Black Friday

Black Friday: De bedste tilbud og 10 vilde facts

BLACK FRIDAY ER D. 27. NOVEMBER 2020

Er du klar til vanvittige tilbud på alt lige fra tøj og sko til boligindretning og elektronik? Det kan være lidt af en udfordring at finde rundt i de mange vilde online tilbud, og derfor giver vi en oversigt her.

Tøj, sko og accessories

Skønhed

Boligudstyr og interiør

Elektronik og hårde hvidevarer

Så vildt er Black Friday

Black Friday har kun eksisteret nogle få år i Danmark, men det er på rekordtid blevet en sand forbrugersucces.

Men hvad er Black Friday egentlig? Bliv klogere på det vilde, amerikanske fænomen her.

Vi har her samlet 10 facts om den ekstreme shoppingdag og illustreret dem i en infografik. Med denne blanding af interessante tal og sjove informationer fra Danmark, USA og resten af verden kan du få et indblik i, hvor vildt shoppingfænomenet faktisk er.

Hvis du gerne vil vise infografikken på din side, skal du bruge følgende embed-kode:

<img src="https://cdn.katoni.dk/1308669540/1/files/2019/10/black-riday-2019.jpeg" width="630" height="2120">

Black Friday…

1. har mange fulde kunder
Ifølge en undersøgelse foretaget af RetailMeNot indrømmer 12% af amerikanske kunder, at de er påvirkede af alkohol, mens de shopper til Black Friday.

2. har forårsaget 12 dødsfald og 117 sårede
Når tilbuddene skal indhentes i de fysiske butikker, kan det være en særdeles voldsom affære. Indtil videre er der registreret 12 Black Friday-relaterede dødsfald. Eksempelvis blev en medarbejder fra WalMart trampet ihjel i 2008. Foruden dødsfald har dagen medført kvæstelser som følge af slagsmål, peberspray og lignende.

3. har skabt store udfordringer for pakkeposten
2016 var det første år, hvor pakkeposten virkelig eksploderede i Danmark. 12% af indkøbene på Black Friday blev foretaget online, og pakkedistributøren GLS oplevede en stigning på hele 60%. De følgende år er der kun kommet mere onlinehandel til, og i 2018 måtte mange vente ekstra tid på deres pakker, da der ikke var plads til at sende dem alle ud til afhentningsstederne.

4. har fået store webshops til at crashe
I 2015 var der så mange ivrige kunder, der sad klar ved skærmen omkring midnat, at mange af de store webshops crashede. Det udløste en såkaldt shitstorm på de sociale medier, hvor vrede kunder, der havde holdt sig vågne forgæves, gav udtryk for deres utilfredshed. Derudover mistede mange webshops store dele af deres omsætning, som eksempelvis JohnLewis.com der anslås at have mistet £2,8 millioner.
I 2018 gik det ud over en stor del af de danske webshops, da et netværkskabel blev beskadiget i forbindelse med vejarbejde. Forbindelsen blev afbrudt 23.59 – lige før Black Friday skulle gå i gang – og der var først en midlertidig løsning på plads cirka 10 timer senere, hvilket kostede dyrt for mange virksomheder.

5. er den travleste dag for VVS-installatører
Forklaringen på dette bizarre fact skal findes i begivenheden, som i USA finder sted inden Black Friday, nemlig Thanksgiving. Overdådige madforberedelser samt heftig aktivitet på toilettet skaber tilstoppede afløb, og derfor hedder dagen ’Brown Friday’ blandt mange VVS’ere.

6. har medført sygdommen ‘Friday-after-Thanksgiving-itis’
I et arbejdsmarkedsnyhedsbrev fra 1951 bliver den høje sygefraværsprocent blandt medarbejderne dagen efter Thanksgiving forklaret med diagnosen ‘Friday-after-Thanksgiving-itis’. ‘Sygdommen’ findes stadig, da der, for at nævne et eksempel, i 2015 var 1,2 millioner canadiere, som tog en sygedag på Black Friday.

7. har fået datoen for Thanksgiving rykket
Siden midten af det 19. århundrede har man fejret Thanksgiving den sidste torsdag i november, men i 1941 ændrede Kongressen det til at være den fjerde torsdag i november, fordi detailbranchen ønskede at sikre ekstra tid til juleshopping. Præsident Franklin D. Roosevelt skrev under på ændringen, og derfor blev højtiden af mange utilfredse amerikanere kaldt “Franksgiving” i nogle år derefter.

8. har sat rekord for dankortomsætningen
Black Friday 2015 satte ny rekord for dankortomsætning på en enkelt dag med 1,983 mia. kr. Det er hele 13% mere end den hidtidige rekord, som var fra d. 22. december 2014 og på 1,718 mia. kr.

9. blev opfundet for at skabe sorte tal på bundlinjen
Navnet ’Black Friday’ henviser til sorte tal på bundlinjen, da det er en dag, hvor mange butikker vender regnskabets røde tal til et overskud. Dette er dog kun én af flere teorier om navnets oprindelse. Se flere teorier om navnet i “Historien om Black Friday” længere nede.

10. er ikke årets største shoppingdag verden over
På trods af den enorme popularitet i Danmark er Black Friday faktisk ikke årets største shoppingdag, globalt set. I stedet er det typisk lørdag før jul (eller et par dage op til jul hvis julen falder i en weekend), hvilket formentlig skyldes last minute shoppers, der skal nå at ordne julegaveindkøbene.

Historien om Black Friday

Black Friday afholdes hvert år dagen efter Thanksgiving, altså den fjerde fredag i november. Dagen har siden 1932 fungeret som officiel start på julehandlen i USA, hvor den altid markeres med en række slagtilbud. Navnet ‘Black Friday’ er dog først kommet til senere.

Der findes mange forklaringer på navnets oprindelse. I USA blev termen oprindeligt brugt i 1869 af børsspekulanter, der ville tjene penge på guld. Dengang havde udtrykket altså ikke som sådan noget med shopping at gøre. Efter århundredeskiftet begyndte udtrykket at blive brugt som slang i Philadelphia, hvor det dækkede over det trafikkaos, som den livlige shopping medførte. I 1961 forsøgte man i en lokal avis at omdøbe dagen til ‘Big Friday’, da detailbranchen helst ikke så, at deres gode tilbud blev associeret med smog. Det lykkedes dog ikke, og nogle år senere bredte termen sig til resten af USA, ligesom det i dag har vundet indpas i resten af verden.

Black Friday i Danmark

I 2013 så konceptet dagens lys på det danske marked. Det var nogle webshops, der stod bag indførelsen, og året efter fulgte endnu flere webshops samt fysiske butikker efter og tilbød gode Black Friday tilbud. Kun to år efter introduktionen til de danske forbrugere, altså i 2015, blev rekorden for én dags dankortomsætning slået, da Black Friday-kunder spenderede for næsten 2 mia. kr. I de følgende år er der blevet sat yderligere rekorder, selvom der fra 2017 til 2018 faktisk sås et fald i dankortomsætningen. Dette skyldes dog, at Black Friday hos mange forretninger og webshops er blevet udvidet til Black Weekend eller Black Days og indkøbene derfor er blevet spredt mere ud. Man må altså sige, at den amerikanske shoppingdag for alvor har fået sit gennembrud i Danmark!

Gode tips

Til Black Friday er der masser af tilbud, og du kan med garanti spare penge. Alligevel kan man dog komme til at bruge mange penge – flere end man måske havde planlagt. Det skyldes ofte de vilde slagtilbud, som frister en til at foretage et impulskøb. Vil du gerne undgå at overskride dit Black Friday budget, kan du få nogle gode råd her.

Spar penge på julegaverne
I stedet for at bruge penge på unødvendige ting, kan du lige så godt udnytte Black Friday tilbuddene til at købe noget, som du skal købe uanset hvad: julegaver. Det giver dig både mulighed for at spare penge, men også for at forære gaver, som normalt ville have oversteget gavebudgettet. Så hvis din søster har en flot sommerkjole fra et eksklusivt brand på ønskelisten til jeres ferie i januar, eller din far ønsker sig et elegant jakkesæt til nytårsfesten, behøver du ikke afskrive det endnu. Måske kan du erhverve dig disse og en masse andre dyrere items til fornuftige penge til Black Friday. Sørg dog for, at det kan byttes efter jul. Husk også at kigge efter tilbud på Singles Day, den helt nye store shoppingdag som er kommer til Danmark. Der er ofte andre tilbud på Singles Day, og du kan tjekke dagens tilbud på Singlesday-tilbud.dk. Måske bliver Singles Day større end Black Friday?

Planlæg dine køb
Inden Black Friday kan du med fordel tænke over, hvad du mangler, og hvad du har lyst til at supplere garderoben med. Skriv det gerne ned og noter dig i den forbindelse den oprindelige pris. På den måde vil gule skilte og procenttegn ikke overtale dig til at købe varer, hvor der måske ikke er så meget at spare i forhold til normalprisen.

Invester i klassiske items
I modebilledet er der altid skiftende trends, men når det hitter med sjove detaljer som bohemede frynser, rå nitter eller metallic materialer, varer det dog sjældent længe. Køb derfor de mere flygtige tendenser i budgetvenlig high street og udnyt i stedet de vilde Black Friday rabatter til at købe items, som normalt er for dyre. Her er det en god idé at investere i tidløse produkter, som holder sæson efter sæson. Gå gerne efter items som sofistikerede blazere, jeans i høj kvalitet og elegante frakker.

God jagt!