Guide: Mine top 3’ere til New York

Indrømmet. Jeg har kun været i New York én enkelt gang. I en uge. En tætpakket uge, vel at mærke. Men naturligvis med indlagt tid til at slappe af  i august varmen. Min research stod derimod på i lang tid. Google er og bliver min ven, og da min veninde og jeg endelig skulle afsted, havde jeg flere siders information om restauranter, cocktailbarer og de absolutte musts, når det gælder sightseeing.

I min søgen på de bedste tips til NYC er det gået op for mig, at overskuelighed er nøgleordet. For rejser man til en by med +8 mio. indbyggere, er der virkelig mange lækre butikker, hemmelige kroge og geniale dinner spots. Men der er ligeså mange ‘turistfælder’, som ikke giver et autentisk indtryk af det at være ‘New Yorker’. Derfor har jeg begrænset mig efter bedste evne, og I får derfor min top 3 til den største storby, jeg nogensinde har besøgt. Og lad mig, inden jeg rigtig kommer i gang, sige, at det ikke er sidste gang, jeg bruger tid og penge på en tur til ‘byen, der aldrig sover’. Aka ‘the Big Apple’. Aka ‘The Empire City’. Kært barn har mange navne.

Ready-set-go!

Vi startede planlægningen af vores august-tur til NYC tilbage i foråret. Flybilletterne fandt vi online til en rigtig fornuftig pris og med en rejsetid, der var mere end rimelig.

For to piger, der aldrig har besøgt New York før, kan opdelingen af byen være en anelse uoverskuelig. NYC har fem boroughs: Bronx, Queens, Brooklyn, Staten Island og Manhattan. Og som piger er flest, ville vi gerne være så tæt på butikkerne, parkerne og de gode cocktailbarer som muligt. Men Manhattan er stor og består af et væld af neighbourhoods! Så det første valg, vi traf, var, hvorvidt vi ville bo  Uptown, Midtown eller Downtown. Drømmen om at leve en uge som pigerne fra Gossip Girl var på ingen måder realistisk, så Upper East Side med limosiner, Chuck Bass typer, dørmænd og store lejligheder blev skrottet. Til gengæld endte vi med at vælge et fint hotel i Chelsea, der ligger lige på grænsen mellem alle Midtowns mange attraktioner og alle fristelserne i Downtown (mere herom senere). The GEM Hotel Chelsea – et skønt hotel med mikroskopiske værelser, billig happy hour på rosé vinen, der kunne indtages på den sporadisk indrettede rooftop og beliggende lige midt i det frisindede neighbourhood. Vi var så godt tilfredse!

De obligatoriske must-sees

Ind i mellem bliver sightseeing et nødvendigt onde. For man kan vel ikke komme hjem fra en by som New York uden at have set Frihedsgudinden? Og Empire State Building? Og hørt gospel i Harlem! Men NYC er fyldt med must-sees, attraktioner og kulturel underholdning, og med kun én uge til rådighed måtte vi acceptere, at vi ikke kunne nå det hele. Og så skal jeg også være ærlig at indrømme, at sightseeing tit bliver noget forjaget hast, og det ville vi gerne undgå.

Sightseeing

1. Times Square

Nummer 1 på alle sightseeing lister over New York? Det kan kun være Times Square! En af Midtowns største attraktioner; et af de travleste vejkryds, der lyses op af kæmpe reklamesøjler og som desuden er byens underholdningscentrum med Broadway på vestsiden af Times Square. Det er på én gang et cirkus af dimensioner og et overvældende syn. Vi var uenige om, hvorvidt det er usmageligt eller fascinerende. For mig, der også falder i dåner over Las Vegas’ neonlys, var Times Square fantastisk. Vi gik forbi hver gang, vi valgte at tage turen fra Chelsea til Midtown på gåben – og synet bliver ikke mindre imponerende.

(7th Ave and Broadway)

2. Frihedsgudinden

Hun er lille og grøn. Umiddelbart er synet af Frihedsgudinden ikke overvældende, men historien, der hører til, er interessant. Hun var en gave fra Frankrig til USA, et udtryk for det styrkede venskab mellem de to lande, og i dag er hun for mange amerikanere et symbol på frihed, ligeret og demokrati. Frihedsgudinden er endnu en obligatorisk sightseeing destination, og vi kombinerede udsigten til statuen med et besøg i the Financial District og 9/11 Memorial. Det ligger alt sammen i gåafstand, og Battery Park, der er det sydligste punkt af Manhattan, er også et besøg værd.

(Liberty Island)

3. Brooklyn Bridge

Gåturen over Brooklyn Bridge er obligatorisk. Den verdenskendte hængebro er en af de ældste i USA og blev færdig i 1883 og er en af tre broer, der forbinder Manhattan med Brooklyn. Hvor nogle sightseeing udflugter tages af pligt, er Brooklyn Bridge en helt anden historie. Vi valgte at kombinere det med et besøg i Brooklyn. Så efter at have drukket en øl på Bedford Avenue i Williamsburg, gik vi turen til DUMBO (Down Under Manhattan Bridge Overpass), spiste en ret sen frokost på en lidt for turistet restaurant og gik over Brooklyn Bridge tilbage til Manhattan. Ingen tvivl om, at vi var heldige med vejret – det var en af de klareste dage på vores tur, og tilsvarende varmt (!), og det betød, at udsigten, både fra Brooklyn og da vi gik over broen, var fantastisk. Og så sendte vi naturligvis en tanke til dén scene i Sex and the City, hvor Miranda og Steve mødes på broen – midt i mellem deres to hjem.

(Civic Center Manhattan and DUMBO Brooklyn)

Udsigtsposter

1. Rockefeller Center

Udsigten over NYC skyline er fantastisk! Et af mine absolutte yndlingsøjeblikke på vores tur var solnedgangen set fra 67. etage af Rockefeller Center. Der er ikke meget, der kan måle sig med udsigten over New York, og jeg vil anbefale alle at gøre det, også selvom det kræver lidt tålmodighed at kæmpe med de mange andre turister og koster en god sjat penge. Det er det hele værd. Min veninde pointerede, at det er mindst ligeså vigtigt at nyde udsigten med øjnene og ikke bare igennem iPhonens kamera, og den opfordring er hermed sendt videre. Husk at nyde øjeblikket! Vi valgte at bestille billetter hjemmefra; en beslutning vi var rigtig glade for! Køen til Rockefeller omkring solnedgang er ikke for sarte sjæle, og med vores pre-bookede billetter kom vi direkte ind.

En anden anbefaling, vi tog med os hjemmefra, var at vælge Top of the Rock (observation deck i Rockefeller Center) frem for udsigten fra Empire State Building. Selvom de to bygninger ligger relativt tæt på hinanden, og udsigten dermed minder om hinanden, har Rockefeller et par klare fordele. For det første er Empire State Building i sig selv en smuk bygning at anskue – og så har Rockefellers øverste udsigtspost hverken glasruder eller gitter, der ødelægger det ellers perfekte billede (for vi skal jo taget et par billeder, når vi er der).

(Rockefeller Plaza, pris: $32)

2. 9/11 Memorial

Nogen vil måske blive forarget over, at jeg nævner mindestedet for 11. september som en udsigtspost. Men det er sagt med den største respekt i stemmen. Stedet er på sin vis et synligt bevis på de ondeste kræfter i verden. Men samtidig er 9/11 Memorial opført på en sådan måde, at man bliver fanget. Det er tragisk, men smukt. Og så lå de to World Trade Centre midt i the Financial District, og de mange glasbygninger spejler sig i hinanden. Mindestedet åbnede på ti-årsdagen for angrebene, og de to pools indikerer, hvor de to bygninger lå. Det rislende vand og navnene på kanten ned i dybet får en til at stoppe op og fordybe sig i øjeblikket.

(180 Greenwich St)

3. Staten Island Ferry

En tur på vandet er altid noget særligt. I stedet for at betale i dyre domme for at komme med færgen til Liberty Island og se Frihedsgudinden valgte vi den gratis mulighed. Staten Island er endnu et NYC borough, og færgen dertil sejler 24/7 og er ovenikøbet gratis. Efter vores besøg ved 9/11 Memorial gik vi den korte afstand til Battery Park, hvor terminalen ligger, og sprang på båden. Det var let og ligetil – ser man bort fra det mylder af mennesker, der havde fået samme idé som os. Sejlturen tager 25 minutter, og udsigten ind mod Manhattan er endnu en smuk en af slagsen. Det samme er kigget til Frihedsgudinden.

Udsigten over Lower Manhattan fra Staten Island Ferry


(Whitehall St at Battery Park)

Parker

1. Central Park

New York er god til parker. Selv det mindste frimærke bliver kaldt en park, og New Yorkerne bruger dem flittigt – når børnene skal lege, eller når hundene skal luftes. Central Park er ikke et frimærke, men en gigantisk park med masser af vide strækninger og hyggelige kroge. Og i øvrigt den mest besøgte park i USA. Vi fik ikke set halvdelen af parken, og der er utallige indgange til det grønne areal. Men vi nåede forbi Bethesda Fountain, Belvedere Castle og Strawberry Fields (mest af alt fordi vi farede vildt og ledte efter en udgang). Parken er smuk og et oplagt sted at smide sig, når storbyen bliver for stor, og behovet for at slappe lidt af i skyggen melder sig.

JKO Reservoir i Central Park

(Central Park South: 59th St and 5th Ave)

2. Washington Square Park

Det kan være svært at vælge en favorit blandt de mange parker i New York. Men Washington Square Park er altså et rigtig godt bud! I størrelse er den langt mere overskuelig end Central Park, og stemningen afslappet og cool. Måske fordi parken ligger lige op af NYU (New York University), der efterhånden har indtaget bygningerne omkring parken. Det betyder, at den ‘universitetsstemning’, vi kender fra Aarhus, også fylder området her. Gaderne omkring er fyldt med fortorvscafeer, barer og hypede veganer takeaway steder (som byChloe). Jeg var og er stadig absolut vild med den vibe, der var lige her i det sydlige Greenwich Village. Washington Square Park er kendt for triumfbuen og springvandet, der ligger i den nordlige del af parken. Vi kom forbi en dag efter at have indtaget vores frokost (incl. hvidvin i varmen) på en nærliggende fortorvscafé og gik ind i parken for at smide os på græsset og spille kort. Sammen med en væld af andre mennesker, der også slappede af i skyggen – eller dyrkede yoga.

(Washington Square N and 5th Ave)

3. The High Line

Når valget af yndlingsparken er svært, skyldes det i særdeleshed, at The High Line blander sig i toppen. The High Line er en ‘urban park’ bygget på en gammel New York togbane, der er hævet over jorden, og som ikke længere er i brug. Et genialt projekt, hvis man spørger mig. Det er ikke en park som de to øvrige, men en belagt sti omgivet af rustikke planter og græsarealer, og med bænke og beton solsenge i en skøn sammensmeltning med byens os og larm. Vi boede i Chelsea og havde let adgang til The High Line, så vi tog trapperne op ved 20th St and 10th Ave. Vi brugte en aften med lidt brød, ost, pølse og en rødvin (godt pakket ind i en paper-bag, eftersom man ikke må drikke på gaden) og nød The High Lines perfekt upolerede natur, mens vi spillede kort og så solen gå ned.

Udsigt over The High Line

(Fra Meatpacking District igennem Chelsea)

Where to dine?

Nogen tager til New York for at shoppe. Andre for at besøge nogle af verdens kulturelle højborge. Os? Vi havde en klar idé om, at vi skulle have masser af god mad og lækre cocktails. Derfor prøvede vi også en del af det hele; indimellem var det et alt for turistet valg, vi traf, men andre gange fandt vi nogle sande perler.

Restauranter

1. Da Silvano

West Village blev hurtigt et af vores foretrukne områder. Fra Midtowns højhuse, skyskrabere og taxi-kaos er den vestlige del af Lower Manhatten mere rolig – stadig New York’ish men med høje træer langs gaderne, lavere lejlighedsbygninger med udvendige trapper, townhouses og god stemning. Da Silvano er beliggende midt i alt det. En autentisk toskansk restaurant, der blev åbnet tilbage i 1975 og gæstes af berømtheder. Stedet er ejet af italieneren Silvano, en karismatisk mand, der var på restauranten, da vi kom. Det italienske islæt er til at få øje på, og maden var god! Som i rigtig god. Vi startede med lidt Prosecco og brød, ost og pølse. Efterfulgt af en god flaske rødvin og pastaretter… Og det var noget af det bedste pasta, jeg nogensinde har fået – vi taler bacon, salvie, rosmarin, hvidløg, hvidvin og fløde. Tiramisu’en lokkede, men i stedet hoppede vi på en Aperol Spritz – man er vel ‘i Italien’.

(Greenwich Village: 260 on 6th Ave)

2. Bryant Park Grill

Min veninde og jeg blev ret hurtige enige om, at vi skulle have stor bøf og rødvin på vores sidste aften i New York. Og vi havde spottet Bryant Park Grill på vores første dag, da vi spiste noget takeaway morgenmad i parken (en park, der i øvrigt sagtens kunne være nævnt som en af favorit parkerne). En lille park midt i Midtown, tæt på Times Square og shopping gaden 5th Avenue. En virkelig hyggelig oase, hvor HBO afholder Summer Film Festival hver tirsdag i løbet af sommermånederne.

Men tilbage til restauranten. Jeg lyver ikke, når jeg siger, at alt på menukortet lød vanvittig lækkert. Vi havde enormt svært ved at vælge mellem de mange retter, men endte med noget nær den bedste bøf, jeg nogensinde har fået. Grillet på en rigtig grill med tilbehør, der smagte af grill, og trøffel-fritter og løgringe, der var den sidste prik over i’et. Vi valgte en Californisk vin, der var vildt god til oksekødet og så, igen, sprang vi desserten over og kastede os over en cocktail i stedet. Bryant Park Grill har tre ‘dining-områder’: inden for i restauranten, på rooftoppen og på terrassen. Vi sad udendørs ved borde dækket med hvide duge og kiggede ud over parken. Det var på alle måder den perfekte afslutning på vores uge i New York.

(Midtown: 40th St and 5th Ave)

3. Foragers Market

Egentlig ikke en restaurant, men jeg synes alligevel, at den fortjener at blive nævnt. I samme bygning som vores hotel i Chelsea lå Foragers Market (og restauranten ‘Foragers Table’, men her spiste vi dog ikke). Vi var vilde med stedet fra første øjekast. Markedet forhandler lokalt producerede produkter, alt lige fra pølser, ost, brød, chokolade og øl til rigtig god kaffe, blueberry muffins og to-go sandwiches og salater. Og altid dagens varme ret. Vi købte alt fra vores morgenkaffe og frokost til souvenirs i butikken. Og så lå der også ‘Foragers Wines’ lige ved siden af, hvilket er et klart plus for to vin-glade piger.

Butiksfacade
Butiksfacade

(22nd St and 8th Ave)

Burgere

1. Rare Bar & Grill

USA og burgere hænger ufornægteligt sammen. I løbet af min research faldt jeg over et sted, der hedder Rare Bar & Grill, som helt tilfældigt ligger i nærheden af vores hotel i Chelsea. Vi startede derfor ugen i New York ud med at spise gode burgere med hertilhørende øl.

Rare Bar & Grill ligger ved Hotel Hilton New York Fashion District. Stedet specialiserer sig i burgere, og der var noget for enhver smag. Vi valgte begge en ‘Rare Classic’ med hjemmeskårne fritter til og en Budweiser. Et rigtig godt måltid til billige penge. Efterfølgende gik vi op på hotellet og restaurantens rooftop ‘Rare View Chelsea’ og fik en cocktail og et virkelig flot kig over byen. Det kan klart anbefales at slutte middagen af deroppe.

(Chelsea: 152 W of 26th St)

2. Shake Shack

Shake Shack er et must, når man besøger New York. Den amerikanske kæde laver de bedste fastfood burgere, jeg har nogensinde smagt. Glemt alt om McDonald’s og Burger King. Shake Shack er i en helt anden liga. Den ligger på hele 21 lokationer rundt omkring i New York. Vi kom forbi restaruanten på the Upper West Side den dag, vi havde været i Central Park. Vores frokost bestod af en ‘Shack Burger’ med bøf, ost, salat, tomat og en dejlig hvid bolle, de helt rigtige bølge-fritter og en såkaldt ‘Fifty-Fifty’, som er halv lemonade og halv ice-tea. Enormt meget smag, masser af greasiness og tilpas amerikansk.

(Upper West Side: 77th St and Columbus Ave)

3. The Spotted Pig

Den mest hypede restaurant, vi besøgte på vores tur. The Spotted Pig er en gastropob, der er nævnt i alle rejseguides, Lonly Planet bøger og selv i min Tashen bog om New York. Restauranten ligger i Greenwich og bliver besøgt at kendte såvel som turister, der skal prøve ‘den der Michelin burger’. Det lyder simpelt: en god bøf toppet med Roquefort ost, en god brioche bolle og hvad de selv kalder ‘shoestring’ fritter. Men det smager så godt! Gastropubben laver også gode cocktails, og de går hånd i hånd med den hypede burger.

(Greenwich Village: 314 W of 11th St)

Morgenmad

1. Joseph Leonard

Ingen tvivl om at vi fik vores bedste morgenmad på Joseph Leonard! Restauranten selv skriver, at de serverer amerikansk mad, men jeg vil påstå, at det er lidt mere sofistikeret end som så. Det lille sted ligger på et hjørne i skønne West Village, stilen er casual med grove træmøbler og vintage fund. Det er stedet, hvor tjeneren giver high five, når man træder ind ad døren (min veninde var ikke fan af den gestus, men jeg syntes, det var meget fedt), og foreslår Mimosas som det første, da vi skal bestille vores morgenmad. Jeg fik den lækreste ‘Smoked Salmon Tartine’ med pocherede æg, en morgen-cocktail og en cappuccino. Stedet er fantastisk, og jeg glæder mig allerede til at komme forbi igen – der er også åbent om aftenen, og jeg kunne godt forestille mig, at der var god stemning over et glas vin.

(West Village: 170 Waverly Pl)

2. Buvette

Endnu et punkt på min research liste: ‘Morgenmad på Buvette’. Og selvom jeg havde læst mange anmeldelser, blev vi alligevel positivt overraskede. Buvette er en fransk-inspireret gastropub, der ligger på den hyggeligste gade blandt townhouses og træer. Stedet er småt, og man kæmper om pladsen i baren, ved de mindste tomandsborde eller i vinduet. Vi fik plads ved et af bordene i restauranten, og bestilte Buvettes belgiske vafler med bær. Det var måske ikke så sundt, men det smagte himmelsk!

(West Village: 42 Groove St)

3. Cookshop

Inden afgangen til JFK stod der morgenmad på programmet. Vi havde ikke tiden (eller overskuddet efter en uge med 120 i timen i NYC) til at bevæge os uden for Chelsea, men heldigvis havde vi tidligere spottet en fin fortorvsrestaurant, der serverede morgenmad i nærheden af vores hotel. Coopshop er ærke-amerikansk. Og helt perfekt til vores sidste måltid på amerikansk jord. Vi taler spejlæg, pølse, ost, en sød brioche bolle, kartoffelbåde (potato hash browns) og flere Mimosas, end man burde indtage inden en lang tur med Subway’en ud til JFK. Vi sad naturligvis udenfor i formiddagens +30 grader og nød hver en bid.

(Chelsea: 20th St and 10th Ave)

Cocktailbarer

1. Pod 39 rooftop

Den bedste kombination i New York? Gode cocktails, lækre omgivelser og udsigt til NYC skyline! Alle tre ting er til stede på Hotel Pod 39s rooftop bar! Jeg havde fået stedet anbefalet af en veninde hjemmefra, og stedet levede i den grad op til vores forventninger! Vi kom til stedet en aften efter at have været forbi Grand Central Terminal, der ligger lige i nærheden. Hotellet ligger i Murray Hill på New Yorks east side, et sted vi ellers ikke brugte ret meget tid. Med elevatoren op kom vi til en rooftop med rå murstensvægge og søjler, lyskæder, en mexikansk inspireret bar og mosaik borde. Og en af de bedste udsigter, vi oplevede på vores tur. Cocktailsene var gode og stemningen i top!

(Murray Hill: 145 E of 39th St)

2. Employees Only

Endnu en anbefaling fra min føromtalte veninde. Employees Only er en af de her ‘hemmelige barer’ som NYC er så kendt for. Indgangen finder man under en grøn markise med stedet logo, men det er også det. Ikke noget skilt, ikke nogen dørmænd, så det er altså ikke et sted, man lige falder over. Vi kom forbi en tidlig aften og besluttede os for, at en pre-dinner cocktail måtte være på sin plads. Med hjælp fra Google Maps fandt vi stedet og kom ind på en af de mest gennemførte barer, jeg nogensinde har været på. I det mørke lokale med mørke træmøbler fik vi serveret to særdeles gode cocktails – prisen var ikke højere, end hvad vi ellers oplevede i New York, men kvalitetet havde fået et hak opad.

(West Village: 510 Hudson St)

3. Bathtub Gin

Bathtub Gin havde jeg researchet mig frem til hjemmefra. Og for et par gin-piger som min veninde og jeg lød det som et sted, vi blev nødt til at besøge. Desuden lå det få minutters gang fra vores hotel i Chelsea. Dette er heller ikke en bar, der skilter med sin eksistens. Indgangen findes ved kaffebaren ‘Stone Steet Coffee Company’, hvor en dørmand står klar. Vi kom tidligt for at få en enkelt, inden vi skulle videre ud i byen, og var i anledningen iklædt kjoler. Inden for venter en vaskeægte ‘speakeasy’ bar, som de fandtes i 1920’ernes forbudstid. Baren er viktoriansk af udseende, og som navnet antyder, er der placeret et badekar midt i lokalet. Og de kan lave gin-cocktails! Vi gik i hvert fald derfra med en lille buzz.

(Chelsea: 18th St and 9th Ave)

Kulturelle outings

Vi kom til New York for at nyde byen. Ikke bare for sightseeing, ikke blot for at shoppe eller kun for at spise god mad – men en god kombination af de tre. Når det er sagt, så er vi også pigerne, der som det første besluttede os for at booke billetter til Sex and the City touren. Og når alt kommer til alt, så er kultur og mode noget, de fleste piger forstår sig på.

Kultur

1. Museum of Modern Art

Billetterne til MoMa havde vi bestilt hjemmefra. Og det betød igen, at vi bare gik igennem i stedet for at stå i kø som mange andre gjorde, da vi kom til museet. Hånden på hjertet, så er jeg ikke den største kultur-tosse, men jeg kan godt sætte pris på god smag, flot arkitektur og historiske malerier a’la Picasso. Og MoMa har det hele. Bygningen i sig selv er imponerende, og kunstnere som Picasso, van Gogh, Matisse og amerikanske Andy Warhol kender jeg alligevel godt. Min veninde er langt mere inde i det kulturhistoriske, og jeg må indrømme, at jeg lige på den dag, hvor vi besøgte MoMa, satte størst pris på deres ‘free wifi’. Danmarks håndboldherrer spillede OL finale mod Frankrig, og jeg fulgte med på TV2s live-update og snaps fra min veninde og mor derhjemme, så vores kulturdag kulminerede, for mit vedkommende, da Danmark vandt den finale, og jeg brød ud i et lille sejrsskrig midt inde på fine MoMa.

(11 W of 53rd St)

2. The Metropolitan Museum of Art

The Met kender jeg først og fremmest fra Gossip Girl. Hvis Constance-pigerne ført an af Queen B aka Blair Waldorf hænger ud på trapperne i deres frokostpause, så vil jeg også. Når det er sagt og gjort, så er the Met en af de mest imponerende bygninger i New York. Og desuden er det et af de museer, der har ‘suggested admission’ , så vi bestemte selv, hvad vi ville give for indgangen. Vi brugte dog ikke så lang tid på museet, vejret var for godt, og Central Park lokkede lige udenfor.

'The steps' ved The Met
‘The steps’ ved The Met

(1000 5th Ave.)

3. Broadway shows

New York og Broadway hænger ufornægteligt sammen. Egentlig var et Broadway show ikke på programmet, men da vi på førstedagen lagde vejen forbi Times Square, blev vi alligevel fristede. Men som det også er tilfældet i London, er priserne for Broadway shows skruet gevaldigt i vejret. Den anmelderroste musical ‘Hamilton’ var ikke til at komme i nærheden af, men heldigvis går der rigtig mange gode shows på Broadway: Phantom of the Opera, The Color Purple, Chicago, Les Miserables, Cats og Disney klassikeren The Lion King, som vi endte med at se. Og selvfølgelig skuffede det ikke. Musicalen går på Minskoff Theatre lige ved Times Square.

Et godt råd er at være opmærksom på discounts. Nogle teatres boxoffices har ‘rush tickets’, hvor man møder op på dagen og forhører sig om muligheden for billigere billetter. Andre forstillinger har ‘lottery’, hvor de trækker lod om billetter til gode priser. Naturligvis med det forbehold at aftenens forestilling ikke er udsolgt.

The Lion King på Broadway
The Lion King på Broadway

(Theater District: 40th to 54th St and  6th to 8th Ave)

Shopping

1. 5th Avenue

5th Avenue nævnes af alle med en interesse i high fashion shopping. Gaden strækker sig igennem store dele af Manhattan, fra West Village til Harlem. Vi gav os i kast med avenuen på en af vores første dage, og fandt hurtigt ud af, at Midtown delen af 5th er der, hvor butikkerne ligger. Det samme gør et mylder af turister og taxaer. Travlheden var mindst om formiddagen, og den toppede omkring klokken 17. Udover de verdenskendte malls som Bergdorf Goodman, Saks Fifth Avenue og Barneys ligger der også en stor og imponerende Apple Store ved The Plaza hotellet og en ligeså stor Nike Town i Trump Tower. 5th Avenue er et miks af luksusbutikker, vi kun havde råd til at vindueshoppe i, og souvenirbutikker med skrammel.

5th Avenue skilt
5th Avenue skilt

 

2. SoHo

SoHo bydelen er egentlig en lille firkant midt på Lower Manhattan. Den er indkranset af Houston St mod nord, Canal St mod syd, 6th Ave mod vest og Crosby St mod øst. Hvad der tidligere var et meget arty-område, er i dag enhver shopping-hungrende piges drøm, der af nogen kaldes et stort udendørs shoppingcenter. Og så er det desuden et af de mest charmerende områder i New York med fine bygninger og brostensbelagte gader. Fordi bydelen i sig selv er ret lille, fandt vi nemt rundt – vi skulle bare holde os inden for de fire gader. I SoHo ligger der en helt fantastisk Opening Ceremony (35 Howard St), ligesom jeg fik stillet min shoppelyst og tømt min konto i Proenza Schouler (121 Greene St). Vi brugte en halv dag i SoHo med shopping og cocktails på Pera Soho, en hyggelig Middelhavsinspireret restaurant med en super cool terrasse (54 Thompson St).

3. West Village

West Village er kendetegnet ved mange gode restauranter og barer. Men shopping i området er bestemt også værd at tage med. Særligt den del af Bleecker St, der strækker sig mellem  Christopher St og 8th Ave, er fyldt med gode butikker som 7 For All Mankind, Marc Jacobs, MAC og Michael Kors. Kombineret med små spændende boutiques og interiør- og skønhedsbutikker – vi var især fans af Aesop butikken! Egentlig kom vi ikke til the Village for at shoppe, men mere for at indsnuse den der særlige stemning, der er i området. Men når så butikker vælger at poppe op rundt omkring os, klager vi bestemt ikke. Og så skal det nævnes, at både min veninde og jeg er ret vilde med Urban Outfitters butikkerne, og efter at have besøgt størstedelen af dem på Manhattan, kan jeg konstatere, at den bedste ligger i West Village (14th St and 6th Ave).

Bleeker St i Greenwich Village
Bleeker St i Greenwich Village

Sex and the City tour

1. Magnolia Bakery

SATC touren var en succes! Vores guide var fantastisk, og kombinationen af en bustur forbi de mest kendte lokationer fra serien, videoklip undervejs og lidt insider-viden var en rigtig god måde at bruge 4 timer på. Desuden var det en god måde at få en introduktion til flere New York bydele.

Ingen siger Sex and the City uden at sige cupcakes. Magnolia Bakery er i den grad blevet en hypet destination, en turist-magnet og så kan de desuden lave gode kager. På vores tur var der inkluderet en cupcake fra den ikoniske bager, og den var god! Og lyserød. Magnolia Bakery ligger på hyggelige Bleeker St – som desuden er lige i nærheden af Carries trappetrin, som vi selvfølgelig også var forbi.

(Greenwith Village: 401 Bleeker St)

2. Onieal’s

Hvad tænker man ellers på, når man siger Sex and the City? Cosmopolitans! På vores tur var vi også forbi Steve og Aidans bar; stedet hedder ‘Scout’ i serien, men i virkeligheden hedder baren ‘Onieal’s’. Da vi kom, kunne vi mæske os i $10 cosmos, og det var tydeligt, at baren er populær blandt de lokale. I den mørke bar var der god stemning, selvom vi kom midt på eftermiddagen. Det var sådan et sted, hvor det hele bliver lidt mere afslappet og knap så ‘posh’, som mange af de cocktailbarer, vi ellers besøgte. Et sted man virkelig godt kunne forestille sig at have en god bytur.

(SoHo: 174 Grand St.)

3. BuddaKan

Et tredje sted gjorde også indtryk på os. BuddaKan er dén asiatiske restaurant, hvor Carrie og Big holder deres rehersal-dinner før deres almost-bryllup. Lokalerne er vanvittig smukke og langbordet fra SATC er lige så overvældende i virkeligheden. Generelt var stedet fantastisk, maden lød så tiltalende og priserne overraskende fornuftige. Vi nåede ikke at spise her, men stedet er på min must-visit liste til næsten gang, jeg besøger New York.

Langbordet på BuddaKan (reserveret man bordet, reserverer man hele restauranten!)
Langbordet på BuddaKan (reserverer man bordet, reserverer man hele restauranten!


(Meatpacking District: 16th St. and 9th Ave.)

 

Lad mig til sidst sige, at en uge i New York ikke er nok. Jeg kunne have brugt en måned og stadig være sulten på mere. Men af en førstegangstur er jeg ret godt tilfreds – vi fik set en masse, spist en masse, men også slappet af når det var nødvendigt. Jeg glæder mig allerede til jeg igen skal besøge The Big Apple. For det kommer til at ske!

Og endeligt så er nummeringen ikke hierakisk – Magnolia Bakery lander ikke på en førsteplads og BuddaKan på en tredjeplads. Det er blot for at gøre hele det her lange indlæg lidt mere overskueligt. Hvis I står og er på vej til New York, vil jeg ønske jer rigtig god tur! Nyd det.