Royale brudekjoler gennem tiden

’En rigtig prinsessekjole’ – det kalder man ofte romantiske brudekjoler med store, fyldige skørter. Men faktisk har virkelighedens prinsesser båret brudekjoler med et hav af forskellige snit og former alt efter tidens trends og brudens personlige stil.

I dette indlæg sætter vi fokus på de mest ikoniske royale brudekjoler fra de sidste 100 år. Her finder du alt fra overdådige kjoler med detaljer som sløjfer, pels og flæser til mere minimalistiske kjoler med smalle silhuetter og fløjlsblød silke.

Fælles for kjolerne, uanset stil og form, er, at de er blevet båret af stilfulde kvinder, som enten tilhører eller har giftet sig ind i Europas traditionsrige monarkier.

Se dem alle i nedenstående infografik (klik på grafikken for at se en større udgave):

Ikke et hvilket som helst bryllup

Et royalt bryllup er mere end bare et bryllup – det er en folkefest med enorm kulturel betydning. Et eksempel på dette er kronprinsparrets bryllup d. 14. maj 2004. Her blev alle tv-rekorder nemlig slået, da næsten 2,6 mio. danskere valgte at se Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary sige ja til hinanden. Det vidner om en stor popularitet til trods for, at de fleste kongehuse i dag har indskrænket politisk magt og eksisterer i lande med demokrati.

De royale brylluppers massive bevågenhed betyder også, at brudekjolerne får stor betydning. De skaber nemlig trends, som mange ‘almindelige’ brude lader sig inspirere af.

Foto: Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

 

Da Kate Middleton –  nu Hertuginde Catherine af Cambrigde – blev gift med Prins William i 2011, udløste hendes brudekjole nærmest eufori blandt modefolk. Med Sarah Burtons design markerede kjolen ifølge mange eksperter et trendskifte, hvor brudekjoler med ærmer blev mere populære end den stropløse variant, som ellers dominerede på det tidspunkt. Også kjolens delikate blonder og vintage look blev globale trends, som vi stadig ser i tusindvis af brudekjoler i dag.

Royale forskrifter

Selvom der er stor variation inden for royale kjoler og plads til brudens personlige stil og præferencer, er der stadig en kongelig etikette, som skal overholdes. Det vil sige, at kjolen skal være ærbar og ikke vise for meget hud. Derudover vil der også altid være tale om en hvid kjole – farvede brudekjoler er nemlig helt utænkelige i royalt regi.

Som tiden er gået, er reglerne dog blevet lempede mere og mere, og hos nutidens royale brude er det derfor ikke unormalt at se mere hud og strammere silhuetter. Skuldrene er dog altid tildækkede (i hvert fald i kirken), og man ser sjældent kavalergang eller ben.

 

 

 

Her ser vi to generationer af det svenske kongehus: Dronning Silvia og Kronprinsesse Victoria. De blev gift i henholdsvis 1976 og 2010, og tidsforskellen taler sit tydelige sprog i kjolerne. Mens Silvias både har lange ærmer og en høj, rund halsudskæring, viser Victorias kjole til gengæld en del mere hud i form af bare arme og blottede kraveben. Begge kjoler overholder de royale forskrifter, men demonstrerer samtidig udviklingen i etiketten.

 

Fem kjoler vi husker

Som man kan se i vores infografik, har de seneste 100 år budt på et væld af smukke og ikoniske kjoler, der alle har dannet trends i deres samtid og efterladt spor i historiebøgerne. Der er dog fem kjoler, som, vi synes, efterlod et særligt uforglemmeligt indtryk.

Grace Kelly

Grace Kellys kjole, som Helen Rose fra MGM Studios skabte tilbage i 1956, demonstrerer på bedste vis, at tidløs Hollywood-elegance aldrig går af mode. Det blev understreget i 2011, da Kate Middleton bar en brudekjole med tydelige referencer til Kellys smukke kjole med blondeærmer.

 

Diana

En kjole, de færreste kommer til at glemme, er Dianas dramatiske kjole skabt af David & Elizabeth Emanuel i 1981. Kjolen med de store pufærmer, flæser langs kraven og ikke mindst et næsten 8 meter langt slæb er i dag både elsket og hadet for det karakteristiske design. Den skrev med andre ord modehistorie.

 

Mette-Marit

Mette-Marits kjole fra 2001, som er skabt af landsmanden Ove Harder Finseth, var nyskabende i sin smukke enkelhed. Som en kvinde af folket, en fraskilt mor med erfaring fra hårde miljøer, havde Mette-Marit intet behov for at signalere overflødig luksus. Til gengæld viste hun nordisk minimalisme, når det er allerbedst.

 

Mary

Vores egen Mary fortjener bestemt også en plads på denne liste. Med dansk design fra Uffe Frank imponerede hun seere hele verden over, da hun ankom til Vor Frue Kirke i 2004. Kjolen var med bådudskæring samt Kala-ærmer og lavet i en skinnende silkeduchesse, der gav kjolen et skær af luksus og enkelhed på en og samme tid.

 

Kate

Kate Middletons åndeløst smukke kjole fra Sarah Burton/Alexander McQueen er den yngste på listen, men noget siger os, at den stadig vil blive nævnt om mange år. Med de smukke blonder og den flatterende pasform kan vi kun give Prins William ret, da han hviskede “You look beautiful” til sin brud ved alteret.

 

Fremtidens royale brudekjoler

Det er ikke til at forudse udviklingen af royale brudekjoler, eller hvem kjolerne kommer til at sidde på. Mon den næste brudekjole bliver i det britiske kongehus, når Prins Harry finder sin udkårne og siger farvel til ungkarlelivet? Får de enkle kjoler et comeback eller er blonderne kommet for at blive?

Spørgsmålene er mange, men én ting er helt sikker: Det bliver spændende at følge med i!