Naturtæpper: Få naturen ind i hjemmet

Det naturlige look er en af de største trends i øjeblikket. Fletmøbler, bambuslamper, ublegede bomuldsplaider og flotte gulvtæpper i forskellige naturfibre passer ind – og er at finde – i de fleste indretninger i dag. Især gulvtæpper er en nem måde at få naturen ind i hjemmet på, hvorfor du i dag finder masser af varianter i uld, jute og meget mere.

Tæppeland har et stort udvalg af flotte gulvtæpper i alt fra de klassiske syntetiske materialer til de moderne og bæredygtige naturmaterialer, så du kan finde det perfekte gulvtæppe med et flot naturligt look. Du finder både væg-til-væg-gulvtæpper og løse tæpper i naturmaterialer, så hvad end du skal indrette et kontorområde med et væg-til-væg-gulvtæppe eller din stue med et løst tæppe, har du masser af muligheder.

Vælg de rette naturtæpper til de primære rum

Du bruger dine rum derhjemme til meget forskellige aktiviteter, og derfor er der også forskellige krav til de tæpper, du bruger i indretningen. Stuen og soveværelset er nok nogle af de rum, der oftest har tæpper som en bærende del af stilen, og her passer naturtæpper perfekt ind.

Indretter du med elegante materialer som blød velour, skinnende marmor og sprudlende grønne planter, er klassikeren som jute og uld gode bud på gulvtæpper til soveværelset og stuen, mens den holdbare sisal egner sig godt til entreen og køkkenet.

På badeværelset er fibre som sisal, søgræs og lignende ideelle, og det er også rarere mod bare tæer end det lidt grovere jute. På kontoret er de fleste naturmaterialer gode til et gulvtæppe, da de naturlige og afdæmpede farver giver den perfekte arbejdsstemning og et roligt arbejdsmiljø – så her kan du mærke dig frem og kigge på de forskellige vævede mønstre og naturlige farver for at finde det rette tæppe.

Populære naturmaterialer til tæpper

De fleste er nok bekendte med uldtæpper, og jute har også været moderne på forskellige tidspunkter de sidste mange årtier – men du finder også blandt andet yakhår og sisal, som er nogle mindre kendte men stadig meget populære naturmaterialer til tæpper.

Uld

Uld er nok det mest kendte naturmateriale, og det er der en masse gode grunde til. Det er blødt, varmt og isolerende, og så er det nemt at rense og er naturligt smudsafvisende – især hvis du vælger ren ny uld.

De klassiske versioner er fladvævede uldtæpper eller kelimtæpper i uld, som giver et både elegant og enkelt udtryk. Det er desuden et tidløst design, der især gør sig godt under en sofagruppe eller under spisebordet.

Sisal

Plantefibre fra planten Sisal-agave kaldes Sisal, og de giver slidstærke og meget anvendelige tæpper. De er rustikke og kraftigere vævet, hvilket gør dem meget holdbare. Derfor egner de sig godt til steder med meget brug – for eksempel entreen, hvor vi går med sko, tørrer sko af og måske bruger rummet som gennemgang til andre rum.

Jute

Jute består af fibre, der kommer fra stilken på juteplanten. Det er et bæredygtigt materiale, da planten er meget hurtigtvoksende og fibrene kan genbruges mere end én gang. Når jutefibrene laves til tæpper, giver det slidstærke tæpper, der er nemme at rengøre, og som med tiden opnår patina, så det både får et smukt look og bliver mere holdbart.

Jutetæpper er typisk vævet blødt og porøst, og et af de mest klassiske looks er det elegante sildebensmønster. Det holdbare og samtidig bløde materiale kombineret med det flotte udtryk og lyse, naturlige farve gør det ideelt til soveværelset og stuen.

Yakhår

Et af de mindre kendte, men alligevel populære, materialer er yakhår, som stammer fra enten brune eller sorte yakokser. Materialet minder på mange måder om uld – blandt andet er det selvrensende med sine antibakterielle egenskaber. Til tæpper blandes yakhår typisk med uld ofte med 80% ren uld og 20 % yakhår. Det giver et blødt, varmt og flot tæppe, der minder om uldtæpper.