Fremtidens garderobe

En fusion af tøj og teknologi

 

Wearables what?

Bærbar teknologi er egentlig ikke noget nyt. Høreapparater og digitale ure er to ældre eksempler på bærbar teknologi, men i dag er vi nået meget længere. Vi er nået så langt, at det har fået sit eget udtryk: Wearables! Og wearables findes der masser af i dag! Så mange at det næsten er umuligt at følge med.

For at lancere vores nye serie af blogindlæg om ‘teknologi i tøj’ har vi valgt at lave et blogindlæg med de wearables, som vi synes er de cooleste, smarteste og mest innovative. Her kan du altså få et overblik over, hvor langt vi egentlig er nået og måske få en ide om, hvor vi er på vej hen.

Fremtiden er altid spændende, og det kan ses i mange industrier såsom i bilindustrien hvor elbiler er ved at blive normalt. Bare kig på hvor hurtigt vaping tog til. Indlægget herunder viser, at det også er tilfældet for tøj og modeindustrien.

Følg med i vores kommende serie om nutidens interessante Hi Tech Tøj. Find det lige her på bloggen.

Vil du vil se infografikken, så klik her.

Ravean Heated Down Jacket

Ravean er et brand, som er ærlige omkring det faktum, at de ikke er de første, der har tænkt på at lave jakker med elektriske varmesystemer. De påstår dog, at de er de første, der har gjort det ordentligt. Det begrunder de med 3 argumenter: Deres jakker er holdbare, ser godt ud og er billigere end andre mærker. De har formådet at integrere varmeteknologien på en diskret måde, og så kan den ovenikøbet vaskes uden problemer.

Ravean-1

high-tech-clothing---gadgets-no-compress--800-5702Du kan selv bestemme, om du vil have varme i lommerne, på ryggen, brystet eller alle tre! Med et tryk på knappen, som sidder på indersiden af jakken ved brystkassen, kan du vælge imellem 3 forskellige temperaturindstillinger, og et lille lys indikerer, hvilken en der er aktiveret.

Jakkens batteri kan også oplade din mobil op til 6 gange, og de insisterer på at erstatte jakken med det samme, hvis du har problemer med varmeteknologien.

Ravean-02

Endnu en gave til gadget entusiasten, som ser skarp ud og som ikke tømmer din pengepung.

Hero 3 ICU Ipod Jacket

high-tech-clothing---gadgets-no-compress-_06

Elsker du musik og nyder du friluftslivet selv i ekstremt vejr?

Hvis ja, så er denne jakke lige noget for dig!

Du skal bare lægge din mobil eller MP3 afspiller i lommen, og så kan du styre din musik direkte på ærmet. Det er dog ikke noget nyt, og flere snowboard-mærker har allerede lanceret lignende jakker. Det, der gør denne jakke speciel, er, at den også har højtalere i hætten, hvis du nu har glemt dine høretelefoner.

herooooooo

Glemmer du også tit dine solbriller?

Prikken over i’et er, at jakken har indbyggede solbriller, så du kan lyne jakken helt op over hovedet og så have solbriller på. Dermed kan du altså også holde hættens højtalere tørre fra regn og samtidig se ud.

 

Lechal Alfa Microfiber Casual

high-tech-clothing---gadgets-no-compress-_08

Her er verdens første sko med haptisk feedback! Haptisk feedback er teknologi baseret på gadgets, der kan kommunikere med os gennem vibrationer.

Men har vi virkelig behov for en sko, der kan vibrere?

Umiddelbart er svaret nej, men når man besøger Lechal Footwears hjemmeside, skifter du måske hurtigt mening?

Skoen er originalt designet til blinde for at hjælpe dem med at finde vej. Det kan lade sig gøre, da sålerne individuelt kan vibrere og dermed fortælle dig, om du skal dreje til højre eller venstre. Med deres app kan du planlægge din joggingrute hjemmefra, hvorefter app’en guider dig igennem ruten. Det er også muligt at løbe om kap med en kammerat, som eksempelvis er i Australien, da I via app’en og skoenes teknologi kan registrere hinandens tider og distancer. Den kan selvfølgelig også tælle skridt og kalorier samt måle distance og hastighed.

benjie

Har du også svært ved at finde vej i storbyerne?

Skoen kan også vibrere til mange andre ting. Eksempelvis kan du indkode den til at vibrere, hvis du er i nærheden af et museum eller andre fastlagte points of interest. Den er også klog nok til at finde tilbage til et bevægeligt punkt. Hvis du er med en gruppe rejsende, kan du bare vandre væk fra gruppen og nyde landskabet, mens skoen guider dig tilbage til gruppen ved at følge GPS positionen på en af dine gruppemedlemmer. Skoen vibrerer også, hvis din mobil kommer uden for rækkevidde – så slut med at glemme den!

insole-views (1)Men det fedeste er faktisk, at man også bare kan købe sålen. Dermed kan du forvandle alle dine sko til Lechal sko.

Det er da smart!

 

 

Gerbing 12V Varme Handsker

high-tech-clothing--gerbing-gloves_09

Gerbing er et brand, som laver tøj, der varmer. Ikke bare varmt tøj, men tøj der bruger strøm til at varme din krop! De har faktisk alt fra bukser, underbukser, jakker og sokker. Vi har valgt at fokusere på deres handsker, da det er den del af kroppen, der bliver hurtigst kold.

Deres handsker har varmepaneler på håndfladen og helt ud til fingerspidsen. Det tager kun få sekunder at varme handsken op til den ønskede temperatur, hvilket du kan styre på håndleddet. Handskens funktion er altså ret smart. Den er guld værd, hvis du eksempelvis er ude at fiske eller sejle på en kold dag. Og blandt motorcykelkørere er Gerbings handsker som Den Hellige Gral. Handskerne kan kobles direkte til motorcyklens batteri, og hvis man køber flere af Gerbings produkter, behøver man kun ét batteri og én temperaturkontroller til at varme de forskellige produkter.

 

Flashback Clothing Collection

high-tech-clothing-flashback-_10

Er du den ultimative photobomber?

Med sin nye kollektion har DJ Chris Holme formået at skabe tøj, som kan gøre folk usynlige på billeder med blitz. Det kan lade sig gøre ved, at han har puttet millioner af små nano glaskrystaller ind i stoffet. Krystallerne reflekterer så meget lys fra blitzen, at tøjet bliver det eneste man kan se på billedet.

flashback clothe

Det er altså ret smart – især hvis man er træt af at se billeder på Facebook, hvor man sidder med en flaske i hånden og skæve øjne.

 

Dancepants Kinetic Pants

high-tech-clothing---gadgets-no-compress-_11

“You have to keep moving, to keep groovin” er et par løbebukser designet af to litauiske designere. De ville lave en interaktiv måde, hvorpå man kan føle værdien af sin egen energi. De har udviklet bukser, der opsamler den kinetiske energi, man producerer ved at bevæge sig. Den energi går direkte til den indbyggede MP3 afspiller.

dancepants-kinetic-music-player-3Keep running…

Det betyder, at hvis man stopper med at løbe og bevæge sig, så får MP3-afspilleren ingen strøm, og musikken stopper med at spille. Det må være en ret god motivation til at ’keep running!’.

Fascinerende?

Ja, det er fascinerende! Disse bukser viser, hvordan tøj i fremtiden kan oplade alle vore gadgets, bare ved at holde os i bevægelse. Der findes allerede jakkelommer, som oplader mobilen uden kabler – og måske får vi en dag jeans, som oplader mobilen, så snart den ryger i lommen. Slut med 10% batteri på ens smartphone!

 

Samsung Welt

high-tech-clothing---gadgets-no-compress-_14

Vi er stadig langt fra Batmans gadget bælte, men Samsung har dog formået at lave et high tech bælte, som man ikke skammer sig over at gå med. Det ligner faktisk et helt normalt bælte, men indenunder gemmer der sig en masse teknologi.

welt-samsung-smart-belt-ces-2016-3_2.0 (1)

Bæltet kan måle skridt og dit taljemål, så hvis du tager et kilo på, ved den det, før du selv gør. Den kan endda advare dig, hvis du overspiser! Samsung overvejer at lancere bæltet på markedet, men intet er sikkert endnu.

 

Xip 3 Transformable Jacket

high-tech-clothing---gadgets-no-compress-_16

Xip 3 jakken har bevist, at man ikke behøver at putte tusinder af sensorer, solceller og LED lys ind i produkter for at gøre dem smarte.

Tasken i jakken – og omvendt?!

Nu skal du eksempelvis ikke længere huske at putte din jakke i tasken, inden du går ud ad døren. Det er nemlig muligt at få en jakke, som også er din rygsæk. En idé som festivalgæster nok godt kunne bruge.

xip3

Jakken kan nemt forvandles til en rygsæk eller en lille hovedpude – og det ser ret smart ud, hvis man er til mere teknisk påklædning. Og hvis regnen for en gangs skyld skulle bryde ud, så har du jakken lige ved hånden aka på ryggen.

Det er dog ikke en “high tech” jakke, men tanken om, at et stykke tøj kan bruges til forskellige ting og i forskellige situationer, er noget, som firmaer har fokus på. Måske blandingen af smart design og teknologi er, hvad fremtiden byder på?

 

Orphe Light Shoes

high-tech-clothing---gadgets-no-compress-_18

Kan du huske de sko, man kunne få som barn, som lyste op, når man gik? Orphe har lavet de samme sko – bare 200% mere cool!

Orphe skoens sål kan lyse op i alle regnbuens farver, og den har indbyggede bevægelsessensorer og bluetooth til at kommunikere med deres app.

Orphe_Item_Black-800x600Så hvorfor er de så smarte?

Tja, udover at blive set, når man jogger, eller lave et fedt lysshow med sit dance crew, kan man faktisk bruge skoen til en hel masse ting. Skoen ved nemlig, hvor hurtigt dine fødder bevæger sig, og hvilken retning de er på vej i.

 

Yderligere kan du programmere dine egne programmer, så dine valgte bevægelser får en bestemt funktion på din smartphone.

Orphe stiller en online platform til rådighed, hvorpå brugerne kan dele deres egne programmer til skoene. Derigennem kan du downloade andres programmer og få endnu mere ud af skoens funktioner.

Dine fødder kan for eksempel bruges som musikinstrumenter til at kontrollere computerspil og til at slå lyden fra din telefon, når du stamper med foden.

Spillende fødder?

Ja, mulighederne er uendelige! Orphe Light Shoes er et godt eksempel på, hvad fremtiden kan byde på: Tøj der hjælper os med at kommunikere med vores smartphones.

 

Digitsole Warmin Sneakers

high-tech-clothing---gadgets-no-compress-_19

Digitsole er et firma med fokus på smarte sko. De har udviklet en serie såle og sko, som udover at måle resultater, såsom skridttæller, kalorier og lignende, også kan varme dine fødder. De kan oplades med induktion, hvilket er en trådløs form for opladning. Det betyder, at du kan lægge sålerne på en induktionsplade, og så er de opladte til næste dag.

image-2

Med en tilhørende app kan du nemt styre dine fødders temperatur og følge dine fitness-statistikker.

trackersSom bonus har de, ligesom Lechal footwear, også udviklet en sål, så du kan gøre alle dine sko til Warmin sneakers. I fremtiden er der ingen, der skal fryse fødderne!

 

 

Nike Hyperadapt 1.0

high-tech-clothing---gadgets-no-compress-_22

For et stykke tid siden kom Nike ud med et par nye fancy sko. Skoene kunne nemlig det samme som de kendte Marty Mcflys sko fra ’Tilbage til fremtiden’: nemlig snøre sig selv. Det var i bund og grund et godt reklamestunt, men Nike har taget ideen skridtet videre.

nike-hyperadapt-self-lacing-shoes-01_uj5frx

De kommer ud med et par sko, der kan mærke, når du glider foden ind i dem, hvorefter de strammer sig selv. Med to knapper på siden kan man justere stramheden som ønsket.

future shoeLige nu er det jo ret imponerende, men i fremtiden kunne det måske blive standard for sko, bælter, handsker og lignende. Digitsole har også udgivet en sko, der strammer sig selv, men spørgsmålet er, om nogen gider at gå i dem? Du kan se den her til venstre.

 

Nike siger, at de kommer på markedet til jul, så vi har vist fundet dette års julegave.

 

Alt i alt…

I en verden hvor teknologi bliver bedre og bedre, men også mindre og mindre, kan man godt forvente, at det bliver helt usynligt i den nære fremtid. Det er der i hvert fald en del fokus på i tøjindustrien, selvom de har lang vej endnu.

Interessant er det at se, hvor godt producenterne kan gemme teknologi i vores hverdagsting. Som tiden går, bliver disse såkaldte wearables kun mere diskrete og billigere, så jeg er ret sikker på, at wearables kommer til at præge vores klædeskab i større og større grad.

Nogle af eksemplerne i dette blogindlæg er efter min mening stadig reklamestunts eller i hvert fald i en tidlig fase af udviklingen og kommercialisering. Der var heller ikke mange folk, som ejede den første Apple computer, men se i dag, hvor udbredte de er. Det kan jo sagtens ske for teknologi i tøj. Det håber jeg i hvert fald på!

Et hurtigt overblik

Brug infografikken til at dele fremtidens garderobe med dine læsere!

Embed code til infografikken:

<img src="https://static.katoni.dk/images/high-tech-toej/medium.png" width="800" height="5655">

high-tech-clothing---gadgets-no-compress--blog

 

Frederik

Bonjour!

Jeg hedder Frederik og er uddannet multimediedesigner og digital konceptudvikler. Jeg kan se det positive i alt og elsker at male og generelt være kreativ! Især med mit tøj (wink wink).

Udover at hjælpe de andre med det grafiske styrer jeg også den franske hjemmeside, da jeg er vokset op i Frankrig og kan sproget.

Siden jeg begyndte hos Katoni, har jeg opdaget, hvor sjovt det er at skrive om forskellige emner og producere informative grafikker til mine blogindlæg. Det håber jeg, at I vil nyde godt af her på bloggen.

Skrevet den