Bliv meget klogere på smykker

I dette indlæg finder du den ultimative guide til smykkepleje og -opbevaring samt en bunke finurlige tips og tricks. Vi giver dig information om de forskellige metaller og sten, hvad der forårsager smykkernes forfald og hvordan du kan vedligeholde og behandle dem.

Indholdsfortegnelse

Der er ingen tvivl om, at du med gode råd og tricks fra denne guide kan opfriske og forlænge dine smykkers levetid. God smykkepleje bidrager nemlig til at opretholde smykkets oprindelige glans og elegance samt formindske risikoen for fremtidig reparation og restaurering.

Fact 

  • Guld var det første metal, som blev opdaget. Derefter fandt man kobber og herefter sølv.

BRUG DINE SMYKKER MED OMTANKE

Kvinde med øreringe

Brug dine smykker så meget og ofte, du har lyst til – men gør det med omtanke. Nogle få vaner i hverdagen kan nemlig skåne dine smykker rigtig meget.

Først og fremmest, bør du tage dine ringe af, når du vasker hænder. Hyppig kontakt med vand og sæbe er absolut ikke godt for dine smykker. Undgå også gerne at have dem på, når du går i bad, vasker op og svømmer. Udover at materialet kan tage skade af fugten og sæben, så vil der også sætte sig sæberester i smykkets små detaljer.

Fugt er dine smykkers fjende!

Generelt er fugt ikke godt for dine smykker – undgå det så vidt muligt. Det gælder også sved, så lad smykkerne ligge hjemme, når du tager turen ned i fitnesscenteret. Ligeledes kan madlavning medføre en masse kontakt med forskellige væsker, hvorfor ringen bør skånes.

Udover at undgå fugt er det også en god tommelfingerregel at lade være med at udsætte dine smykker for kontakt med hårde materialer. Smykkerne kan blive ridsede og få slag, hvilke man ikke nemt kan fjerne igen. Af hårde materialer menes også andre smykker, så opbevar heller ikke dine smykker oveni hinanden. Læs mere herom i afsnittet Generel opbevaring. Også sandkorn betragtes som et hårdt materiale trods dets lille størrelse, derfor skal du gemme dine smykker væk, når du skal på stranden.

Husk også at….

smykker ofte er meget følsomme over for skønhedsprodukter. Produkter, der er gode for din hud, er altså sjældent gode for dine smykker. Derfor skal du i reglen forsøge at undgå, at dine smykker kommer i kontakt med cremer, rengøringsmidler, lotions, pudder, hårspray, olier og parfume. En virkelig nyttig vane er derfor altid at tage dine smykker på som det sidste i din morgenrutine – og altid minimum ti minutter efter du har påført de sidste skønhedsprodukter.

Hvis du går rigtig meget med dine smykker, men ikke lige er den allerbedste til at passe på dem, vil vi stærkt anbefale dig at købe guldsmykker. Det er det dyreste metal, men det er absolut også det ædelmetal, der holder sig pænest og kan holde til mest. Læs om de enkelte smykketyper herunder.

GULD

Hænder med guldsmykker

Facts

  • Vores kroppe indeholder omkring 0.2 milligram guld – det meste findes i vores blod.
  • Verdens have indeholder næsten 20 millioner tons guld.
  • 24 karat guld smelter ved en varme på omkring 1064c.
  • Ét gram guld kan hamres ud til en kvadratmeter bladguld.

Guld udvindes fra underjordiske miner, hvilke ofte findes i mineralrige områder, såsom ved bjerge, floder, klipper og vandløb. Der findes faktisk guld på alle verdens kontinenter, men desværre er der endnu ikke gjort nogle store guldfund i Danmark.

De store spillere inden for udvinding af guld er blandt andet lande som Sydafrika, Kina, USA, Australien, Rusland og Peru. Med borde og rensemaskiner finder man vej til guldet, som sidder fast i sten og jord langt under jordens overflade.

Vidste du…

… at når guld smeltes til smykker, blandes det med et andet metal, da rent guld i sig selv er for blødt til smykkeproduktion. Ved at tilsætte eksempelvis sølv eller kobber, bliver smykket mere holdbart.

Derfor kan guldsmykker købes i forskellig renhed, hvilket angives i karat.

Det reneste guld kaldes finguld og betegnes 24 karat. Som nævnt er den reneste guld for blød til smykker og vil hurtigt få slag og skrammer.

Udover 24 karat findes der i Danmark tre andre overordnede karattyper: 18 karat, 14 karat og 8 karat.

De fleste guldsmykker bliver designet i 14 karat og i sjældnere tilfælde 18 karat, mens der også bliver fremstillet industrielle smykker i 8 karat. Industrielle smykker har ofte en mere kommerciel vinkel og produceres i større partier.

Kender du til de vigtige stemplinger?

Et guldsmykke skal altid være stemplet med ædelmetallets renhed.

Guldets stemplinger
18 karat: Stemples 750, fordi 750/1000 af legeringen er rent guld (75%)
14 karat: Stemples 585, fordi 585/1000 af legeringen er rent guld (58,5%)
8 karat: Stemples 333, fordi 333/1000 af legeringen er rent guld (33,3%)

Udover karaten differentierer guldsmykker sig også i farven. Blandes guldet med kobber, får man smukke rosa eller røde guldsmykker. Ønsker man i stedet at fremstille smykker i hvidguld, blandes guldet med sølv eller palladium, hvilket gør, at metallet bliver lysere og umiddelbart godt kan ligne sølv.

Vær opmærksom på…

… at noget hvidguld kun er en overfladebehandling. Det vil sige, at smykket er rødguld under hvidguldet. Er det tilfældet ved dit smykke, risikerer du, at hvidgulds-overfladebehandlingen kan slides af. Det betyder også, at en sådan overfladebehandling kan pudses af ved en guldsmed, hvis du ønsker, at smykket i stedet skal være rødguld.

Det mest robuste ædelmetal

Guld er et relativt ufølsomt og robust ædelmetal, der ikke bliver angrebet af ilt eller andre stoffer. Det betyder, at guldet holder sig blankt og smukt i lang tid. Det er dog vigtigt, at du holder dine guldsmykker væk fra klorin og klorholdige rengøringsmidler, da du ellers risikerer, at de hurtigt mister deres glans.

Fordi guldsmykker i reglen holder sig smukke i mange år, betyder det også, at det både er let og enkelt for dig at pleje og rengøre dem derhjemme.

Rengøring af dine guldsmykker

  • Læg guldsmykkerne i et varmt vandbad og tilføj et par dråber opvaskemiddel.
  • Børst forsigtigt smykkerne med en ren og blød tandbørste.
  • Skyl dem herefter med rent vand og dup dem tørre med en blød, fnugfri klud.

Derudover kan du selvfølgelig også købe guld-smykkerens i samtlige smykkebutikker.

Tip

Hvis dine guldsmykker ligger for længe uden at blive brugt, kan de godt få en trist og mat overflade. Du kan heldigvis gøre dem smukke og skinnende igen ved at gnide dem med løgsaft. Tør saften af med en blød klud efter tre timer og se dine guldsmykker skinne igen!

SØLV

Flotte sølvringe
Sølv er et ædelmetal, der findes i naturen – langt nede i jorden. Dernede kan du finde klumper af frit, metallisk sølv, men det fremkommer også som et biprodukt af kobber-, bly-, zink- og guldudvindinger.

Sølv bruges til meget mere end fremstilling af smykker. Heriblandt i mønter, stikkontakter, kabler og bestik.

Hvor rent er dit sølv?

Ligesom guld findes sølv i forskellige renheder. Det reneste sølv, du kan erhverve dig, er finsølv, som består af 99,9% sølv.

Selvom finsølv klart er smukkest, bliver det ikke brugt til smykker. Grundet dets renhed er det alt for blødt og vil resultere i, at smykket let bøjer og er let modtageligt over for slid og skrammer. Derfor blander man det rene sølv med eksempelvis kobber, således at smykkets metal bliver mere holdbart og robust.

Vidste du, at dine smykker ikke består af rent sølv?

Sølvsmykker fremstilles traditionelt af det såkaldte sterling sølv, som stemples med 925s eller 925, fordi 925/1000 af legeringen er rent sølv. Det vil altså sige, at der er brugt ganske lidt kobber i blandingen. På den måde bevarer sølvet sin smidighed og kan let formes til flotte smykker.

Facts

  • Betegnelsen sterling kommer fra det engelske Pund Sterling, hvilket tidligere har bestået af præcis denne mængde sølv, altså 925/1000 af mønten bestod af sølv.
  • Sølv er et meget skinnende og reflekterende materiale, hvorfor det også bruges i spejle, mikroskoper, solceller og meget mere.
  • Sølv er bakteriedræbende.
  • Kun en meget lille del af verdens sølv bliver brugt til smykker.

Hjælp, mine sølvsmykker er blevet helt mørke. Hvad sker der?

Sølv er et blødt og følsomt metal, som derfor kræver mere vedligeholdelse end guldsmykker. Med tiden vil du lægge mærke til, at dine sølvsmykker får en ’snavset’, gullig og/eller mørkere overflade. Det betyder ikke, at der er noget galt med kvaliteten af dine sølvsmykker. Det betyder blot, at en helt naturlig oxideringsproces finder sted. Sølvet angribes af svovlbrinte (som findes i luften), og samtidig udsættes det ofte for sved, syre og varme fra din krop. Det er ikke godt for sølvet og resulterer i, at sølvet ’anløber’.

Få flotte sølvsmykker igen

Trænger dine sølvsmykker til en hovedrengøring? Så kan det heldigvis klares på stort set samme måde som ved dine guldsmykker.

Rengøring af dine sølvsmykker

  • Læg dine sølvsmykker i varmt vand tilsat sæbe eller opvaskemiddel.
  • Lad det ligge i cirka ti minutter.
  • Skrub dem forsigtigt med en blød tandbørste og skyl derefter med rent vand.

Ovenstående er dog kun en rengøring og ikke en pudsning af dine sølvsmykker. Hvis de er blevet direkte grimme af oxidering eller andet, så skal der altså en rigtig rensning og pudsning til.

For løbende at undgå grimme pletter og misfarvninger kan det derudover være en god idé at pudse dine sølvsmykker med en blød pudseklud.

Har dine smykker med tiden fået en grumset og kedelig oxideret overflade eller mere intense og svære misfarvninger, kan du med fordel benytte dig af professionel sølvrens.

Alternativt kan du prøve et anderledes og meget effektive husmortrick, som vi allerede har testet for dig.

Alt du skal bruge er stanniol, salt, vand og lidt bagepulver. Ingredienserne danner en kemisk reaktion, som kan fjerne oxideringen og andre grimme misfarvninger. Du skal ikke pudse smykkerne med blandingen, men bare lægge dem ned i den.

Husmortricket – Rensning og pudsning af dine sølvsmykker

  • Dæk bunden af skålen med sølvpapir (den blanke side skal vende opad).
  • Hæld kogende vand i skålen.
  • Tilsæt 2 spiseskefulde bagepulver og 2 spiseskefulde salt. Her vil blandingen boble op, men frygt ikke, du er på rette vej.
  • Rør rundt i blandingen og læg dit sølvsmykke i skålen.
  • Lad det ligge i cirka en time.
  • Tag smykket op, puds det med et tørt viskestykke og se den grumsede oxidering forsvinde.

Skål med bagepulver og salt

Resultatet…

Vi har testet dette husmortrick! Blandingen er enormt effektiv og den grimme oxidering på sølvsmykkerne forsvinder faktisk! Desværre får smykket ikke sin smukke glans tilbage. For at pifte glansen op igen, så skal du have fat i en pudseklud eller købe professionel smykkerens hos en guldsmed.

Dog kan det finurlige trick stærkt anbefales for at komme oxideringen til livs.

Forgyldte sølvringe

Herover kan du se tre sølvringe, hvor den første (tv) ikke har fået nogen behandling, den midterste har været i stanniol-bad og den sidste (th) er blevet vasket i sæbevand. Der ses tydelig forskel på de tre ringe – især den som har været i stanniol-badet.

Du kan læse mere om kemien i dit sølv og se en video med rensning af sølvtøj her.

FORGYLDT SØLV

Forgyldt sølv

Fact

  • Forgyldt sølv skal behandles ligesom almindelige sølvsmykker.
  • Forgyldt sølv kan nemt forveksles med almindelig guld.

En forgyldning er et tynd lag guld, der lægges oven på dit sølvsmykke. Den kan bestå af alt fra 8 til 24 karat, men laves ofte med 18 karat. Forgyldninger kan have forskellige tykkelser alt efter producent og prisniveau, hvilket selvfølgelig også har betydning for, hvor lang tid den holder.

Du skal altså være opmærksom på…

… at forgyldningen kun er et tyndt lag materiale, og at den derfor med tiden kan slides af. Hvor længe en forgyldning holder afhænger som sagt af producent og pris, men også af faktorer i vores hud og hvordan smykkerne bruges. Det er derfor vigtigt, at du passer ekstra godt på dine forgyldte smykker, hvis forgyldningen skal holde i flere år.

Forgyldte smykkers forfald

Ligesom almindelige sølvsmykker anløber forgyldt sølv også med tiden. Især sved og syre fra huden samt kontakt med tøj og dagligt brug slider på forgyldningen. Nogle personer kan slide en forgyldning af på en måned, mens andre kan have et forgyldt smykke i flere år, før der kan ses en forskel.

What to do?

Da forgyldningen som nævnt kun er et tyndt lag guld, skal dine forgyldte smykker behandles ekstra nænsomt. Det betyder, at du skal være varsom med brugen af rensemidler og pudseklude, fordi du let risikerer at slide forgyldningen af.

Hvis du vil rense og pudse smykkerne, skal de behandles ligesom sølvsmykker. Det vil sige, at du skal bruge metoderne, som kan læses under afsnittet om sølvsmykker. Men ikke for tit – skån smykkerne så meget som muligt!

Herunder kan de se et sæt øreringe, hvoraf den ene har været i stanniol-bad – det nævnte husmortrick fra afsnittet om sølvsmykker.

Forgyldte øreringe

Du kan også bruge sølvrens for et endnu mere skinnende resultat. Det kan dog være lidt grænseoverskridende at smide sine forgyldninger i sølvrens, men det virker og skader ikke forgyldningen. Vi har testet det på et forgyldt smykke fra Lund Copenhagen.

Er skaden sket…

… og forgyldningen slidt af, så kan du få lavet en ny forgyldning hos din lokale guldsmed.

RHODINEREDE SMYKKER

Rhodineret sølv

En rhodinering er en afsluttende overfladebehandling, som giver dit smykke en mere slidstærk overflade. Rhodineringen formindsker blandt andet risikoen for at smykket anløber eller bliver ridset. Dermed holder smykket sig smukt og bevarer sin glas i længere tid. Rhodinering finder oftest sted på sølvsmykker, men kan også ses på nogle hvidguldsmykker.

Nu ved du hvad en rhodinering er!

Du kan selv rengøre dine rhodinerede smykker med en blanding af vand og et mildt rengøringsmiddel. Brug en fin og blød tandbørste til at fjerne eventuel snavs og skyl godt efter med rent vand. Det er vigtigt at huske, at du bør være påpasselig med at rense dine rhodinerede smykker i smykkerens, da der er stor risiko for, at rensen slider på rhodineringen.

Slitage af rhodinerede smykker

Afhængigt af hvor hyppigt du bruger dit rhodinerede smykke, vil rhodineringen med tiden blive slidt og fremstå mere gullig. Slides overfladebehandlingen helt af, betyder det derfor også, at smykket helt naturligt vil begynde at anløbe.

Facts

  • Rhodinerede sølvsmykker anløber når de angribes af svovlbrinte. Anløbninger kan fjernes med pudseklud, sølvrens eller andre husmortricks.
  • Lys og mørk rhodinering kan let forveksles med henholdvist hvidguld og oxideret sølv.
  • Rhodium er det dyreste af alle ædelmetaller.

What to do?

Skulle dit smykke mod forventning helt miste sin glans, så kan smykket til enhver tid rhodineres igen hos din lokale guldsmed.

OXIDERET SØLV

Oxideret sølv

Oxidering er en overfladebehandling, der giver dine sølvsmykker et flot gråsort look. Det skabes ved at udsætte sølvsmykket for en koncentreret svovlsyre. Smykket udsættes altså for den samme oxideringsproces, som får dine sølvsmykker til at anløbe, men i så høj en koncentration at smykket bliver fuldstændig oxideret med det samme.

Overfladen kan slides blank

Denne type overfladebehandling slides forholdsvis hurtigt, og smykket får som resultat sit eget individuelle udtryk med forskellige mørke og lyse nuancer. Dine oxiderede smykker vil ved daglig brug blive mere blanke på udsatte områder og vil med tiden blive slidt helt væk. Derimod vil det i riller og fordybninger være bedre beskyttet.

Hold dem langt væk fra smykkerens!

Du må ikke udsætte dine oxiderede smykker for smykkerens, da det vil ødelægge oxideringen. I stedet bør du rense dine oxiderede smykker med lunkent vand og pudse dem forsigtigt med en blød klud.

Gode nyheder…

Har dine oxiderede smykker helt mistet deres smukke mørke overflade, så har du heldigvis mulighed for at få genskabt den oxiderede overflade hos din lokale guldsmed.

UÆGTE SMYKKER  //  BIJOUTERI

Uægte smykker

Uægte smykker, også kaldt bijouteri, er smykker, der ikke består af hverken guld eller sølv. Bijouteri kan indeholde alverdens forskellige uædle materialer, hvorfor du også skal være ekstra opmærksom, hvis du har allergi for bestemte materialer. Smykkerne kan indeholde alt fra messing og kirurgisk stål til bly og kviksølv samt adskillige andre materialer.

Nogle bijouteri smykker kan dog være forgyldte eller forsølvede, men det er langt fra alle.

Bijouteri medtages hurtigt

Bijouteri smykker kan desværre hurtigt blive grimme. Materialet kan blive rødligt eller få mørke skjolder. Ligeledes kan de ved slidtage miste det yderste lag og materialet under vil blive synligt. Det gælder også forgyldt og forsølvet bijouteri.

Smykkernes udseende påvirkes også af sveden og plejeprodukterne på din hud – men faktisk kan de også blive grimme bare ved at ligge i smykkeskrinet.

Får du også den grønlige linje i nakken og om fingeren?

De uægte smykker kan smitte af på din hud og efterlade grønlige mærker – især hvis din hud er fugtig. Vi ville ønske, at vi kunne komme med en løsning på dette problem, men vi har simpelthen ikke formået at finde frem til nogen. Derfor er der ikke så meget at gøre, men læs alligevel vores afsnit om, hvad du kan forsøge at gøre for at vedligeholde dine uægte smykker.

Har du en løsning på det grønne problem?

Så skriv den endelig som kommentar på indlægget. Vi vil meget gerne kende til en løsning!

De uægtes ulempe

Det kan være meget fristende at erhverve sig uægte smykker, da man umiddelbart ikke kan se, hvorvidt de er ægte eller ej. Ligeledes er de væsentlig billigere end ægte smykker. Men, udover førnævnte problem med at smykkerne hurtigt bliver grimme, så skal du også forholde dig til, at bijouteri smykker kan være skadelige for dig og din hud.

Smykkerne kan nemlig indeholde og frigive skadelige tungmetaller – heriblandt det velkendte nikkel, som kan fremprovokere allergiske udslæt. Især skal man være opmærksom på de skadelige materialer, hvis smykkerne er købt uden for EU.

Kender du reglerne om nikkel i smykker?

I Danmark findes der regler for mængden af både bly, cadmium, kviksølv og nikkel i smykkerne, ligesom der i EU er et direktiv for nikkel. Efter indførelsen af disse regler er nikkelallergien blandt kvinder faldet betydeligt.

Er der ikke andet at gøre end at smide smykkerne i skraldespanden?

Nej, der er desværre ikke noget mirakelmiddel som kan rede dine bijouteri smykker, hvis først de er blevet grimme. Umiddelbart vil rådet være, at hvis du køber uægte smykker, så må du acceptere, at de hurtigt kan blive grimme, og at der ikke er så meget at stille op. Derefter er den rette vej nok mod skraldespanden.

Du kan dog forsøge med nogle husmortricks…

For at holde smykkerne pæne kan du vaske dem med en blød børste, eventuelt en tandbørste, og så ellers tilsætte almindeligt opvaskemiddel. For nogen lykkes det også at holde smykkerne pæne med ganske almindelig sølvrens fra supermarkedet. Du kan også forsøge dig med en god pudseklud for at få smykkerne til at skinne igen.

Vask af armbånd

Det er dog vigtigt at pointere, at vi ikke kan garantere, at dine uægte smykker kan holde til de ovenstående behandlinger, da bijouteri smykker kan bestå af mange forskellige materialer og overflader.

Facts

  • Undlad at bære dine bijouteri smykker hver dag – og tag dem aldrig i munden – det kan være skadeligt grundet risikoen for høje koncentrationer af nikkel og andre skadelige materialer.
  • Bijouteri smykker skal smides ud sammen med andet metalaffald.

PERLER

Ørering med perle

Perler er et organisk, levende materiale, der kun bliver smukkere af at blive brugt. Brug derfor dine perler, så ofte du kan og helst direkte på huden. Din kropsvarme vil nemlig hjælpe med at holde perlerne ’levende’ og smukke – undgå dog helst at sove med dem på.

Så din kropsvarme holder dem altså i live!

Perler kan være naturlige såvel som dyrkede. Begge slags kræver særlig omhyggelig pleje for at sikre, at de bevarer deres ædle glans og fejlfrie overflade. En perle kan blive mat og kedelig – man siger, den kan ’dø’. For at sikre at det ikke sker, skal du undgå at udsætte dine perler for rengøringsmidler, parfume, hårspray og andre kosmetiske produkter, da de alle er skadelige for perlemoren. Det samme gælder solcreme, klor og shampoo. Faktisk står vand også på listen over skadelige midler mod dine perler. Det kan virke lidt sært, da perlerne er opdrevet i vand, men fjern dem inden brusebad, badning og rengøring.

Fact

  • Perler dannes, når et fremmedlegeme kommer ind i en østers eller en musling.

Vidste du…

… at du skal opbevare dine perler i en lille fløjlspose, så de ikke udsættes for nogen form for syre, slag eller andet skadeligt. Det er dog vigtigt, at du ikke lukker dem inde i en lufttæt pose, da perlernes organiske materiale har brug for at ånde. Læs meget mere om opbevaring af dine smykker under afsnittet Generel opbevaring.

Pleje af perlerne

For at undgå at dine perler bliver matte og kedelige, er det meget vigtigt, at de jævnligt plejes og rengøres. Du kan rengøre dine perler effektivt ved at skylle dem i lunkent vand og polere dem med en blød klud. Du skal dog være opmærksom på, at kluden ikke må være imprægneret.

Som nævnt er perler et organiske materiale, hvilket også vil sige, at de ’suger’ til sig. Det betyder derfor, at perlekæden eller øreringene bør være det sidste, du tager på, før du går ud af døren.

Kender du perlekædens svageste punkt?

Overraskende nok er det mest udsatte ved en perlekæde faktisk silkesnoren, som perlerne er trukket på. Den kan hurtigt blive mør og knuderne kan let blive snavsede. Derfor kan det være en god ide at få silkesnoren efterset hos en guldsmed og eventuelt få den omtrukket en gang årligt – hvis du altså bruger dine perler hver dag.

For at være helt sikker…

… på ikke at skade perlerne, så skal du købe en rigtig perlerens i en smykkebutik, hvis dine perler er blevet snavsede og matte. Rensen er en klar væske, som opløser eventuelt skidt og fedt. Perlerens findes også som spray, hvilket gør rengøringen hurtig og let.

EMALJESMYKKER

Emalje smykker

Emalje giver mulighed for at tilføre farve til smykker og metal. Det mest kendte emaljesmykke må siges at være de populære Daisy-smykker – også kendt som ‘Margueritterne’. Deres blade er emaljerede og fås i et utal af flotte farver.

Emaljen på dine smykker er lavet af glaspulver, der opvarmes og smeltes fast på det udvalgte metal.

En emalje af skrøbeligt glas

Emaljen på eksempelvis dine margueritsmykker er altså lavet af glas og bør derfor behandles med omtanke – glasemaljen kan nemlig ikke repareres, hvis først den er gået i stykker. En emalje er blank og hård, men samtidig også porøs. Hvis emaljesmykker stødes, ridses eller tabes er der risiko for, at emaljen krakelerer eller går i stykker på samme måde som eksempelvis glas eller porcelæn.

Udover emaljen vil smykket også bestå af et andet materiale. Eksempelvis består margueritternes knop og bagside enten af sølv eller forgyldt sølv. Som det er tilfældet med andre forgyldte smykker og sølvsmykker, så vil de med tiden oxidere. Er metallet blevet grimt, er der heldigvis hjælp at hente.

Løsningen er…

Hvis dine emaljesmykker er meget medtagede, kan du dyppe hele smykket forsigtigt i sølvrens. På billedet herunder kan du se vores forsøg med at dyppe et margueritvedhæng i sølvrens. Forskellen på det rensede vedhæng og den oxiderede ring ses tydelig. Alternativt kan du bruge en vatpind dyppet i sølvrens til at rense kroge og/eller enkelte områder af smykkets overflade. Husk altid at skylle godt efter med vand.

Flotte marguerite smykker

Selve glasemaljen vaskes med sæbevand – ligesom du ville vaske dine køkkenglas. Men husk: Vær forsigtig med glasset og opmærksom på at undgå slag og ridser!

Facts

  • Emaljering af smykker har været brugt siden oldtiden.
  • Margueritten er nok det mest kendte og elskede emaljesmykke i Danmark. Oprindeligt blev smykket fremstillet til Kronprinsesse Ingrid og Kronprins Frederiks bryllup i 1935. Det var til minde om Ingrids mor, der blev kaldt Daisy – ligesom smykket bliver i dag.

DIAMANTER

Flotte diamanter
Diamanter symboliserer feminisme og styrke – og det siges jo, at:

’Diamonds are a girl’s best friend’

Og samtidig er det et af verdens hårdeste mineraler!

Diamanter dannes af kulstof, som har ligget langt under jordens overflade og er blevet udsat for et enormt tryk. Så selvom diamanten er et af verdens hårdeste mineraler, så kan den faktisk brænde grundet dens grundstof.

Facts

  • Uslebne diamanter ligner bare almindelige sten.
  • Den største rå diamant, der nogensinde er blevet fundet, var i 1905 nær Pretoria i Sydafrika. Den var i 3106 karat, hvilket svarer til en vægt på 621,2 gram.

De 4 C´er

Diamanter vurderes ud fra fire forskellige parametre, som i professionel tale kaldes ‘De 4 C’er’: Carat, Clarity, Colour og Cut.

Carat

… vurderes ud fra diamantens vægt og må endelig ikke forveksles med guldets karat.

1 karat svarer til en vægt på 0,2 gram.

Clarity

… står for klarheden af diamanten – jo klarere den er, jo mere er den værd. Klarheden har betydning for lysrefleksionen i diamanten. En mindre klar diamant kan altså ikke reflektere lyset på samme måde som en hel ’ren’ diamant.

Fejl i diamanterne?

Klarheden mindskes ved de såkaldte indeslutninger, hvilket i normal tale beskriver eventuelle små ’fejl’ i diamanten. Ikke alle indeslutninger kan spottes med det blotte øje, men heldigvis gøres du opmærksom på dem via diamantens ’clarity-stempling’.

Clarity-stempling

  • Den reneste form beskrives med FL (flawless)
  • IF (internally flawless)
  • VVS1, VVS2 (very very slightly included)
  • VS1, VS2 (very slightly included).
  • SI1, SI2 (slightly included)
  • I1, I2, I3 (included)

Indeslutningerne fra VVS1 til SI1 kan kun ses under 10 gange forstørrelse, hvorimod diamanterne med større indeslutninger kan ses uden forstørrelse.

Colour

… beskriver diamantens farve. De helt hvide og klare diamanter er sjældne og dermed mere værdifulde end eksempelvis de sorte og gule, som forekommer oftere. De mest sjældne og dyreste diamanter er de meget farverige, herunder særligt blå og lyserøde diamanter.

Diamanternes farve kan indsættes i et skema fra D til Z, hvori D har mindst farve og Z har mest.

Den eneste menneskelige påvirkning af diamanten er…

Cut

… står for beskæringen af diamanten – og det er det eneste parameter, som ikke er skabt fra naturens side. Målet med cuttet er at skabe den bedste lys-refleksion i diamanten. De kan cuttes til mange former, men det runde brilliant-cut er det mest udbredte, da det giver den bedste lysrefleksion. Diamanterne slibes med andre diamanter grundet det hårde materiale.

Vær på den sikre side…

Nogle omtaler også et femte C, hvilket står for certifikat. Et certifikat sikre dig, at en uafhængig institution har vurderet diamanten.

Kan diamanter miste deres skønhed?

Diamanter har en egenskab, som gør dem vandafvisende, hvorfor de samtidig bliver enormt modtagelige over for fedt og snavs. Det betyder også, at de kan miste noget af deres skønhed ved dagligt brug. Fedtet gør nemlig, at diamantens brillans formindskes, så derfor skal de renses ofte for at opnå den ultimative skønhed gennem lysets spil.

Få fedtet væk med Ajax!

Når diamanter rengøres, skal der primært være fokus på at få fedtet væk, da der ikke er så meget andet, som kan påvirke deres udseende. Derfor anbefales opvaskemiddel og Ajax ofte. Det lyder umiddelbart meget primitivt i forhold til at rengøre noget af verdens dyreste materiale, men det virker!

Rengøring af dine diamanter

  • Opvaskemiddel: En nem, hurtig og billig løsning er at blande opvaskemiddel og vand og lade diamanten ligge i ti minutter eller længere. Herefter kan du børste dem, eventuelt med en tandbørste, for at få det sidste fedt af.
  • Ajax: Tag tandbørsten og dyp den i skålen med ufortyndet Ajax og børst herefter din diamantring godt og grundigt. Skyl derefter ringen med lunkent vand. Pust det overskydende vand af diamanten.

NB! Når du rengør dine diamanter, bør du være opmærksom på ikke at ridse det ædelmetal, som diamanten er fastsat på. Vær ligeledes ekstra opmærksom på, at rose-cuttede diamanter ikke tåler nogen form for væske.

Du kan også gå til en guldsmed og få anbefalet en rensevæske eller få guldsmeden til at rense diamanten med ultralyd. Og faktisk kan du selv erhverve dig en ultralydsmaskine.

ÆDELSTEN

Ædelstene

Ædelsten er et naturprodukt, et stykke mineral, som udvindes fra jordens indre. Det betyder altså, at der kan forekomme urenheder og variationer i den enkelte ædelsten. Det betyder også, at to ædelsten kan dele farvetone og form, men alligevel aldrig være fuldkommen identiske – hver eneste ædelsten er unik!

Diamanten er en ædelsten!

Der findes mange forskellige typer af ædelsten, hvor nogle af de mest kendte må siges at være safir, rubin, diamant, smaragd og ametyst. Materialer såsom rav, koral og perler betegnes også som ædelsten. Hvad der gør lige præcis den enkelte ædelsten til noget særligt kan være alt fra farven, måden den skinner på og stenens hårdhed til en særlig indeslutning eller stenens sjældne forekomst.

Facts

  • Nogen kalder rubinen for ædelstenenes dronning.
  • Safiren symboliserer sandhed og bestandighed.

Definitionen på en rigtig ædelsten indebærer skønhed, holdbarhed og sjældenhed. For at en sten kan betragtes som ’ædel’, skal den helt eller delvist besidde disse tre kvaliteter.

Først og fremmest skal stenen være smuk. Er den ikke smuk, så er det nærmest umuligt at skabe en efterspørgsel på stenen – uanset hvor sjælden den så end må være. Desuden skal den være holdbar – stenen må altså ikke gå i stykker ved almindelig brug. Endelig skal den være sjælden – men selvfølgelig samtidig være tilgængelig.

Ædelsten kan miste deres glans

Ligesom perler risikerer ædelsten at miste deres smukke glans, hvis de udsættes for olier, cremer, parfumer og rengøringsmidler. Er uheldet ude, kan du heldigvis sagtens rengøre dine ædelsten – hvordan du præcist skal rengøre dem, afhænger dog af ædelstenens hårdhedsgrad.

Rengøring af dine ædelsten

Ædelsten kan deles op i to grupper med forskellig grad af hårdhed:

  • Hårde ædelsten, som eksempelvis diamanter, rubiner og safirer, kan rengøres med en opløsning af ¼ vaskemiddel og salmiakspiritus samt ¾ varmt vand. Her børster du dine ædelsten forsigtigt med opløsningen, skyller efter med rent vand og tørrer med en blød klud.
  • NB! Vi ikke har testet ovenstående metode med salmiakspiritus – så vær’ forsigtig!
  • Mellemhårde og bløde ædelsten, som eksempelvis rav, månesten og turkis, bør du ikke udsætte for rengøringsmidler, men i stedet blot vaske med varmt vand. Børst ædelstenene nænsomt med en blød tandbørste og skyl efter med vand. Tør til sidst efter med en blød klud.

GENEREL OPBEVARING

Opbevaring af smykker

Udover at være opmærksom på, hvordan du bruger dine smykker og hvordan du rengør dem på bedste vis, så bør du også tænke over, hvordan dine smykker bliver opbevaret, når du ikke bruger dem.

En god hovedregel er, at du altid bør opbevare dine smykker så forsigtigt og blødt som muligt og desuden sørge for, at smykkerne ikke udsættes for luft og sollys, men omvendt opbevares mørkt og under konstant stuetemperatur.

Men det er ikke alt…

Vi anbefaler dig derudover at putte dine forskellige smykker i lufttætte og syrefrie plastikposer (én pose til ét smykke) og opbevare dem i et smykkeskrin eller i æsker, så de ikke ridser hinanden, udsættes for direkte sollys eller fugtige omgivelser. Alternativt kan du opbevare dine smykker i deres originale smykkeæske/pose.

Poser til smykker

Smykker på badeværelset er et totalt no-go!

Fugten er medskyldig i, at dine smykker oxiderer, så opbevar dem aldrig på badeværelset – trods det virker naturligt og smart, så skader det altså dine smykker.

Det er særlig vigtigt…

… at du opbevarer dine sølvsmykker på overstående måde, hvis du ønsker at have glæde af deres smukke og glansfyldte ydre i mange år. Sådan sikrer du nemlig, at dine sølvsmykker ikke misfarves eller oxiderer yderligere, mens du ikke bruger dem. I forbindelse med opbevaring af sølvsmykker er det desuden også vigtigt at huske, at de ikke må opbevares på overflader af træ eller papir, da det bare vil fremme oxideringsprocessen yderligere.

Modsat dine andre smykker…

… så skal dine perler ikke opbevares i lufttætte poser – så risikerer de nemlig at tørre ud. Opbevar dem i stedet i bløde smykkeposer af silke eller fløjl og så vidt muligt adskilt fra alle dine andre smykker.

SMYKKER MED PÅ FARTEN

Forskellige smykker

Når du tager dine smykker med på farten, er det fortsat vigtigt at passe på dem.

Halskæder, armbånd og ringe kan på mange måder fuldende det perfekte (ferie)look.
Men før du tager hele smykkeskrinet med på farten, så har vi lige et par gode råd, som sikrer, at dine smykker kommer helskindede med dig hjem igen.

Du må endelig ikke…

… bare smide dine smykker ned i toilettasken sammen med cremer, makeupbørster, andre accessories og lignende. Ligeledes hører de heller ikke til i pungen blandt nøgler og mønter!

På turen gælder altså samme regler, som når du opbevarer dine smykker derhjemme: Behandl hvert enkelt smykke med omhu og pak dem i hver sin lufttætte pose, så de undgår at blive misfarvet eller ridse hinanden.

Smykker på ferien

Sol, sand og vand. Det lyder for de fleste som den perfekte feriekombination – bare ikke for dine smykker. Heftig solbadning, våde ture i bølgen blå, fedtet solcreme og massevis af sand kan nemlig beskadige dine smykker, hvis du ikke passer godt på dem.

Solbadning kan blege dine smukke ædelsten og gøre dine forgyldte smykker mørke. Det mest optimale vil være altid at sørge for, at dine smykker ikke udsættes for direkte sollys – men da dette praktisk taget er umuligt på farten, så bør du i hvert fald sikre, at dine smykker ligger mørkt og lufttæt, når du ikke bruger dem.

Selvom en kølende tur i poolen eller det blå hav er fantastisk på en varm feriedag, så bør du undgå at dine smykker (og især dine bijouterismykker) kommer for meget i kontakt med klor- og saltvand, da det kan misfarve dem. Har du alligevel glemt at tage dine smykker af, før du hoppede i vandet, kan du skylle dem med postevand og tørre dem af med det samme for at undgå de værste misfarvninger.

Vi kan vist alle blive enige om…

… at solcreme er et must på de fleste ferier – men sørg for at holde den langt væk fra dine smykker. Solcreme fedter, og det sætter sig i fatninger og detaljer, slider på forgyldningen og får generelt dine smykker til at se fedtede og beskidte ud. Har du alligevel på uheldig vis har fået solcreme på dine yndlingssmykker, kan du vaske dem med lidt vand og eventuelt lidt sulfo – og efterfølgende pudse dem med en pudseklud.

Smykkeskrin på stranden

Sidst men ikke mindst anbefaler vi dig…

… at du undgår at bære dine smykker på stranden – det er nemlig ofte helt umuligt at holde sand væk fra smykkedetaljer, stenfatninger og huller. Sandet gør dine smykker grimme, ridsede og slidte at se på – og så er det desuden super besværligt at rense dem, hvis de først har fået sand i alle kroge og hjørner.
Skulle du alligevel have fået sand i nogle af dine smykker, så kan du skylle dem med lidt lunkent vand og meget forsigtigt børste det værste sand væk med en blød tandbørste. Sidder der fortsat snavs og sand, bør du ty til guldsmedens hjælp.

Vi håber, du har fået en bedre indsigt i pleje og vedligehold af dine smykker.

Pas på dem – de kan være guld værd!

 

Klik på infografikken for at gøre den større.

Hvis du vil vise infografikken på din egen side, så skal du bruge embedkoden:

<img src="https://static.katoni.dk/images/content/smykkeguiden.png" width="800" height="11198">