Suit up – Den ultimative guide til jakkesættet

 

SUIT UP!

Jakkesættet er nutidens moderne rusting. Det er til manden, der gerne vil betragtes og komplimenteres for sin gode stil.

Med jakkesæt er der dog et hav af forskellige muligheder, så det er vigtigt at kende til det, du går i. Ellers kan du hurtigt gå fra at være ridder til hofnar. Dog er det aldrig sort og hvidt, men man skal kende reglerne for at kunne bryde dem, og finde sin egen stil.

Vil du derfor gerne lære mere om reverser, udskæringer og farvesammensætninger? Og med andre ord blive en ekspert i at suite up? Det kan være svært med så mange guides spredt rundt på nettet, så læs med i guiden herunder, hvor vi gennemgår alt om jakkesættet.

“A well tailored suit is to women what lingerie is to men”

Barney stinson

“Hvordan skal jakkesættet sidde? Hvordan bør de forskellige farver kombineres? Hvad bør jeg iklæde mig til forskellige begivenheder? Hvordan benyttes diverse accessories bedst muligt?”

Spørgsmålene er mange, og der er meget at holde styr på for at opnå den perfekte stil, der virkelig kan få enhver mand til at stråle.

Men bare rolig…

I denne guide giver vi et overblik over de forskellige dele i et jakkesæt, hvordan de skal passe på ens krop, og hvordan man kan sammensætte dem, så du trygt kan kan begynde at shoppe efter dit nye jakkesæt.

Indhold

 

 

“Clothes don’t make the man, but they make all of him expect his hands and his face during business hours, and that’s a pretty considerable area of the human animal”  

George Horace Lorimer

 

 

Skjorten

Skjorter med knapper hele vejen ned blev set for første gang i 1871 i England, hvor Brown, Davis & Co. tog patent på den første af slagsen. Den blev først populær efter 1. Verdenskrig og har siden været et udødeligt item i de fleste mænds garderober. I denne guide holder vi os til formelle skjorter, eller “dress shirts”, som er en officiel del af jakkesættet.

Indhold

 

Forskellige slags skjorter

Formelle skjorter kan fås i mange forskellige stoffer, syninger, farver og mønstre, med og uden lommer, og en masse forskellige kraver og manchetter. Vi vil prøve at lave et godt overblik over det vigtigste, der er at vide, men er du interesseret i at gå i dybden med de forskellige stoffer og vævninger, kan du se mere her.

TIP! Formelle skjorter er normalt uden lommer, med diskrete farver og mønstre samt lange ærmer. Dog ser man i dag få formelle skjorter med en flad, diskret lomme uden knapper.

Kraver

Der findes mange forskellige kraver til herreskjorter, og nogle passer bedre til slips, mens andre smigrer bedst en bestemt ansigtsform. Derfor er det vigtigt at kende de forskellige slags, selvom man har sine egne præferencer og sagtens kan slippe af sted med de fleste kraver.

Der findes andre skjortekraver som fx club kraven eller mandarinkraven (den Bruce Lee gik med), som vi ikke har taget med her, da de er kendt for at bæres uden jakkesæt og slips.

Manchetter

Manchetter er vigtige på mange måder, da de skaber kontrast ved at stikke ud over blazeren og er det, mange ser, når man giver et håndtryk.

Der findes mange forskellige manchettyper, og som regel skal de gerne matche med kravens størrelse. Der er 4 generelle typer manchetter med hundredvis af variationer – de mange variationer vil vi dog ikke vil gå igennem her.

TIP! Hvis man føler, at man har relativt korte arme, bør man vælge længere manchetter.

Forskellige fits

I dag ser man for det meste tre slags fits til skjorter: classic, fitted/moderne og slim. Det er umuligt at finde en universel størrelsesguide, da de forskellige brands bruger forskellige mål til deres størrelser.

TIP! Hvis du har en skjorte, der passer dig perfekt, så gem mærkets mål på den specifikke størrelse. Så har du en reference til dine fremtidige køb.

 

Hjælp til den rette pasform

En skjorte, der passer godt, ser altid bedre ud, og her vil vi gå igennem de forskellige regler for, hvordan en skjorte skal sidde, så du ikke er i tvivl om, hvorvidt den passer.

Der er mange forskellige måder at putte sin skjorte ned i bukserne på, og hvis du er i tvivl om, hvorvidt du gør det rigtigt, kan du se hvordan her.

 

 

Vesten

Vesten er en gammel kending, som er på vej tilbage i modebilledet. I dag er det ikke kun modne mænd, som bærer vesten som en del af deres outfit. De yngre mænd har nemlig fået øjnene op for, hvad vesten kan tilføje af coolness til dit jakkesæt. Vesten kan nemlig være en let og god måde, hvorpå du kan tilføje enten farve eller mønster til dit ellers konservative og enkle jakkesæt. Dog skal det nævnes, at et suit bestående af jakke, bukser og vest i samme stof ser ultra skarpt ud og af nogen vil betegnes som det ultimative sæt.

Indhold

 

Vesten er også praktisk at bruge uden en habitjakke, da den er god til at skjule en lidt for stor skjorte, hvor overflødigt stof fra skjorten kan stikke ud fra taljen. Den giver desuden et slankt look og får ens talje til at se mindre ud.

 

Forskellige slags veste

 

Hjælp til den rette pasform

Nu er det næste step blot at finde din rigtige størrelse. Det er meget vigtigt med den rette størrelse på din vest, da den ellers kan komme til at se en anelse kikset ud. Det kan være en rigtig god idé at bestille to størrelser hjem, så du er 110% sikker på, at den passer præcis dine former. Nogen vælger ellers at få syet veste hos skrædderen, da dette er den eneste måde at sikre, at både længde og bredde passer dig helt ned til den sidste centimeter.

Nu er du klædt godt på til at tilføje vesten til din garderobe og vise dine omgivelser, at du tør skille dig ud fra mængden. Og hvem ønsker ikke at udmærke sig på den positive og unikke måde?

 

 

Jakken

En af de vigtigste dele af jakkesættet er netop jakken. Det er især den, man lægger mærke til, og derfor er det alfa omega, at man har den rigtige jakke på – ellers falder hele outfittet til jorden.

Jakken er også en god måde at tilføre et moderne og smart twist til sit hverdagsoutfit. Man kan smide den over en t-shirt, en turtleneck trøje, en cardigan med skjorte eller bare en åben skjorte.

Indhold

 

Der findes mange typer jakker alt efter anledning. De fås i et utal af farver og stoffer, hvilket kan gøre det svært at vælge den helt rigtige. Det kan også være svært at vide helt præcist hvordan, jakken egentligt skal sidde på en.

Se vores guide til jakken nedenfor for at få det store overblik.

 

Forskellige typer jakker

 Antal knapper og deres position

 

Hvis du er i tvivl om, hvilken kropstype du er, kan du se denne guide, der forklarer i detaljer, hvad der definerer hver kropstype.

Den dobbeltradede jakke kan give dig et rigtigt “kingpin” look, der udstråler stor autoritet og er god til lidt mere specielle anledninger. Dette er dog valgfrit, da den godt kan kan gå til hverdagen, hvis man har lyst til det.

Smokingjakken

Smokingjakken er beregnet til formelle events såsom fine gallaer. Dette sæt er oftest meget konservativt og i en sort farve, da det er synonymt med elegance. Alternativt ses det fx også i mørkegrå eller mørkeblå. Farverne er normalt meget nedtonede for at holde det klassisk og stilrent.

De klassiske regler for den hvide smoking jakke er lidt specielle. Jakken er normalt forbeholdt de varmere måneder eller mere tropiske klimaer. Den hvide jakke giver et mere afslappet look, men kan også få en til at ligne en rigtig James Bond eller Humphrey Bogart.

Til black tie events kan den simple og normale smoking benyttes.

Til de ultra formelle white tie events bør den endnu mere formelle tailcoat benyttes sammen med en hvid vest og en selvbunden hvid butterfly. Kendtegnende for tailcoaten er den pingvin-lignende jakke med lang bagende og dobbeltradet bryst.

Bandghala/Nehru Jakken

Det er desuden værd at nævne Bandghala jakken eller Nehru jakken, som den også kaldes.

Denne fine jakke stammer fra Indien og er populær i en række sydøstasiatiske lande. Den kan genkendes ved en såkaldt mandarin krave. Dette beskrives bedst som en lige krave, der går et par centimeter lige op på halsen.

Revers

Revers er den danske betegnelse for jakkens kant, som er en forlængelse af kraven. På engelsk kaldes det for “Lapel”.

Den hakkede kant (notch) til venstre, er den mest almindelige og er egnet til de fleste normale jakker lige fra sportsjakken til suitjakken. Spidse kanter er bedst egnede til den dobbeltbrystede jakke og andre mere formelle jakker.

Ærmeknapper

Antallet af knapper på jakkeærmerne og afstanden mellem dem kan variere. Normalt kan antallet variere fra 1 til 4 knapper, hvor der normalvis er en sammenhæng mellem antallet og graden af jakkens formalitet. Jo flere knapper, desto mere formel er den oftest.

 

Lommer

De mere casual jakker har det med at have større synlige lommer, hvorimod formelle jakker såsom ‘tuxedoes’ har mere skjulte lommer, for at jakken får et stilrent og elegant udseende.

 

Hjælp til den rette pasform

At have en blazer, der passer ordentligt, er vitalt for at opnå en cool og attraktiv stil. Det rigtige fit er simpelthen ‘make it or break it’ for outfittet.

Blazeren skal hverken være stor eller stram på din krop, men den skal sidde tæt på kroppen. Generelt er det en god idé at bevæge din krop lidt rundt med jakken på og se, om du kan bevæge dine arme, skuldre og nakke for at se, om der er nok plads. Jakken skal ikke have nogen form for opståede foldninger nogen steder. Den skal sidde lige og tæt på kroppen.

OBS! Blazere og sportsjakker vil normalvis have et lidt løsere fit og struktur end habitjakken.

Et godt fif er, at du lige skal kunne få en knytnæve ind under jakken, hvor du lukker den med knappen. Oftest er et dårligt fit ved kraven en indikator på, at der er flere problemer med jakkens proportioner i forhold til din krop.

 

 

Bukserne

Habitbukserne er naturligvis en vigtig del af jakkesættet. Et af deres vigtige formål er at flytte fokus op mod hovedet og sikre et slankt og strømlinet look. Derfor bør bukserne sidde ordentligt og ikke skabe for meget opmærksomhed.

Indhold

 

Forskellige typer habitbukser

Opslag

Opslag er betegnelsen for en buksekant, der er foldet op, og giver et look i bedste old school stil. Denne foldning er mest oplagt til bukser med fold.

Det giver en illusion af kortere ben, hvis man har meget lange ben og gerne vil afbalancere det lidt. Hvis man i forvejen har korte ben, er det mest fordelagtigt at holde sig fra bukser med opslag.

Stumpede kanter

I de seneste par år har det været trendy at have stumpede habitbukser, der kun går til anklen. De egner sig bedst til casual outfits og er derfor et absolut no-go til smoking og finere jakkesæt.

Lommer

Enhver mand har brug for at have plads til sine ‘essentials’. En god lomme skal derfor have plads til diverse nødvendigheder såsom mobil og pung. Habitbuksernes lommer er normalt designet sådan, at åbningerne er slanke og skjulte for ikke at tage for meget fokus fra det stilrene look.

Forlommer

Lommerne skal ikke være for store, da det giver et baggy udtryk, hvilket ikke er godt til et jakkesæt. Overvej eventuel at skifte din pung ud med en lækker kortholder, da den ikke fylder nær så meget. Det giver heller ikke en stor bule ved lommen og passer derfor bedre til et tætsiddende jakkesæt.

Baglommer

Du bør som udgangspunkt altid benytte dig af forlommerne. Baglommerne er mest til pynt. Der er normalt heller ikke meget plads til diverse småting, så undgå at putte pungen i baglommen. Baglommer med flapper tilhører normalt en mere casual stil.

 

Hjælp til den rette pasform

Bukserne skal følge kroppen relativt tæt, således at der ikke opstår rynker eller foldninger, som følge af et for stramt eller for løst fit.

Talje

Bukserne bør sidde tæt om taljen, så de selv kan holde sig op. Bæltets funktion bør primært fungere som en æstetisk accessory.

TIP! Hvis du har store, atletiske ben, bør du gå en størrelse op i taljen, så du får mere plads til benene. Derefter kan man altid få syet taljen ind.

 

Skoene

Vi har alle set det. Manden, der har et anstændigt jakkesæt på med en nystrøget skjorte og en perfekt pasform samt et slips, der er bundet. Så spotter man skoene, og der er noget, der bare ikke passer sammen. De er rene og flotte, men fungerer slet ikke til resten af outfittet. I 9 ud af 10 tilfælde er det fordi, farven ikke passer til resten af jakkesættet, hvilket har en afgørende indflydelse på helhedsindtrykket.

Indhold

 

Forskellige typer habitsko

Sko findes generelt i alverdens afskygninger af forskellige farver, designs, tilføjelser og så videre.

Et sort jakkesæt og et par sorte sko er et oplagt outfit, hvis du eksempelvis skal til begravelse. Skal du derimod til en mere festlig lejlighed, må det gerne piftes op i form af lidt farver eller mønstre.

Der er en del uskrevne regler om, hvilken sko man kan have på til et jakkesæt, og selvom man i dag ser mange bryde reglerne, kan man følge vores guide for at være på den sikre side.

 

 

Hjælp til den rette farvesammensætning

I guiden er der taget udgangspunkt i de mest almindelige farver til et jakkesæt, nemlig sort, navyblå, grå og charcoal grå. Guiden vil klarlægge, hvilke sko du skal tilføre de forskellige farver jakkesæt for at opnå det helt rette look og dermed være på den sikre side, når du shopper et nyt formelt look.

 

 

Sokkerne

De fleste mænd har et hav af sorte sokker i deres skuffe, som de bruger til alle de forskellige jakkesæt. Det sikre og kedelige valg er at matche sokkerne med bukserne, men det er en spildt mulighed for at opnå et mere frisk og personligt udtryk.

 

Sådan rocker du farver på sokkerne

Du kan sagtens gå en mere risky, men også fashionabel, vej med at par sokker i vildere farver og mønstre. Det er dog ikke til alle begivenheder, man kan slippe afsted med dette. Det afhænger meget af situationen og det miljø, som man befinder sig i.

Når du bør holde dig fra farver

Det er et no go med farvede og mønstrede sokker til de fleste formelle events såsom black tie events. Begravelser er heller ikke en begivenhed, hvor vilde og glade farver er passende, så hold dig til de klassiske sorte sokker der.

De vildere sokker kan være tvivlsomme til et seriøst formel business look, men kan omvendt fungere som et udfordrende statement, der fremviser masser af selvtillid.

Når du bør benytte farver

Farverige sokker er især en god tilføjelse til afdæmpede og til tider kedelige outfits, der tit består af farver som sort, hvid og grå.

TIP! For at rocke farver og mønstre på den mest stilede måde bør der være et samspil mellem sokkerne og resten af outfittet. Har du fx et mørkeblåt jakkesæt på, kan du komplimentere det med sokker, hvor farven blå indgår i mønsteret.

Vær dog ikke bange for at prøve lidt forskellige ting af!

Slipset

En mand kan aldrig få for mange slips. Det er en nem genvej til at give dit outfit noget variation, uden at du behøver at investere i utallige jakkesæt. Det er det primære blikfang ved jakkesættet, og derfor er det ekstremt vigtigt, at man vælger det rette slips.

Slipset, som vi kender det i dag, havde sin fremgang under den industrielle revolution i 1800-tallets England. Her begyndte man at efterspørge en form for halsbeklædning, der var nem at tage på, komfortabel og kunne holde til en lang arbejdsdag.

Indhold

 

Slipsetyper

Slips kommer i flere tykkelser og spidser: Der findes både helt smalle slips og bredere slips. Ligesom alt det andet i denne guide handler det om at tilpasse slipset til ens proportioner, så det hele stemmer overens.

Strikkede slips:

En ting, der har været populært i de seneste par år, er det strikkede slips med den flade horisontale linje i enden, der er et godt valg til hverdagen på kontoret.

Hjælp til at finde det rigtige slips

Hvis du er i tvivl om, hvordan du binder dit slips eller bare vil lære nogle nye knuder, kan du kigge her.

Huskeregler!

1. Slipset bør altid være i en mørkere farve end skjorten. Såfremt du vælger en sort skjorte, bør farven på slipset være i en mørk nuance for at undgå en for stor kontrast.

2. Mønstret og dets orientering på slipset skal komplimentere skjorten, men bør ikke være helt identisk. At have eksempelvis store tern på både skjorte og slips er et no go. En klassisk hvid skjorte giver et utal af muligheder, så sørg altid for at have nok af dem.

3. Bestem dig for, hvor meget du vil skille dig ud eller passe ind, når du vælger farver og mønstre til slipset. Til traditionelle erhverv bør man som udgangspunkt være mere konservativ i sit valg og ikke eksperimentere med for mange livlige farver.

 

 

Butterfly

Butterflyen er nu til dags mest beregnet til formelle events, hvor man bør være lidt finere klædt på. Her er sorte og hvide butterflies bedst egnede til større og finere arrangementer, som henholdsvis kaldes black tie og white tie events.

Butterflyen symboliserer intellektualisme og finesse og har tidligere været populære til hverdagsbrug blandt intellektuelle professioner såsom professorer, lærere og advokater. Når den anvendes som et hverdagsmodetilbehør, er der oftest mønstre og flere farver på.

Butterflies fås for det meste i silke. Andre populære materialer er bomuld og polyester. Hvis man er med på moden, kan man anvende en flot butterfly i en vovet velour. Denne udgave er set sammen med en tuxedo på en række kendisser over de seneste år.

Forskellige butterflies

Butterflies fås enten som selvbundne, i forvejen bundne eller som clip on. Mange mener i dag, at selvbundne butterflies er det eneste rigtige valg, og at butterflyen får mere personlighed ved, at man selv binder den.

Hvis du vil lære at binde en butterfly selv, kan du se hvordan her.

 

Cravat

En cravat er det fine ord for en halsklud, der gennem historien har været et synonym med den ypperste overklasse og aristokratiet. Cravatten er den egentlige moder til alle de andre former for halsbeklædning, vi kender i dag. Eksempelvis opstod slipset som en variation af dette. Det gør, at ordet “Cravat” egentlig kan henføre til alle former for slips.

 

En lang historie

Cravatten stammer helt tilbage fra 1600-tallet, hvor de blev båret af en bestemt gruppe kroatiske soldater, der i 1660 besøgte Paris efter en vital sejr over det Ottomanske Imperium. Denne beklædning tog den franske overklasse hurtigt til sig og gjorde til sin egen. Ordet “Cravat” er en afledning af det franske udtryk  à la Croate” – “i stil med kroaterne”.

Der skulle dog gå lidt over 100 år mere før, at den for alvor begyndte at blive populær takket være de såkaldte “Macaronis”, som var unge engelske mænd, som bragte inspiration med sig fra Italien. Deres stil og generelle væremåde kunne kun beskrives som extravagant og ‘over the top’.

Hvert år den 18. oktober fejrer kroaterne “International Cravat dag” som en hyldest til Cravatten og dens betydning.

Denne hjemmeside viser hvordan, man kan binde en kravat på forskellige måder.

 

 

Ascot

En Ascot er en meget formel form for et slips i silke, der kendetegnes ved den store bredde og den lille stift i midten.

Det bruges mest til specielle begivenheder såsom bryllupper og engelske hestevæddeløb, hvor det bæres sammen med en længere, fin jakke (også kaldt morning coat), hvor den bagerste del går ned over bagdelen.

Ascot’en kan variere i udseendet, hvor nogle bedst beskrives som en hybrid mellem et slips og en cravat. Dog kan Ascot og Cravat også opfattes som stort set det samme, men en ascot er dog længere end cravaten. Du kan følge dette link for at se, hvordan man binder en ascot.

Lommetørklædet

Ens lommetørklæde til jakken bør komplimentere slipset eller butterflyen – ikke matche det. Det vil sige, at slipset/butterflyen sagtens kan have to forskellige mønstre og farver.

Der er også mange måder at folde lommetørklædet på. En simpel, tidsløs klassiker er den hvide firkantede lommetørklæde, der lige stikker op fra lommen. Dette er især ideelt til smokingen og fungerer rigtig godt samme den fine hvide skjorte. Der må dog gerne komme lidt vilde mønstre og flotte farver på lommetørklædet for at give et frisk modspil til jakken.

Foldninger

Der findes et utal af foldninger, man kan lave til sit lommetørklæde, som man kan finde inspiration til på nettet. Den firkantede folding er bedst til det hvide lommetørklæde. En anden klassiker er den simple trekant med en enkelt eller dobbelt spids. “Puff”-foldningen giver et casual og frit look til jakken. Se de forskellige foldninger her.

 

 

Manchetknapperne

Manchetknapperne leverer ekstra elegance og personlighed til skjorten og outfittet.

Indhold

 

Historien bag manchetknappen

Manchetknappens historie startede allerede tilbage i 1600-tallet, men var på dette tidspunkt ikke et almindeligt brugt tilbehør. Anderledes så det ud i 1800-tallet, hvor manchetknappen rigtig kom til sin ret og blev et meget populært tilbehør til mænd.

Grunden til, at det først var i 1800-tallet manchetknappen fik sin storhedstid, var fordi, at skjorter med meget stive og kraftige ærmer dominerede modebilledet. En almindelig knap kunne simpelthen ikke holde de voldsomme ærmer lukket, så det var ikke kun ud fra et behov om at se godt ud, at manchetknappen blev så populær.

Det populære tilbehør blandt mænd startede altså med at løse et funktionelt behov, mens man i dag i højere grad ser manchetknapper som et smykke til den modebevidste mand.

Hvordan bruges manchetknappen?

Da manchetknappen, som navnet også angiver, er en form for knap eller i hvert fald har samme funktion, er det vigtigt at have den rigtige skjorte. Skjorten, hvori du kan bruge dine manchetknapper, kaldes en dobbeltmanchette eller manchetskjorte.

Det specielle ved disse skjorter er, at der er hul i begge manchetter, således at der er plads til, at manchetknappen kan komme igennem. Nogle skjorter har i dag både syede knapper og 2 huller, så man kan tage knapperne af og bruge hullerne til sine manchetknapper.

Forskellige typer manchetknapper

Der findes uendelig mange variationer af manchetknappen, både i størrelse, materiale, form og farve. Du kan endda få specialdesignede manchetknapper med indgravering af dine eller dine kæres initialer.

Størrelsen på dine manchetknapper afhænger meget af personlig smag. Når du skal vælge manchetknappens dybde, er det en god idé at gå ud fra dit håndleds størrelse, da det bestemmer, hvor stramt manchetten på din skjorte sidder. Hvis du vil have, at manchetten sidder stramt, anbefales det, at du vælger en manchetknap med en kort stang. Hvis du derimod hellere vil have, at den sidder mere løst, eller hvis du har lidt større håndled, anbefales det, at du vælger en manchetknap med en længere stang.

Foruden de forskellige materialer, indgraveringer og fit afgøres de forskellige former for manchetknapper af, hvordan de lukkes og låses. Herunder ses en grafik, der viser de forskellige typer.

TIP! De modeller, hvor der ikke angives en form for rotation ved låsen, er tit sværere at få sat på, da de skal presses igennem ærmets hul.

 

 

Slipseklemmen

Slipseklemmen er i dag endnu et smykke til mænd, sammen med manchetknapperne, der længe har været med til at fuldende det perfekte suit. Formålet med slipsklemmen, som mange også kalder slipsenålen, var som udgangspunkt at holde slipset bedre på plads, hvorimod man i dag nærmere ser det som et pyntende smykke.

Indhold

Slipseklemmen anses i dag for at være mindre formel end eksempelvis slipsenålen, som er beskrevet længere nede. Funktionen at holde slipset på plads er der stadig, så længe du får slipseklemmen ind bagved skjorten på bagsiden.

Forskellige typer slipseklemmer

 

Hjælp til den rigtige placering og længde

TIP!

Hvis du vil følge alle de traditionelle suit-regler, er et lille tip, at du aldrig må bære både slipseklemme og vest samtidigt.

Både slipseklemmen og vesten har samme funktion, nemlig at holde slipset på plads. Derfor kan det virke som et ‘overkill’ at have begge dele på. Dog skal det nævnes, at mange stadig bruger begge på samme tid, da slipseklemmen i dag oftest opfattes som et smykke.

Slipsenålen

Udover slipseklemmen, som er det mindre formelle smykke, findes der det mere formelle smykke – nemlig slipsenålen. Den kan bedst beskrives som en lille nål, der oftest har en perle eller en anden rund form i en af enderne. Dette stykke er det synlige på slipset, mens resten af nålen er skjult og skal holde slipset på plads.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den sidder højt på slipset for at støtte slipseknuden. Med en slipsenål skiller du dig virkelig ud på den positive måde, da denne sjældnere ses på slipset.

 

 

Bæltet

Hvad, du tilfører af accessories til jakkesættet, bør aldrig være en tilfældighed. Det er super vigtigt at eksempelvis både sko, bælter og seler passer til resten af jakkesættet for at opnå et koordineret og klassisk look. I det følgende vil vi gennemgå, hvordan du kan matche dine bælter med de forskellige jakkesætsfarver for at skabe et flot og gennemført outfit.

Indhold

Det skal dog nævnes, at bæltet ikke er nødvendighed til dit outfit. Med den rette størrelse og pasform i bukser, skulle de gerne kunne sidde oppe ved taljen uden problemer. Bæltet giver dig dog mulighed for at sætte et personligt præg på dit ønskede udtryk.

 

Den rette størrelse

Når du skal have et bælte til at passe til dit jakkesæt, er der en simpel tommelfingerregel man kan følge. For at få den rette størrelse skal du tage et par af dine bukser og købe bæltet en størrelse større. Så hvis du eksempelvis går med bukser, der er størrelse 36 i taljen, køber du størrelse 38 i bælte. De fleste bælter har 5 huller, og når du prøver bæltet, er det mest hensigtsmæssige, at det er det tredje og midterste hul, som passer.

 

Casual vs. formel

Det er vigtigt at kende forskellen på et casual bælte og et mere formelt af slagsen for at sammensætte det rette outfit til de forskellige begivenheder. Hvis bæltespændet er stort og har et atypisk design – eksempelvis et stort, lukket metalspænde med logo – vil det sjældent kunne bruges til et jakkesæt. Et formelt bælte har derfor et knapt så stort bæltespænde og et stilrent look. I grafikken nedenfor kan du se et udvalg af formelle og mere casual bæltespænder, som alle kan bruges til jakkesæt.

 

Farvesammensætning

Så hvordan får du dit bælte til at passe til resten af jakkesættet? Det er faktisk ret simpelt.

Det vigtigste er, at din farve og finish på dine sko og bælte matcher. Bærer du eksempelvis et par sorte Oxford sko, skal der tilsættes et sort læderbælte. Hvis du bærer et par brune wingtips, tilsætter du et brunt bælte. En meget simpel regel, som er til at overskue.

 

 

Uret

Det er slet ikke ligegyldigt, hvilket ur du slår omkring håndleddet. Det er nemlig mere end bare et stykke mekanik, der kan vise klokken. Faktisk mener mange, at armbåndsuret er en hjørnesten af enhver gentlemans stil, som komplimenterer outfittet.

 

Gode råd

Der findes mange regler og råd for hvilket type ur, der passer til hvad og hvilken situation. Vi har her sammensat 8 gode råd, som du kan tage med i dine overvejelser, når det kommer til styling:

– Metaldetaljerne skal gerne matche sammen. Bærer du et stålur, skal du fx have
matchende manchetter samt et bæltespænde i samme ’sølvfarve’.

– Mens vi taler om sølv, er det værd at nævne, at et ur i sølv/stål generelt er et godt og neutralt valg, der passer til mange outfits.

– Vælger du læderrem til uret, bør farven på remmen matche med dine sko og din bælterem.

– Til formelle events bør du holde dig til et elegant analogt ur med sort læderrem eller metallænke. Lad sportsuret og digitaluret blive hjemme.

– Generelt bør urets type matche til dresscoden. Til formel business anbefales et ’dress-ur’ eller et smart dykkerur i metal. Til business casual kan du frit vælge mellem de forskellige typer ure. Til et casual look bør du som udgangspunkt holde dig fra det formelle dress-ur.

– Mørke ure passer til mørke outfits og lyse ure passer til lysere outfits – du kan dog ’bryde’ denne regel, hvis du ønsker at skabe kontrast.

– Hold det klassisk og elegant. Et strømlinet ur med subtile detaljer er tusind gange bedre end et stort, flashy diamantur.

– Match størrelsen på uret til dit håndled. Vi kan ikke gentage det nok: De rigtige proportioner er et nøgleelement. Hvis du har et smallere håndled, bør du holde dig væk for de store, tunge ure. Hvis du har bredere håndled, er det en god idé at undgå smalle ure.

Hvilken hånd skal uret så sidde på?

De traditionelle regler siger, at uret skal sidde på den modsatte hånd i forhold til den dominerende hånd, som man oftest bruger. Dette er mest af praktiske hensyn for at undgå slid på uret.

Men…

…du kan helt selv bestemme, hvilket håndled du sætter armbåndsuret på. Gør, hvad der føles mest rigtigt og komfortabelt for dig.

 

 

Selerne

Det største no go, når det kommer til seler, er at tilsætte dem dit jakkesæt, samtidig med at du tilføjer et bælte. Hvis du vil holde dine bukser oppe med dine skuldre, skal bæltet blive hjemme i skabet.
Ellers er det et fedt og anderledes accessoire som nok skal få dig til at stå ud i flokken. De smigrer især en rundere og breddere krop.

Clip-on seler er relativt billige, kan anskaffes mange steder og findes i et utal af forskellige variationer, hvorfor de giver dig rig mulighed for at prøve noget anderledes. Hvis du vælger at bære seler frem for bælte, vil det være oplagt at anskaffe sig et par bukser, som er høje i livet og har seleknapper både foran og bagpå, i stedet for de typiske bæltehuller.

Farvesammensætning

Selernes læderstropper skal gerne stemme overens med valget af skofarve. Modsat bæltet behøver farven dog ikke at være helt identisk med skoen, men det er vigtigt at farverne ligger i samme ende af farveskalaen, så farvesammensætningen på dit outfit harmonerer.

 

 

Halstørklædet

Halstørklædet er, udover at beskytte halsen i det kolde danske vejr, et fedt accessory til dit jakkesæt. Mange bruger de helt tynde lavet af silke til at style outifttet med, hvilket ofte ser formidabelt ud.

 

Der findes mange typer halstørklæder derude, og når det skal matche et jakkesæt, er der nogle uskrevne regler, der er værd at følge. For det første skal man ikke gå efter de tykkeste af slagsen, da det kan se mærkeligt ud ved siden af et jakkesæt lavet at tyndt og fint stof. Medium til tynde halstørklæder er gode til et jakkesæt, og de helt tykke kan gå med en frakke over jakkesættet.

Hvad angår farver kan man sagtens skabe en fed kontrast med nogle lidt lysere og varmere farver end jakkesættet. Man skal dog passe på med mønstre på sit tørklæde, da de som regel kun passer til jakkesæt uden tern eller striber.

 

 

Frakken

I et land som Danmark, hvor det ikke ligefrem er solskin og plus 20 grader hver dag, har man brug for en ordentlig jakke over jakkesættet for at kunne holde varmen.

Her vil man måske tænke, at man bør finde den store vinterjakke a la Canada Goose med pelskraven frem for at være sikker på at holde kulden ude.

Dette er dog ikke tilfældet, hvis man vil køre den klassiske gentleman stil fuldt ud. En god, klassisk frakke gør mere gavn for jakkesættet og outfittet, mens en jakke med hætte er bedre sammen med et mere casual outfit.

Indhold

 

Farve og længde

Frakken og jakkesættet bør stemme overens, således at de komplimenterer outfittet og fuldender looket. Hvad angår farver er det bedst at gå efter en lysere frakke end jakkesættet eller en i samme farve. En sort og en khaki frakke er to gode frakker, der passer til de fleste jakkesæt, men overtænk ikke valget, da de fleste jakker passer fint, hvis de ikke er den samme farve som jakkesættet.

Hvad generelt er kendetegnende for frakken er det klassiske, strømlinede udseende med en simpel krave og knapper til at lukke jakken foran. Den kan have forskellige længder og have forskellige tykkelser alt efter sæson og vejr. Det vigtigste, når du leder efter en herre frakke til at tage over jakkesættet, er, at den er lang nok til at skjule din habitjakke.

 

Forskellige typer frakker til jakkesættet

Hvad så når det regner?

Hvis regnen falder, kan man med fordel benytte sig af en paraply i god kvalitet i stedet for en regnjakke. Paraplyen giver lige det ekstra klassiske touch. Gå efter en stor, holdbar paraply, der ikke går i stykker ved det mindste vindpust.

 

Råd og hjælp til forskellige kropstyper

Nu er du nået så langt, men den store mængde information virker måske lidt forvirrende. Du kender de forskellige blazere og skjortekraver, men hvilken skal du vælge? Det er tidligere blevet nævnt for hvert item, hvad de passer bedst til, men her vil vi give et nemmere overblik for, hvad man med fordel kan gå efter i forhold til sin kropstype.

Dette er tips og råd, som er udarbejdede af os gennem online research og personlig viden og erfaring. Man kan sagtens eksperimentere med andet tøj, og guiden er bare for at være på den sikre side, selvom det er vigtigt at forholde sig til sin kropsform, når det kommer til formelt og semi-formelt tøj.

Indhold

 

Rektangel

Denne kropsform er defineret ved, at ens skuldre er lige så brede som ens hofter og talje, hvilket skaber en rektangulær eller firkantet kropsform. Mænd under denne kategori er tit høje og relativt tynde.

 

Trapez

Trapezformen bliver tit kaldt den perfekte kropsform til tøj, da mange designere bruger den som reference. Ready to wear-tøj skal passe til de fleste mænd, og denne form menes at være en gennemsnitlig bygning, hvilket er sandere i Danmark end mange andre lande.

 

 

Omvendt trekant

Denne kropstype er defineret af et stort bryst og brede skuldre, ofte opnået gennem hård træning. Taljen er smallere end overkroppen, og benene er tit også lidt mindre. Det kan være svært at finde det perfekte fit til denne kropstype, da meget tøj er designet til mænd, der ikke styrketræner.

 

 

Trekant

Mange mænd er disponerede for at blive større omkring taljen og hofterne i forhold til resten af kroppen, især med alderen. Det betyder ikke, at man er i dårlig form, men det kan være svært at finde tøj, der passer, da meget tøj til mænd er strammere ved taljen end overkroppen.

 

 

Oval

Denne kropstype er defineret af, at midten af ens overkrop er lidt bredere end ens skuldre og hofter. Her er det ofte ønsket at finde tøj, der giver et finere omrids og fordeler ens proportioner.

 

 

Høje mænd

Er du meget høj, kan tøj hurtigt blive et problem, især med jakkesæt, da det rigtige fit et endnu vigtigere for højere mænd. Alt på et jakkesæt bliver nemlig større proportionelt, så hvis man vil have mere lændge, får man også en bredere jakke, større ærmer osv.

Et skræddersyet jakkesæt er derfor optimalt for den høje mand. Bryd de naturlige vertikale linjer, man har, med et bredt slips eller horisontale lommer eller et flot lommetørklæde foldet som en firkant. Eksperimenter med mønstre og farver, hvor mønstrets linjer ikke er for tæt samlet. En dobbeltradet jakke smigrer især de høje og tyndere mænd sammen med en vest og en bred revers.

Undgå løstsiddende tøj, da det får en til at se meget spinkel ud, hvis man er høj.

 

Lave mænd

Lave mænd har har ofte interesse i at fremstå højere, hvilket sagtens kan lade sig gøre med det rette tøj. Det gælder om at få andres blik til at hæve sig fra fødderne til ansigtet uden for meget støj.

Det kan man gøre ved at bruge vertikale linjer og strømline sit look. Pas på med at bruge store ure og for mange opmærksomhedsfangende accessories. Lommer uden flapper og tyndere slips samt skjorter med lidt længere kraver hjælper med at skabe illusionen af højde.

Undgå horisontale linjer, brede slips og reverser, da de får en til at se mindre ud.

 

Sådan styler du jakkesættet

Nu er du en ekspert i jakkesæt og alle de ting, der hører med til det; hvordan det skal sidde, hvem det passer bedst til og hvilken anledning, man kan bruge det i. Det næste skridt er at blive god til at style sit outfit til forskellige anledninger samt at købe de items, der passer bedst til ens eksisterende garderobe. Det går vi igennem i denne guide.

“Style is the perfection of a point of view”

– Richard Eberhart

Nedenfor kan du se en stilguide til de forskellige dresscodes, som du vil støde på.

Indhold

 

Casual / smart casual

Dette er outfittet til fritiden, der stadig vedligeholder din gode, klassiske stil. Smart casual er udtrykket for, når man velklædt i en afslappende stil.

 

 

Jakke:

Jakken er normalt en sportsjakke i enten bomuld eller uld alt efter sæson og vejr.

Bukser:

Et par pæne, tætsiddende jeans er godt til et casual look. Hold dig fra ripped jeans og store, loose fit jeans.

Et par simple chinos er også rigtig gode til looket. Her kan vi anbefale, at man som minimum har et par i camel og grå. Alternativt kan man også anvende chinos i mere modige og skarpere farver sammen med en nedtonet jakke.

Slips:

Hvis du vil opnå et casual look, bør slipset undlades, da det af langt de fleste opfattes som et lidt finere tilbehør.

Skjorte:

For at nedtone jakken kan du benytte dig af en casual skjorte, t-shirt eller polo shirt.

Dette vil være med til at give dig et afslappet og tilbagelænet look. Hold overvejende t-shirten eller polo t-shirten klassisk. De vilde prints og mønstre på t-shirten samt de meget sporty polo t-shirts bør du holde dig fra. En simpel hvid t-shirt er altid god at have.

Sko:

Iblandt skoene til et casual look findes loafers, (sneakers), brogues, derby sko og sejlersko.

Der er altså et bredt udvalg at vælge imellem, når det kommer til den afslappede stil. Det ses ofte i modebilledet i dag at sneakers bruges til jakkesæt, hvilket kan se cool ud.

 

Business casual

Dette look er beregnet til den mere afslappede arbejdsplads samt til diverse ærinder.

 

Jakke:

Her vil man normalvis benytte en enkeltradet blazer eller alternativt en dobbeltradet blazer, hvis man lige vil stå lidt skarpere. Valget er dit.

Krydr blazeren med en udfordrende farve til den kommende sommer, og bær den sammen med en neutral farve til bukserne for at få et fedt og frisk look. Eksperimenter gerne med forskellige mønstre til jakken, hvis du vil sætte lidt mere liv på tingene.

Bukser:

Som bukser benyttes der oftest et par simple chinos i en lysere eller mørkere farve i forhold til jakken. Alternativt kan et par casual habitbukser bruges.

Skjorte:

Skjorten er normalt af mere afslappet karakter. Der er flere forskellige muligheder, når det kommer til udseendet.

Du kan fx vælge en ternet skjorte eller eventuelt en denimskjorte for et moderne business casual look. Vi anbefaler bl.a. at kigge i retning af skjorter med en button down krave, der er gode til at blive båret uden slips.

Som et godt alternativt valg kan en stilren og tætsiddende polo t-shirt eller en trøje med turtle neck-krave også bruges til business casual outfittet.

 

Slips:

Her kan du bruge et casual slips af fx strik eller et smalt, moderne slips. Det er dog også normalt at undlade slipset i dette look.

Sko:

De klassiske valg til business casual looket er loafers, brogues, Monk strap sko, Oxford sko og Derby sko. Du kan også ‘slippe afsted’ med at par klassiske sneakers i farver som hvid og sort for et mere moderne og trendy look. Dette skovalg kombineres ofte med bukser med no break eller stumpede kanter.

 

Formel business / Lounge

Formel business dresscoden benyttes til den mere strikse og klassiske arbejdsplads. Det benyttes desuden til diverse fester af en mere formel karakter såsom cocktail parties, hvor det kaldes for lounge sættet. Her anbefales det, at jakkesættets jakke og bukser matcher.

Farverne bør holdes relativt klassiske, og eventuelle mønstre bør holdes afdæmpede med små tern eller smalle striber. Farver som sort, navy, charcoal, grå og brun anbefales.

Jakke:

Habitjakken er go to-jakken. Her kan du frit vælge mellem en enkel- eller dobbeltradet habitjakke.

Bukser:

Matchende habitbukser anvendes til habitjakken for at skabe ‘the suit’.

Slips:

Benyt som udgangspunkt altid slips til sættet.

Skjorte:

Her bør du vælge en fin, lys skjorte i farver som hvid, lyseblå, lys stribet, lysegrå og lyserød. Eventuelle striber og tern bør holdes små og afdæmpede.

Sko:

Hold skoene klassiske og simple. Benyt dig af dress sko, Monk strap sko og Oxford sko i sorte og brune nuancer.

 

Formel

Til events som gallaer, formelle fester, velgørenhedsfester og bryllupper bør du få efter det formelle look. Dresscoden afhænger af arrangementet, så vi giver dig lige et overblik over de forskellige typer arrangementer og deres tilhørende dress code. Husk dog altid at tjekke din invitation, da dresscoden ofte vil blive nævnt her.

Black tie events

Den klassiske kombination med en sort smoking, hvid skjorte og sort butterfly er det oplagte valg, som man ikke kan gå galt i byen med. Man kan desuden vælge at benytte en matchende vest eller en såkaldt cummerbund, som er et fint skærf, der bæres rundt om livet.

Black tie optional events

Her må man gerne eksperimentere lidt med butterflies og lommetørklæder i andre farver end sort og hvid. Butterfly’en kan også skiftes ud med et klassisk, sort slips, ligesom den sorte smoking kan skiftes ud med en mørkegrå eller mørkeblå smoking.

TIP! Hvis du er i tvivl om, hvordan du bør klæde dig, kan du altid holde dig til den klassiske black tie-stil. Det er altid bedre at være overdressed end underdressed.

Black tie creative events

Dresscoden kan være svær at greje her. Den minder meget om Black tie optional, men er lige dét mindre formel, hvilket giver endnu mere spillerum til at eksperimentere. Måske kan du endda slippe afsted med en smokingjakke i en modig farve eller med en sort revers, der giver en fin kontrast. Dette kan kombineres med et par sorte eller matchende smokingbukser i et slankt udseende.

Man kan vælge at droppe butterfly’en og bære et pænt, elegant slips i stedet. Desuden kan man helt droppe slipset eller butterflyen og bære en formel sort skjorte sammen med smokingen. Mulighederne er mange ved denne type lejligheder.

White tie events

Dette er en ultra striks dresscode, og du bør på ingen måde prøve andre ting af. Hold dig til en sort tailcoat, sorte formelle sko, en low cut dobbeltradet hvid vest og en hvid butterfly. Langt de fleste herrer vil aldrig komme til at have brug for denne dress code, da det primært er forbeholdt den ypperste elite.

Bryllup (brudgom)

Brudgommen vil typisk have et jakkesæt af meget fin kvalitet på til brylluppet. Stilmæssigt er man dog sin egen herre, men forhør dig gerne om hvad gommen tager på. Hvis gommen har en smoking på, skal du helst undgå at tage en på, medmindre der er en white / black tie dresscode. Bryllupsjakkesættet tit i navy blå, beige eller andre lyse farver og nuancer alt efter sæson og tema.  En matchende eller lysere vest bruges ofte. Valget mellem slips og butterfly og dets farver er valgfrit alt efter, hvor formelt man vil have, at brylluppet skal være. På jakkens revers kan man anvende en boutonniere, som er en dekorativ blomst.

En meget formel version indebærer en såkaldt morning coat i sort, en lysere vest, ascot slips eller et normalt, fint slips og lysere bukser. Gennemfør eventuelt looket med en old school tophat for at blive en ‘classy gentleman’.

 

Sådan kombineres farverne til jakkesættet

Stilmæssigt er det ikke ligegyldigt, hvilken farve jakkesæt og sko du sætter sammen. Konceptet bag, hvordan man kombinerer forskellige farver til sit jakkesæt, tager udgangspunkt i farvehjulet.

Der er naturligvis mange flere farver end dem i hjulet, men det giver en god, grundlæggende forståelse for sammenspillet mellem forskellige farver.

Farvehjulet

Nærliggende farver

Dette er farver, der ligger tæt op ad hinanden og derfor er nemme at sammensætte. Det kan fx være blå og grøn eller en lys og mørk nuance af blå. En lyserød skjorte passer fx godt sammen med et mørkeblåt jakkesæt, da de to farver ligger tæt på hinanden

Komplementære farver

Dette er farver, som ligger direkte modsat hinanden. Som det kan ses på farvehjulet, kan det fx være gul og blå eller grøn og rød. Her handler det om at finde de rette nuancer for at få et fedt samspil, der virkelig kan give ens outfit noget kant. Til et gult slips kan det være en god idé at gå efter en mørkeblå nuance til jakkesættet. Sørg altid for at have en farve i en lysere nuance end den anden farve for at få det til at se stilfuldt ud.

Trekløveren

De tre grundlæggende blokfarver består af gul, rød og blå. Disse farver er af svære at kombinere, da de har så stor en kontrast til hinanden. For at få en god harmoni med farvekombinationerne bør man kombinere to mere kølige nuancer med en varmere nuance og omvendt for at holde det kontrolleret og stilet.

 

Stilinspiration med forskellige farvekombinationer

Hvordan kan man bruge viden fra farvehjulet til at sammensætte sin stil i praksis? Vi giver dig nogle eksempler til inspiration her.

 

Komplemæntere farver


Nærliggende farver

Den navyblå farve på jakken og det grønne slips er endnu et super match. Hvis man vil gå en lidt anden vej, kan man benytte en lyserød skjorte sammen med et burgundy jakkesæt.

Kontrastfarver (trekløveren)

Et oplagt valg er her at sammensætte et navyblåt jakkesæt med et rødt slips for at skabe en god harmoni.

 

Sort/gråt jakkesæt

Stort set alt kan kombineres med et sort jakkesæt. Det grå jakkesæt giver også masser af muligheder for kombinationer. Det er derfor vigtigt minimum at have en af de disse i sin garderobe.

Dos & don’ts

Vi giver dig et par simple tips til, hvad du bør holde dig til, og hvad du bør holde dig fra, hvis du gerne vil følge de generelle regler. Man kan dog altid eksperimentere med sjove stilbrud, hvis lejligheden tillader det.

Indhold

 

DO!

  Hav altid en del items i solide farver uden mønstre i din garderobe.

  Vær varsom med pangfarver på slipset. Det er en kunst at få et skrigende orange slips til at se godt ud. I så fald bør du skifte den hvide skjorte ud med en lyseblå.

  Match farverne på bæltet og skoene. Dette gælder også uret, hvis du anvender et med læderrem.

 – Plej dine sko. Sørg for altid at holde dem rene og nye i udseendet.

  3 er det magiske tal. Benyt max. tre forskellige farver eller nuancer til dit outfit for at få et koordineret look.

  Eksperimenter. Det er tilladt at bryde de traditionelle regler lidt en gang imellem. Det kræver en del stilbevidsthed at kunne slippe afsted med nye, anderledes ting, så vær stadig varsom.

 

DON’T!

  Gå aldrig nogensinde med hvide tennissokker til jakkesættet.

 – Gå ikke med alt for vilde sko. Hold det i stedet overvejende afdæmpet i farver, der i stedet leder fokus op ad kroppen.

  Gå ikke amok med accessories. Hold det i stedet simpelt. “Less is more” som man siger.

  Hav aldrig både bælte og seler på. Det giver ingen mening at have en backup til at holde dine bukser op. Det er enten eller. Hvis bukserne sidder på dig, som de skal, er der ikke noget reelt behov for nogen af dem – medmindre du bærer bælte af æstetiske årsager.

  Bær ikke en kortærmet skjorte sammen med et slips. Smør i stedet ærmerne op, hvis det er lidt varmt.

  Gå ikke med rygsæk sammen med jakkesættet. Benyt i stedet klassiske håndtasker.

  Gå aldrig med cargobukser eller joggingbukser sammen med skjorte og/eller blazer. Det fungerer bare ikke på nogen som helst måde.

 

Bryd reglerne

Nu, hvor du kender alle reglerne, står du med alle midlerne til at bryde dem, så du kan finde din egen stil. Det er nemlig tit folk, der bryder reglerne, der starter en trend og som fanger øjet. Dog skal man ikke bryde alle reglerne på én gang, men hvis man nøjes med en eller to, kan det sagtens give pote. Her giver vi nogle tips til, hvordan du kan gøre dette, men i sidste ende er det op til dig at finde din stil og stå ved den.

“To achieve the nonchalance which is absolutely necessary for a man, one article at least must not match.”

– Hardy Amies, Couturier

 

– Hvis du har en mørk skjorte på, kan du prøve med et lyst farvet slips. Det udstråler en sjov og kreativ personlighed.

Herreshorts til jakkesættet kan være svært, men komiker og skuespiller Will Ferrel har tidligere rocket det på den røde løber. Er det mon en ny trend?

– I dag ser man tit slipseklemmer, der er samme bredde som selve slipset, hvilket ikke ser dårligt ud, så længe det ikke er bredere end slipset.

– Flere i dag tager en lidt for lille vest på sammen med en åben skjorte, så man kan se bæltet og lidt af skjorten. Det kan man sagtens slippe afsted med, men det ser bedst ud uden slips.

– Selv med et fedt jakkesæt kan man slippe afsted med et par sneakers, hvis det er den rette anledning. De skal dog gerne være rene, og man kan finde mange flotte lædersneakers, som kan give et fedt udtryk.

– En tynd hættetrøje under blazeren eller en t-shirt med et stærkt visuelt udtryk under en sort blazer skaber en fed, afslappet kontrast.

– Hvis du vil stå helt ud, så prøv en kravat. Det ser man meget sjældent idag, og giver en meget oldschool casual stil.

FAQ

Hvad er et jakkesæt?

Et jakkesæt er et sæt tøj som oftest består af en skjorte, blazer og jakkesætbukser. Nogle gange betår det også af en vest og det hedder et tre-dels jakkesæt.

Hvad er jakkesæt på engelsk?

På engelsk kalder man et jakkesæt for “suit”.

Hvad koster et jakkesæt?

Jakkesæt kan koste alt fra 800 kr. og helt op til 30.000 kr.

Hvad er et jakkesæt lavet af?

Jakkesæte er lavet af alle slags stoffer, men de mest gense er polyester uld, bomuld og linen. Nogle jakkesæt er også lavet af bambus eller mohair, men dem ser man sjældent.

Hvordan skal jakkesæt sidde?

I dag er trenden at jakkesæt skal sidde relativt stramt og have korte blazere. Du skal kunne have en knytnæve mellem din mave og blazeren.

Brug af grafikkerne

Alle billederne er fra Shutterstock, og alle grafikkerne er lavet af Katoni.dk. Grafikkerne må frit bruges, hvis man refererer til kilden. Guiden er skrevet af Frederik Drost som også er ejer og forfatter på den fransk/engelske modeblog Hype & Style.