Mennesker i flotte bukser

Størrelsesguide til bukser og jeans

Indholdsfortegnelse

Find den rigtige størrelse på dine bukser

Når du skal købe nye bukser eller jeans, er størrelsen altafgørende! Du kender sikker til, at du har fået anskaffet dig et par nye bukser, som sidder for løst, som hele tiden skal hives op og tvinger dig til at bruge bælte… Eller endnu værre, at de sidder alt for stramt og er uudholdelige at have på. Når disse fejlkøb er endt hjemme i skabet, så er realiteten for mange, at bukserne aldrig kommer ud af skabet på grund af dårlig komfort.

I takt med at en stor del af vores tøjindkøb foregår på nettet, kan det være en stor udfordring at finde den rigtige størrelse, når man ikke har mulighed for at prøve tøjet på.

Kender du også til problemet?

Netop af disse grunde har vi hos Katoni lavet den ultimative størrelsesguide. Læs med her og bliv godt klædt på til at finde dit næste par drømmebukser eller -jeans.

Mål og find din størrelse – bukser og jeans

For at vurdere hvilken størrelse du skal bestille dine nye bukser eller jeans i, så kommer der her en step by step guide til, hvordan du bedst måler dig. Det gøres helt simpelt og en smule gammeldags – ved at hive målebåndet frem.

Her er, hvad du skal måle…

Taljen:
Det første sted, du skal måle dig, er rundt om taljen. Du kigger blot på dig selv i spejlet og finder det smalleste sted. Oftest vil det smalleste sted være cirka fem centimeter over din navle. Ellers er et andet tip at bøje sig forover og mærke, hvor det tyndeste sted er.

KVINDER MÆND

 

Hoften:
Det andet sted, du skal måle dig, er rundt om hofterne. Her kigger du igen i spejlet, men finder nu det bredeste sted og måler rundt om.

For mænd er hoften knap så relevant at måle, da de generelt set ikke har en kurvet krop ligesom kvinderne. Dog oplyser en række mærker deres mål på hofter.

KVINDER MÆND

 

Ben:
Det sidste sted, du skal måle, er på indersiden af dine ben. Her kan det være en god idé at få lidt hjælp, da du skal måle fra anklen og op til skridtet. Indersiden af benet kaldes nogle steder for inseam, så kig efter betegnelsen ben, indvendig benlængde eller inseam.

KVINDER MÆND

 

Med disse tre mål kommer du langt med at finde din rigtige størrelse blandt de forskellige mærker. Når du har dine korrekt opmålte centimetermål kan du nemlig både finde din numeriske- og alfa-størrelse. Læs mere om numeriske størrelser og alfa-størrelser her.

Vi anbefaler dig…

… at når du har fundet det perfekte par bukser, så kigger du blot i mærkets størrelsesguide og sammenligner dine mål med mærkets mål. Ved sammenligningen finder du så frem til lige netop den specifikke størrelse fra lige netop det specifikke brand.

Er der forskel på bukser og jeans?

Den store forskel på størrelserne på bukser og jeans er, at du ved jeans ikke skal måle om dine hofter. Derudover kan jeans tilpasses netop din krops mål bedre, da der eksempelvis kan findes flere forskellige længder på bukserne, selvom taljemålet er det samme. Ligeledes er der mange slags modeller såsom skinny, straight leg, baggy etc., og yderligere kan mange jeans også strække sig lidt, hvilket gør, at de kan tilpasse sig bedre til lige præcis dine former.

Du skal altså være opmærksom på…

…at når du skal finde din størrelse i jeans, er den specifikke størrelse oftest opgivet i lidt andre enheder end ved ‘almindelige’ buksers størrelser. Jeans-størrelser oplyses oftest i tommer af to cifre som fx 29″/34″. Det første tal afspejler taljemålet og det sidste din indvendige benlængde. Så hvadend du leder efter jeans eller almindelige bukser, så er det stort set de samme mål, du skal bruge.

Jeans med målebånd

Valget af rigtig størrelse på dine nye bukser eller jeans er som sagt altafgørende for både din komfort og velbefindende. Og netop valg af størrelse eller rettere sagt, at finde frem til den rigtige størrelse, er mere vigtigt end nogensinde før, da vi danskere elsker at shoppe tøj på nettet.

Størrelsestabeller – sammenlign de mange slags størrelser

Junglen med størrelser, mål, forskellige brands gøres bestemt ikke nemmere af, at der findes flere forskellige betegnelser for de forskellige størrelser. Herunder har vi gjort det lidt mere overskueligt for dig og samlet de forskellige slags størrelser i tabeller.

Konvertering af EU, US, UK & alfa-størrelser

Hvad er det egentlig?

Når vi taler om alfa-størrelser, henviser vi til størrelserne small (S), medium (M) og large (L), altså er det betegnelsen for alfabetiske størrelser. Som udgangspunkt bruger vi disse alfa-størrelser i Danmark.

De såkaldte US- og UK-størrelser er henholdsvis de amerikanske og engelske størrelser.

Hos nogle mærker vil du opleve at finde AU- og IT-størrelser, hvilket er betegnelserne for australske og italienske størrelser.

Størrelserne i tabellerne er kun vejledende, da mærkerne, som tidligere nævnt, selv må bestemme målene af de enkelte størrelser. Altså kan du som udgangspunkt ikke regne med, at alle mærkers alfa-størrelse M til damer har taljemål på 75 cm og hoftemål på 99 cm.

Du skal derfor være opmærksom på…

…at tabellerne nedenfor kun er vores bedste bud, så glem derfor ikke målebåndet. Med de nedenstående størrelsestabeller og et målebånd i hånden kommer du rigtig langt.

Damer: Alfa-størrelser vs. centimeter


 Størrelse Taljemål Hoftemål
 XS 67 cm 92 cm
 S 70 cm 94 cm
 M 75 cm 99 cm
 L 80 cm 104 cm
 XL 85 cm 108 cm
 XXL 90 cm 112 cm
 XXXL 95 cm 116 cm

Damer: Alfa / EU / US / UK / AU / IT


ALFA EU US UK / AU IT
XXS 32 0 4 36
XS 34 2 6 38
S 36 4 8 40
M 38 6 10 42
L 40 8 12 44
XL 42 10 14 46
XXL 44 12 16 48
3XL 46 14 18 50

Damer: Alfa-størrelser / jeans waist” / jeans waist cm / inseam” / inseam cm


ALFA Waist (tommer) Waist Inseam (tommer) Inseam
XXS 23″ 62 cm 26″ 62 cm
XS 24-25″ 64-66 cm 28″ 67 cm
S 26-27-28″ 68-70-72 cm 30″ 77 cm
M 29-30-31″ 74-76-78 cm 32″ 82 cm
L 32-33″ 80-82 cm 34″ 87 cm
XL 34-36″ 84-88 cm

Herrer: Alfa-størrelser vs tommer og centimeter


Størrelse Waist (tommer) Taljemål
XS 28″ 72 cm
S 29″ 74 cm
M 30″ 76 cm
M 31″ 79 cm
L 32″ 81 cm
L 33″ 84 cm
XL 34″ 86 cm
XL 36″ 91 cm
XXL 38″ 96 cm
XXL 40″ 101 cm

Herrer: Alfa / EU / US / UK / AU


ALFA EU US / UK / AU
XXS 42 24
XS 44 26 – 28
S 46 – 48 30 – 32
M 50 33 – 34
L 52 – 54 36 – 38
XL 56 – 58 40 – 42
XXL 60 – 62 44 – 46

Herrer: Alfa-størrelser / jeans waist” / jeans waist cm / inseam” / inseam cm


ALFA Waist (tommer) Waist Inseam (tommer) Inseam
XS 28″ 72 cm
S 29″ 74 cm 30″ 76 cm
M 30-31″ 76-79 cm 32″ 81 cm
L 32-33″ 81-84 cm 34″ 86 cm
XL 34-36″ 86-91 cm 36″ 91 cm
XXL 38-40″ 96-101 cm

Samme størrelse – mange mål

Kernen i at finde det helt perfekte par bukser eller jeans findes i noget så simpelt som et målebånd. Mål er nemlig hele essensen af at finde den perfekte og helt rigtige størrelse.

Men hvorfor er det overhovedet nødvendigt at hive centimetermålebåndet frem fra gemmerne og ikke blot kigge på enten alfa- eller numeriske størrelser?

Svaret på dette skal findes i et nærmere kig på tøjstørrelserne

Hvis dine mål ikke passer helt perfekt sammen med det specifikke mærkes mål, er det altid en god idé at vælge den størrelse, som er en smule større end dig, fremfor den størrelse, som er en smule mindre end dig. På den måde sikrer du dig, at du ikke ender op med et par bukser, der slet ikke kan lukkes eller klemmer dig. Hvis du synes, dine mål er alt for langt væk fra det specifikke mærkes mål, er vores bedste råd til dig at forsøge et andet mærke.

Vidste du…

…at nogle mærker vælger at lave størrelsesforskellen mellem eksempelvis taljen og hofterne mindre eller større end andre. Så hvis du føler, der er meget stor eller lille forskel mellem målet på din talje og hofter, så forsøg at finde mærker, som efterkommer netop dette.

Mærkernes forskellige størrelsesversioner

Modellerne nedenfor er baserede på alfa-størrelsen M og de tilsvarende størrelser. Der ses stor variation på centimetermålet, trods de alle betegnes som størrelsen M. Vær opmærksom på forskellene på de forskellige brands og brug nedenstående tabel til at finde det brand, der passer din krop bedst.

Eksempelvis er ONLY og Karen Millen mærkerne med den mindste talje på kun 69-70 cm i en størrelse M. Mærkerne med den største talje er NOA NOA og Saint Tropez med henholdsvis 76 cm og 79 cm. Tallene giver en difference på hele 10 cm, hvilket er en væsentlig forskel, når det ‘på papiret’ er samme størrelse. Ses der i stedet på omkredsen af hoften, er Karen Millen og Tommy Hilfiger mærkerne med den mindste omkreds på 94 cm.

Modsat er Second Female og Topshop med henholdsvis 101 cm og 102 cm de mærker med størst omkreds om hofterne.

Forskellen på et par størrelse M-bukser kan altså variere med 8 cm i hoften, hvilket kan gøre arbejdet med at finde den rette størrelse lettere besværligt.

Så hvilke mærker kan vi anbefale til dig?

Har du en krop med stor forskel på målene af taljen og hofterne, anbefaler vi dig at finde et par bukser af mærkerne Ganni eller Mango, da begge mærker har hele 28 cm forskel i længden på talje og hofter. Har du i stedet en krop uden den store længdeforskel, vil vi anbefale dig at kigge nærmere på mærket Topshop – her er forskellen på tajle- og hoftemål nemlig kun 23 cm.

Som det kan ses, varierer de forskellige mål fra brand til brand. Hvis du er stor omkring taljen, kan det være en god idé at kigge i retning af brands såsom Selected Homme, der generelt set er store i størrelserne. Det kan også ses i den indre benlængde (inseam), som måler 80-82 cm. I den anden ende af skalaen er Levi’s, som generelt har små mål.

Vær opmærksom på…

…at det derfor er meget vigtigt at overveje, om du skal gå en størrelse op eller ned, alt efter hvilket brand, du vil købe bukser eller jeans fra.

10 tips til at finde den rigtige buksestørrelse

Du ved, hvad du skal måle, men hvordan sørger man for at få de mest korrekte mål? Vi har samlet 10 gode råd, der kan hjælpe dig med det, så du kan købe den rigtige størrelse, når du handler på nettet – hver gang!

Mål dig selv i dit undertøj

…så undgår du at få alt for store mål. Du får det bedste fit ved ikke at have bukser på, når der måles på kroppen. Eventuelt kan du også blive målt i et par leggings.

Spørg eventuelt en ven om hjælp til at måle

…såfremt der måles på egen krop. Det er lidt nemmere at få korrekte mål, især når der skal måles benlængde – ikke alle folk er lige fleksible.

Hold ikke målebåndet alt for stramt

Husk, at du skal kunne være tilpas i dine bukser og kunne bevæge dig i dem. Et par alt for stramme bukser kan godt være rimelig ubehagelige.

Rund op til nærmeste centimeter

”Better safe than sorry”. Ved at runde op til den nærmeste centimeter sikrer du dig mod, at bukserne bliver for ubehagelige at have på. Men husk dog også at tage højde for, at jeans ofte giver sig lidt.

Brug et par gamle bukser, som passer dig godt, til at måle efter

Det er tit lidt nemmere, hvis du ikke har en anden person til at måle dig. For at få de bedste mål, bør du knappe bukserne op og placere dem på en flad overflade. Det anbefales, at du bruger bukser, der er af samme type som de bukser, du ønsker. Hvis du fx skal bruge målene til et par nye jeans, er det en god idé at bruge et par af de bedst passende par jeans som reference.

Mål så meget som muligt

De forskellige webshops har det med at oplyse mål til forskellige dele af kroppen. Nogen oplyser kun et mål på fx taljen, andre oplyser flere specifikke mål såsom lårbredde og benlængde.

Derfor kan det være en god idé at finde alle dine mål, der kan være relevante, når du skal finde et par bukser. Det er en god idé at måle: hofter, talje, indersiden af benet (fra skridt til ankel), længde på skridt (fra talje til lyske), lårbredde (rundt om låret) og benlængde (fra talje til lige under din ankel). Så er du i hvert fald på den sikre side.

Sammenlign med modellen

En anden måde at finde din rigtige buksestørrelse på kan være ved at kigge på modellens mål og størrelse og så sammenligne med dig selv. For bedre at kunne vurdere størrelse og fit kan det være en god idé at se catwalken med produktet, som bl.a. ASOS.com har på deres side.

Mål din krop i ny og næ

Dine mål kan ændre sig. Husk at opdatere dine mål, hvis du føler, at din krop ændrer sig, og bukserne begynder at føles strammere eller løsere.

Tjek mærkernes størrelsesspecifikationer

Det er altid en god idé at tjekke de forskellige brands’ størrelsesguider ud, før du bestemmer dig for en passende størrelse. Deres version af en given størrelse kan variere signifikant fra brand til brand.

Find dine præferencer

Bukser og jeans fås i en række forskellige fits: slim fit, regular fit og loose fit. Find det fit, som du foretrækker og føler dig mest tilpas i. Det er også en god idé at finde ud af, hvor højt man vil have, at taljen på bukserne skal sidde. Bukser og jeans fås i lower rise, mid-rise og high rise.

Eksempler på loose fit, regular fit og slim fit til damer:

Slim fit  Loose fit Regular fit

Bonustip!

Vælg altid webshops med gratis retur og gratis fragt. Dermed undgår du at skulle op med pungen igen for at betale for returfragt. Der er ikke noget mere irriterende end at slippe en tredjedel af det oprindelige købsbeløb i returfragt. Det er slemt nok, at man ikke kan tage sine pæne nye bukser på med det samme.

Men hvad kan man ellers gøre?

Eventuelt kan du bestille de samme par bukser i forskellige størrelser, som du så kan prøve på og sende de resterende par retur – uden ekstra omkostninger.

Katoni lastbil

Vanity sizing vs. standardiserede størrelser

Som det er pointeret tidligere, kan størrelsernes omfang variere meget fra mærke til mærke. Kropsformen har ændret sig gennem årene, og det tilpasser mærkerne sig til. Mere om det kan ses i vores tankevækkende grafik over den ideelle krops udvikling

Resultatet…

…er det populære udtryk, “vanity sizing“,  som er en reaktion fra en del af modeindustrien på netop den manglende standardisering af størrelser. Vanity sizing er en form for manipulation af størrelser, hvilket kan gøre det endnu sværere at finde sin rette størrelse. Manipulationen foregår ganske enkelt således, at tøjmærkerne eksempelvis gør deres størrelse M større og større.

Men hvorfor gør de det?

Grunden til, at mærkerne angiver de større størrelser med en mindre størrelse over tid, er for at få forbrugeren til at tro, at de kan passe en mindre størrelse, end de egentlig kan. Den lavere mærkning af størrelsen på tøjet skulle få forbrugeren til at købe mere, da der ifølge nogle mærker ligger en psykologisk effekt i at kunne passe tøj i mindre størrelser.

Hvorfor er størrelserne ikke standardiserede?

Historien bag vanity sizing, og størrelser generelt, begyndte helt tilbage i 1930’ernes ”Great Depression” i USA.

Et statsligt projekt kaldet ”The Average American Woman” (den gennemsnitlige amerikanske kvinde) blev sat i værk for at finde gennemsnitsmålene blandt kvinder og dermed udvikle et simpelt standardiseret størrelsessystem.

Til projektets start blev omkring 15.000 amerikanske kvinder opmålt, men senere blev projektet udvidet med flere opmålinger af kvinder. Dog fejlede projektet med at udvikle et standardiseret størrelsessystem, men bidrog alligevel til udviklingen af tøjstørrelser. Folkene bag projektet var nemlig nogle af de første til at komme med et forslag til et numerisk målesystem, dog uden basering på de specifikke opmålinger.

Dette resulterede i…

…at det numeriske system blev opdateret flere gange, og senere blev det helt droppet som standard af den amerikanske regering i år 1983.

En af grundene var, at opmålingerne ikke var repræsentative for den gennemsnitlige amerikanske kvindelige befolkning. En stor del af de opmålte kvinder havde tjent i hæren og var dermed i bedre form end gennemsnittet. Derudover blev ikke-hvide kvinder ekskluderet fra opmålingerne.

Altså var den ikke-repræsentative opmåling og projektet om et standardiseringssystem alligevel med til at påvirke størrelserne dagen i dag.

Størrelserne over tid

Hvis man kigger på målene af mennesket over tid, så er vi i gennemsnit kun blevet fysisk større. Eksempelvis vejer den gennemsnitlige amerikanske kvinde i dag ligeså meget som den amerikanske mand vejede i 1960’erne. Derfor kan det undre mange, at en bestemt størrelse i realiteten hedder noget mindre i dag, end den selv samme størrelse hed tidligere.

Vidste du…

… at hvis vi ser på en størrelse 24 i 1958, hedder den i dag en størrelse 8.

Dette bevidner, at selvom vi er blevet fysisk større, så kaldes størrelserne noget mindre. Et andet opsigtsvækkende eksempel i rækken på den vilde udvikling i størrelser er, at en størrelse 8 i år 1958 passer til fysiske mål, som er mindre end en størrelse 00 i år 2011. Det er blot endnu et eksempel på, at selvom vi var fysisk mindre tidligere, så er størrelserne nummereret mindre i dag.

Mindre størrelser smigrer forbrugerne

En lille ekstra detalje til historien om størrelser er, at den mindste størrelse tidligere hed 8, hvor vi i dag altså både har størrelse 6, 4, 2, og 0. Her ses det altså tydeligt at vanity sizing har haft sin indflydelse. Nu lyder en størrelse 8 ikke lille nok for forbrugeren, så en ny nummerering med størrelserne 6 eller 4 bruges nu til at smigre forbrugerne.

Det er dog ikke længere en hemmelighed…

…da mange shoppere i dag godt kender til variationen i størrelser blandt de forskellige mærker, og derfor er vanity sizing ikke længere retailindustriens lille, hemmelige salgstrick.

Med vanity sizing og de hele tiden skiftende størrelser er vores bedste bud til dig at hive frem i målebåndet, når du skal finde den korrekte størrelse. Målebåndet ændres aldrig, og det er den letteste måde at finde din rigtige størrelse på.

Modedesigner måler op

Sidst men ikke mindst…

…så kan det jo være en rigtig jungle at finde rundt i de forskellige mærkers størrelser og ikke mindst at bestille et par bukser i den rigtige størrelse. Vi håber, at du er blevet klogere på, hvordan du finder den rigtige størrelse, så du roligt kan bestille dine nye bukser online, og at du samtidig har fundet ud af, hvorfor en bestemt størrelse ikke har de samme mål blandt de forskellige mærker.

Det er bare frem med målebåndet og kom i gang! Og skidt med hvordan størrelsen betegnes – bare det er de rigtige mål.

Vi ønsker dig held og lykke med jagten på at finde de perfekte bukser online!

 

Kilder:

jackjones.com
dickies.com
topshop.com
calvinklein.com
adidas.dk
levi.com
filippa-k.com
sainttropez.com
bestseller.com
tommy.com
karenmillen.com
nike.com
hm.com
munthe.com
noanoa.com
asos.com
hugoboss.com
gestuz.dk
marcjacobs.com
lee.com
cheapmonday.com
rosemunde.com
secondfemale.dk
tigerofsweden.com
onlyecom.com
mango.com
selectedhomme.com
inwear.dk
stinegoya.com
g-star.com
parttwo.dk
sizechart.com
sizeguide.net
ganni.com
superdry.com