Overblik: Sådan ser du SKAM sæson 4

Der har været stor skuffelse blandt danske SKAM fans siden januar, hvor NRK valgte at blokere for udenlandske seere som følge af problemer med musikrettighederne.

Nu er den populære serie endelig tilbage med den fjerde og sidste sæson, og derfor har fans såvel som udbydere måtte tænke hurtigt og ikke mindst kreativt. Det har resulteret i en række forskellige måder at se serien på.

Er du også spændt på at vende tilbage på Nissen med Sana i hovedrollen? Så læs med og få det fulde overblik over de forskellige måder, som du kan få stillet dine skamstinenser på. Som inkarneret SKAM-fan har jeg nemlig sat mig for at undersøge de tilgængelige muligheder og fået lov til at dele dem her på Katonis blog. Dritkult ikke sant?

 

Mulighed 1: Se klip løbende på NRK’s SKAM blog

denne side kan du løbende se små klip, i takt med at de finder sted i SKAM-universet. Derudover er der en masse andet guf for fans som Instagram posts fra Sanas profil og uddrag fra nogle af Sanas Messenger-samtaler. Her finder du blandt andet beskeder fra Isak, Sanas bror og ikke mindst “Olafiaklinikken” – en gruppesamtale mellem Vilde, Eva, Chris, Noora og Sana.

De klip, du finder her, er kun med norske undertekster.

 

Mulighed 2: Se det fulde afsnit på NRK

Hver fredag uploader NRK ugens fulde afsnit her, men desværre er det blokeret for danske seere. Hvis du ikke kan vente og gerne vil se afsnittet samtidig med nordmændene og på autentisk vis med norske undertekster, er der dog en løsning!

Med en såkaldt VPN – Virtual Private Network – kan du undgå NRK’s geoblokering. En VPN-forbindelse sikrer dig anonymitet på nettet og giver dig en virtuel placering. Det vil sige, at du får samme IP-adresse som VPN-serveren. I dette tilfælde vil det betyde, at det fremstår som om, at du befinder dig i Norge. Husk dog at vælge en VPN-løsning, som tilbyder en norsk IP-adresse – får du eksempelvis en amerikansk IP, er du lige vidt.

VPN er lovligt at bruge, og metoden bruges da heller ikke kun til at omgå geoblokering: Eksempelvis kan metoden bruges som et middel til at bryde censur, da den tillader folk fra lande, der er underlagt censur, at bruge deres ytringsfrihed på sikker vis.

Der er både gratis- og betalingsløsninger, men som udgangspunkt vil jeg anbefale at undgå en gratis tjeneste, da de typisk vil sænke forbindelsens hastighed og have risiko for reklamespam. Vælger du en betalt VPN, behøver det ikke at ruinere budgettet. Du kan sagtens slippe afsted med omkring 50 kr. i måneden. Du bør dog gå efter en udbyder uden binding, da det ellers kan blive en dyr fornøjelse. Se evt. en test af forskellige udbydere her.

 

Mulighed 3: Se det fulde afsnit med danske undertekster

I februar udtalte YouSee i en pressemeddelelse, at deres tv-kunder kan streame NRK3 – og dermed SKAM – via YouSee Tv & Film (altså kun via app og computer).

Denne løsning koster penge, da den kræver, at du er YouSee-abonnent. Til gengæld får du mulighed for at streame det nyeste afsnit om fredagen – endda med danske undertekster.

 

Mulighed 4: Se det fulde afsnit med danske undertekster – gratis

Den sidste mulighed er nem og gratis, men kræver lidt mere tålmodighed. DR har nemlig igen sikret rettigheder til at vise SKAM på dr.dk/tv, men afsnittene kommer først søndag aften, altså to dage senere end NRK.

Kan du vente så længe, får du en gratis løsning med mulighed for danske undertekster.

Lad dig inspirere af SKAM-pigernes stil

De fem medlemmer af Olafiaklinikken – Noora, Eva, Vilde, Chris og Sana – har hver sin unikke tøjstil. Særligt Nooras stil med afslappede jeans og en cool skjorte (og naturligvis også de karakteristiske røde løber) har dannet trends blandt mange SKAM-fans. Bliv klogere på de cool pigers stil her.

Sana – street smart
Sanas stil er præget af streetwear, sneakers og ikke mindst masser af sort.

Eva – casual cool
Evas stil er laidback og skater-agtig med sweatshirts og strikkede huer.

Vilde – feminin & fin
Vildes stil er feminin med lyse nuancer, kjoler, cardigans og pandebånd.

Noora – hipster chic
Nooras stil er storby-lækker med Chelsea-støvler, mom jeans og skjorter.

Chris – comfy & colourful
Chris’ stil er afslappet og sporty med masser af vilde farver og prints.

Hvilken stil er din favorit? Se sæson 4 og find ud af det!