Kvinde med ipad

Hvordan ser fremtidens tekstiler ud?

Der kommer hele tiden nye produkter på markedet – især når det kommer til tøj. Eksempelvis kan man i dag få wearables til skiferien, som kan optimere din skitur betydeligt.

Man putter nemlig mere og mere teknik ned i det stof, dit tøj er lavet af. Netop dette er temaet for denne artikel, hvor fokus er på tekstiler i fremtiden.

Under Armours bud på hvordan den nære fremtid kan se ud, når det kommer til tekstiler.

Temperaturregulerende tekstiler

Temprakon lancerede for kort tid siden en dyne, der regulerer sin temperatur i løbet af natten, så du sover bedre.

Teknologien, der også kaldes Cell Solution, skal videreudvikles, så du kan have en tynd, langærmet trøje på og holde varmen selv i den danske vinter. Det betyder altså, at du inden for få år vil kunne have det samme tøj på om sommeren og vinteren, da man vil kunne gøre det henholdsvis køligere og varmere at have på.

Bæredygtighed

Et stort tema for fremtidens tekstiler er, at de skal være bæredygtige, både under fremstilling og afskaffelse. Ved en af verdens største tekstilmesser, Heimtextil i Frankfurt, var bæredygtighed især i fokus. I fremtiden vil det derfor ikke være utænkeligt at gå i andet end fx bomulds t-shirts, men i stedet noget, der er lavet af biomaterialer som genbrugte materialer eller hamp.

Farveskiftende materialer

For flere år siden var humørringe det hotteste. Ringe der skiftede til grøn, hvis du for eksempel følte dig jaloux. Om det virkede eller ej er ikke til at vide, men om nogle år er det måske på mode igen. Nu bliver det bare din t-shirt, der skifter farve efter dit humør. Electrolux har talt med nogle af verdens førende nanoforskere, og de hævder, at netop små gimmicks som dette vil være muligt.

Allerede nu er farveskiftende maling populært i sneakermiljøet. Som det kan ses i denne video, er det muligt at male sine sko med en helt bestemt type maling, der skifter farve, når de bliver varme, kolde, udsættes for sollys med mere.

YouTuberen Sophiesophss viser her, hvordan farveskiftende maling kan ændre hvordan dine sko ser ud.

Dyrk sport – smartere

Flere sportsmærker, Adidas og Under Armour især, arbejder på at lave sportstøj, der blandt andet kan måle din puls, hastighed mm. Det vil i første omgang hjælpe sportsudøvere med at blive endnu bedre og vide, hvad de skal arbejde på. Men i fremtiden vil det også være for den gængse motionsløber eller styrketræner. Man vil kunne kigge på sin præstation og se, hvad man skal arbejde på for at blive bedre. Det kan også bruges generelt til at forbedre sin livsstil.

Tekstiler der tilpasser sig

Sidste år fejrede Nike det årstal og den dato, Marty McFly rejser til i Tilbage til Fremtiden ved at lancere netop de sko, han har på i filmen. I filmen nævner han Powerlaces, som er snørebånd, der selv snører sig. Netop den feature har Nike puttet i deres sko. Skoene strammer sig nemlig selv ind, så de passer perfekt til din fod.

Hyperadapts are insane ? #Earl #Hyperadapt #Nike #JustDoIt #PowerLaces #NikeMag #AirMag

A post shared by patronjames2012 (@patronjames2012) on

I fremtiden vil det derfor være nærliggende, at man kan gøre det samme med t-shirts, bukser osv. Det ligger dog væsentligt ude i fremtiden, men Nike har kigget på flere muligheder for netop dette. Hvornår disse ting og flere vil ramme det kommercielle marked således, at alle forbrugere kan få fingre i dem, er ikke til at sige.

Ting som skomalingen, der skifter farve under bestemte forudsætninger, er allerede til salg, og det samme gælder dynen, der er temperaturregulerende samt Nikes sko med Powerlaces. De andre ting er stadig i konceptfasen, hvorfor man ikke kender til en direkte dato, de kommer i handlen. Lige meget hvad ser fremtiden utrolig spændende ud, når det kommer til teknikken for vores beklædning.

Hvad, der præcis rammer markedet, vil fremtiden vise.