GUIDE: Find det bedste sengetøj

Det anbefales, at unge og voksne sover mellem syv og ni timer hver nat, mens børn og teenagere har brug for mellem otte og 11 timers søvn. Hvis vi følger anbefalingerne, bruger vi altså cirka en tredjedel af vores døgn i sengen. Derfor bør det også være en prioritet at få skabt de bedste rammer for en god nattesøvn – især hvis du hører til blandt de mange, der ikke når de anbefalede timer og derfor har brug for, at den sparsomme søvn, du får, er så god som muligt.

En vigtig faktor for en god nattesøvn er sengetøjet. Billigt sengetøj i dårlig kvalitet kan forstyrre dig, så du kommer til at sove dårligt og vågne i løbet af natten, mens sengetøj i god kvalitet kan hjælpe dig til en behagelig nattesøvn. Selvom sengetøj for mange blot er en praktikalitet, kan en guide til sengetøj være en god idé, så du bliver klogere på, hvad du skal gå efter.

Sådan finder du det bedste sengetøj til dit behov

Når jagten på det bedste sengetøj går ind, er der nogle forskellige faktorer, du bør overveje. Der er både lavpraktiske ting som størrelse, materialer og lukning, men også de mere hyggelige ting som farver og design.

Størrelse

Først og fremmest er der det helt åbenlyse: størrelsen på sengetøjet – primært dynebetrækket. Det skal selvfølgelig passe til din dyne: et for lille dynebetræk kan ikke komme på, men et for stort dynebetræk er mindst lige så irriterende, da dynen vil skøjte rundt inde i betrækket og ende som en klump i det ene hjørne.

De mest brugte dynestørrelser er disse:

  • Baby: 67 x 100 cm
  • Junior: 100 x 140 cm
  • Enkelt: 135/140 x 200 cm
  • Ekstra længde: 135/140 x 220 cm
  • Dobbelt: 200 x 220 cm


Sørg for at tjekke længden og bredden på din dyne, inden du køber dynebetræk, så du kan lede efter den rigtige størrelse.

Materiale

Materialevalget har stor betydning for sengetøjet. Der findes en række forskellige materialer, som alle bruges til godt sengetøj, men de har forskellige egenskaber, når det kommer til blandt andet temperatur og følelsen, når du ligger med sengetøjet. Har du brug for sengetøj, der leder varmen væk fra dig? Er det vigtigere, at du kan få følelsen af at ligge i en sky, når du sover? Prioriterer du miljøvenligt sengetøj højst? Forskellige materialer kan forskellige ting, så det er op til dig at afgøre, hvad du vil gå efter.

Bomuld

Det meste sengetøj er lavet i 100 % bomuld. Det vil sige, det er fremstillet af tynde og tætvævede garner. Bomuldssengetøj er slidstærkt, så det holder i lang tid uden at gå i stykker eller miste formen. Det har en god absorberingsevne, så du ikke bliver fugtig, når du ligger med det, og så er bomuld behageligt at have tæt på kroppen.

Bambus

Måske kender du allerede til bambussengetøj, måske er det helt nyt for dig og lyder derfor lidt skørt. Ikke desto mindre er bambussengetøj en voksende del af markedet, da flere og flere får øjnene op for det bæredygtige alternativ – som samtidig giver super lækkert sengetøj, der er lige så blødt som silke.

Det er åndbart og temperaturregulerende, hvilket betyder, at det sender varmen væk, når du er varm og holder på varmen, når du er kold, så du altid kan ligge i en behagelig temperatur. Absorberingsevnen i bambussengetøj er god, og fugten afgives hurtigere end ved andre materialer såsom bomuld. Sengetøj i bambus er derfor et ekstra godt valg, hvis du sveder meget, når du sover.

Bomuldssatin

Bomuldssatin giver noget mere luksuriøst sengetøj, uden du skal give afkald på komforten fra bomuld. Forskellen på bomuld og bomuldssatin findes i vævningen, så selve materialet er stadig 100 % naturligt bomuld – tråden er blot vævet i satinvævning, hvilket giver en mere eksklusiv følelse, når du rører ved sengetøjet. Overfladen bliver også blank, hvilket får sengetøjet til at se ekstra elegant ud, samtidig med det fremhæver mønstre og farver i sengetøjet. Den glatte og blanke overflade er desuden ekstra blød, så du ikke bare får pænt sengetøj, men også lækkert sengetøj, der er dejligt at ligge i. Sengetøj i bomuldssatin holder i lang tid og holder godt på varmen.

Microfiber

Microfiber er et materiale, som de fleste kender fra eksempelvis karklude og håndklæder. Det er blødt, slidstærkt og hurtigttørrende – alt sammen egenskaber der også er værdsat ved dyne- og hovedpudebetræk. Microfiber er et godt og billigt alternativ til bomuldssatin, men når prisen går ned, giver du også afkald på noget af kvaliteten, da microfiber ikke absorberer fugt så godt som andre materialer.

Hør

Hør er et klassisk materiale, som er dejligt at sove i og pænt at se på. Hørsengetøj kan vaskes mange gange, uden det forringer kvaliteten. Når du sover i hørsengetøj, slipper du for temperatursvingninger i løbet af natten, da det skønne materiale både absorberer fugt og transporterer kropsvarme væk.

Du kan med fordel rulle sengetøjet sammen, når det er tørt efter vask, så det holder formen, og du undgår foldemærker, når det skal bruges igen.

Udseende

Soveværelset er den ultimative base, hvor du skal kunne slappe af og koble helt fra, så du kan lade op til en ny dag. Derfor er det vigtigt, at dit sengetøj er med til at skabe ro i rummet. Det betyder ikke nødvendigvis, at alt sengetøj skal være gråt og mørkeblåt, det betyder bare, du bør gå efter farver og mønstre, du kan lide. Hvis det værste, du ved, er orange, vil synet af orange sengetøj ikke gøre dig afslappet, når du skal i seng. Hvis du til gengæld elsker lilla, blomster, striber eller andet, er det måske den retning, du skal gå, når du skal finde dit nye sengetøj.

Hvis du leder efter sengetøj til baby, kan det være en god idé at gå efter et neutralt mønster eller i hvert fald rolige farver, så babyen kan falde til ro i sengetøjet frem for at blive overstimuleret af pangfarver.

Mange bolig- og tekstilbrands har sengetøj i deres sortiment, hvilket giver dig et stort udvalg, når du skal finde det bedste sengetøj til dig og din nattesøvn.

Nogle af de traditionelle brands såsom Kronborg og Tempur fokuserer primært på komfort, mens andre – for eksempel Södahl og Jotex – også leger med designet. Så det er op til dig at beslutte, om du er mest til neutralt sengetøj eller noget mere spraglet.

Få det bedste ud af dit sengetøj

En god ting at have for øje, når du køber nyt sengetøj, er OEKO-TEX® STANDARD 100-mærket. Det angiver, at sengetøjet er testet for sundhedsskadelige kemikalier, farvestoffer, m.v. Det er verdens førende sundhedsmærkning inden for tekstiler, så du kan lægge dig til at sove med ro i maven, hvis dit sengetøj har det lille mærke.

Du bør altid vaske nyt sengetøj, inden du tager det i brug. Godt sengetøj i god kvalitet kryber typisk 2 % i første vask, hvilket producenterne tager hensyn til, så målene altid er lidt større, end det angives på indpakningen. Hvis du køber for billigt sengetøj i dårlig kvalitet, risikerer du, at det kryber op til 10 %, og det dermed ikke passer til dyner og hovedpuder efter vask. Første vask af godt sengetøj forstærker syningerne, og du vil opleve i de efterfølgende vaske, at både formen og farverne bliver bibeholdt.

Hvor ofte skal man skifte sengetøj?

En god tommelfingerregel for vask af sengetøj er, at det bør ske hver anden uge eller som minimum en gang om måneden. Kombineret med regelmæssig udluftning og et generelt godt indeklima bidrager rent sengetøj til en god nattesøvn, så du kan blive frisk til en ny dags strabadser.

Hvordan vasker man sengetøj?

Det meste sengetøj kan tåle at blive vasket ved 60 grader, hvilket du også bør gøre. Husstøvmider dør ved 55 grader, så en vask ved 60 grader sikrer, at sengetøjet bliver helt rent. Nogle kvaliteter bliver blødere af at blive tørret i tørretumbler, men duften af rent sengetøj, der har hængt til tørre ude i den friske luft, giver også en følelse af ekstra renhed, når du lægger dig på puden.
Hvis du køber betræk, der lukkes med lynlås, bør du lukke disse, når du smider det til vask.

Hvad er det bedste sengetøj?

Det bedste sengetøj er det, der sikrer dig den bedste nattesøvn. Det mest populære er bomuldssengetøj, da det både er billigt og lækkert, men der findes også mange andre materialer såsom bomuldssatin, microfiber og bambus. Det vigtigste er, at du føler dig godt tilpas i dit sengetøj, så om det skal være silkeblødt, glat, temperaturregulerende eller andet, afhænger af dig.

Hvad er microfiber sengetøj?

Microfiber er hurtigttørrende, blødt og slidstærkt og er derfor et godt materiale til sengetøj. Det er også microfiber, der ofte bruges til karklude og håndklæder, så måske du kender materialet fra køkkenet.

Hvad er bomuldssatin sengetøj?

Sengetøj i bomuldssatin er luksusudgaven af almindeligt bomuldssengetøj. Der er stadig tale om 100 % bomuld, men vævningen er anderledes, så sengetøjet bliver mere blødt og blankt. Det giver både et mere eksklusivt udseende og en lækrere overflade, der føles skøn mod huden.

Hvilken størrelse er almindeligt sengetøj?

Almindeligt sengetøj måler cirka 135/140 x 200 cm, så det passer til de fleste dyner. Nogle har dyner med ekstra længde, så sengetøjet skal være 135/140 x 220 cm, mens andre igen har dobbeltdyner, som måler 200 x 220 cm.