En god seng giver god nattesøvn

Sengen er på mange måder det vigtigste møbel i vores hjem. Den kan nemlig i høj grad bestemme, hvor god en nattesøvn vi får – og det har meget at sige for vores hverdag, om vi er udhvilede eller ej. Derfor bør du ikke tage let på beslutningen om en ny seng, men undersøge alle dine muligheder og sætte dig lidt ind i, hvad forskellige madrasser, sengetyper og lignende kan.

Der findes mange flotte og gode senge på markedet, så med den rigtige forberedelse kan du helt sikkert finde frem til den seng, der sikrer dig den bedst mulige søvn hver nat.

Inden du bestemmer dig for en seng, er det som sagt en god idé at få flere oplysninger om de typer, du kan vælge imellem. Vi gennemgår derfor nogle af de mest populære sengetyper, og hvad der er godt for dig at vide, før du vælger din nye seng.

Kend de forskellige sengetyper

En seng er mere end bare en madras på et par ben. Det er en hel videnskab, men det behøver ikke være svært for dig at vælge den rigtige. Først og fremmest skal du kende til de sengetyper, du typisk kommer forbi, når du kigger hjemmesider eller butikker igennem for senge: boxmadrasser, springmadrasser, kontinentalsenge og elevationssenge.

Boxmadrasser

En boxmadras er et populært valg, fordi det ofte er her, du får mest seng for pengene. I bund og grund er det blot en madras med trælameller, eller nærmere en træramme, som du blot påmonterer ben eller meder. Det er en god idé at supplere med en topmadras, men som udgangspunkt har du en seng, så snart du har boxmadrassen og en form for ben.

Springmadrasser

I stil med boxmadrassen er en springmadras blot en madras med fjedre, men uden ramme. Det betyder, at du skal have en ramme separat til den. Den er derfor stort set lige så fleksibel som en boxmadras, da du kan tilpasse sengeramme, topmadras osv. – og så er der næsten ikke noget mere stilet i soveværelset end en flot sengeramme!

Kontinentalsenge

En kontinentalseng består af flere lag, så du får en relativt høj – og meget komfortabel – seng. Fra neden har du som første lag en boxmadras, derefter en springmadras og til sidst en topmadras. Det er derfor en meget fleksibel sengetype, hvor du har tre lag at gøre godt med, så du kan tilpasse den 100 % efter din krops behov.

Elevationssenge

Efter manges mening får du den ultimative luksusoplevelse med en elevationsseng. I virkeligheden er det blot et fleksibelt sengestel, hvor du lægger en god springmadras og topmadras. Stellet kan du køre op og ned både i hovedgærdet og fodenden, så du kan tilpasse din ligge- eller siddestilling helt perfekt. Den er ideel, hvis du for eksempel snorker og har godt af et let hævet hoved, eller hvis du ofte sidder i sengen og læser eller ser TV, inden du skal sove.

Godt at vide før du køber

Nu kender du til nogle af de forskellige sengetyper, der er på markedet. Men der er flere praktiske elementer, som du bør overveje, inden du kaster dig ud i at købe en ny seng.

Budget og kvalitet

Dit budget kan have meget at sige, når du kigger på seng. Der er for eksempel stor prisforskel på en boxmadras med ben eller meder og en kontinentalseng. Samtidig er et almindeligt sengestel noget billigere end et elevationsstel. Pris og kvalitet går ikke altid hånd i hånd, men det kan godt have noget at sige, når du kigger på senge – for eksempel for holdbarhed, materialer og tilpasningsmuligheder.

Madrastype, fasthed og størrelse

Både ved madras og topmadras er det essentielt at tænke over fastheden. Først og fremmest er der helt generelt forskel på, hvor fast en madras er, men derudover er der også forskel på materialer. Populære materialer til topmadrasser er memoryskum og latex, som er meget forskellige.

Memoryskum former sig efter din krop, og er ofte derfor mere fast, så du får god støtte. Latex er et allergivenligt naturmateriale, der både kan være blødt og fast, og en stor fordel er, at det er rigtig godt til at transportere varme, så du ikke koger over, når du sover.

Når du skal finde ud af, hvilken fasthed du skal vælge, er det din vægt, du skal kigge på. Medium fasthed passer til personer med en vægt på under 75 kg, fast fasthed til personer mellem 70 og 90-95 kg, og mere end 90-95 kræver en madras med ekstra fast fasthed. Er I to personer med forskellig vægt, der skal dele en madras, skal madrassen vælges efter vægten på den tungeste person.

Størrelsen er også vigtig. Enkeltsenge går typisk fra 80 cm til 120 cm, halvandenmandssenge er 140 cm og dobbeltsenge er mellem 160 og 210 cm. To personer bør derfor som minimum vælge en seng på 160 cm i bredden, mens du som ene person eller voksen med et lille barn kan vælge mellem 120 og 140 cm. Det kommer selvfølgelig også an på, hvor meget plads du har brug for, hvis du for eksempel får det varmt og har brug for god afstand til din partner, eller hvis du bevæger dig meget om natten. Derudover har størrelsen på soveværelset naturligvis også indflydelse.

Almindelige sengestørrelser:

– 80 x 200

– 90 x 200

– 120 x 200

– 140 x 200

– 160 x 200

– 180 x 200

Derudover kan du vælge flere størrelser med ekstra længde, hvis du eller din partner er meget høj. Det er ofte relevant, hvis der er tale om 190 cm eller mere. Størrelserne med ekstra længde er typisk 90×210, 180×210 og 210×210 cm.

Fjedre og komfortzoner

Som vi har nævnt, har både boxmadrasser og springmadrasser fjedre. Men der findes forskellige fjedertyper, og det kan have en stor virkning på, hvordan du sover. Hos en sengeforhandler kommer du sikkert ikke uden om senge med pocket-, mulitpocket-, bonell- og LFK-fjedre. Kort sagt er pocket- og multipocketfjedre ikke forbundet med hinanden, men er pakket ind i små poser. Det er en god idé, hvis I er mere end én i sengen, da I så i mindre grad vil mærke, når I vender og drejer jer.

Bonellfjedre støtter omvendt som en helhed og har en timeglasform. Vægten fordeles derfor godt på madrassen, og det samme er tilfældet med LFK-fjedre. De er cylinderformede med en åben top og bund og er forbundet med tynde metaltråde. De giver ikke lige så god støtte som pocket-, multipocket- og bonellfjedre, og ses derfor ofte i gæstesenge, sommerhuse osv.

I de fleste nye madrasser finder du komfortzoner, der støtter dig nogle særlige steder. Du finder typisk mellem fem og syv zoner, og de giver støtte på trykpunkter som lænd, skuldre, nakke og hofter. Du bør derfor tænke over, om det er en prioritet og i så fald undersøge, om det findes i de madrasser, du prøver.

Prøv sengen inden du køber

Et af de bedste tips til at finde den rigtige seng er at prøve sengen, forskellige madrasser og flere kombinationer af madrasser og topmadrasser, inden du vælger. Du kan læse dig frem til en masse, blandt andet hvilken størrelse og cirka hvilken type du er ude efter, men du kan aldrig være helt sikker, før du har ligget i den og mærket, hvor fast eller blød den er, og hvordan den støtter dig.