Tag på eventyr i lækkert outdoor-tøj

Naturen er alle vegne. Lige meget om du bor inde midt i byen eller ude på landet, skal du som regel ikke langt for at finde et grønt område, en vild skov eller veje omgivet af endeløse marker. Derfor har vi masser af vandrestier og cykelruter i Danmark, der er perfekte til aktive eventyrere.

Begiver du dig ud på en vandretur eller overnatning i den danske natur, skal du huske god påklædning. Du kommer ikke langt med et par sneakers, cowboybukser og en bomuldstrøje – i hvert fald ikke i særlig lang tid, før skoene begynder at gnave og du får det varmt, fordi du ikke kan ånde i dit tøj. På friluft.dk finder du lækkert tøj til outdoor-livet, så du kan blive klædt godt og rigtigt på til dit eventyr.

Du kan læse beskrivelser af de forskellige T-shirts, fleecetrøjer, termobukser og andre outdoor-produkter, så du er sikker på at finde det helt rigtige til formålet. Inden du kigger det store udvalg igennem på friluft.dk, kan du læse med her og finde ud af, hvad du skal kigge efter, og få inspiration til det perfekte outdoor-outfit.

Tænk over materialer, pasform og funktion

De tre vigtigste ting at tænke over, når du kigger efter outdoor-tøj, er tøjets materiale, pasform og funktion. Så sikrer du dig, at du får et lækkert sæt tøj, der også sidder godt og passer til formålet. Spørg dig selv: Hvad skal tøjet være lavet af, hvordan vil du gerne have, det sidder, og hvad skal det bruges til?

Materialer

Der er ét materiale, som du bør undgå: bomuld. Du kan sagtens gå en kort tur eller sidde omkring lejrbålet i en bomuldsbluse, men hvis du skal ud i deciderede outdoor-aktiviteter, skal du have fat i andre materialer. Især er det første lag tøj, du tager på, vigtigt. Som inderste lag er merinould eller syntetiske materialer det ideelle til vandre-, telt- og friluftsture, fordi det – alt efter det præcise materiale – er åndbart, hurtigttørrende og svedtransporterende.

Ud over dette inderste lag skal du kigge efter holdbart tøj i materialer, der holder dig varm og holder vind og vand ude. Det danske vejr er uforudsigeligt, og derfor er det godt at være klar på det hele. Hvis du pludselig befinder dig i et skybrud, er det ikke turen værd at stå i blødt tøj, der ikke holder vandet ude, men i stedet suger og både bliver vådt, koldt og tungt. Især ikke hvis du står i en bomuldstrøje, der er lang tid om at tørre og bliver tung og træls at have på, når den er våd. Er det for varmt til en outdoor-jakke, der er både vind- og vandtæt, kan du kigge efter et godt regnslag, der også kan holde det meste vand ude.

Pasform

Nogle foretrækker at gå på eventyr i naturen med tætsiddende eller formsyet tøj, mens andre vil have det så løst som muligt. Uanset om du foretrækker det ene eller andet, er det vigtigt, at du har fuld bevægelsesfrihed, så du kan komme nemt og ubesværet frem på din vej. Vælg den pasform, du er mest komfortabel i, men vær sikker på, at det sidder på en måde, så du kan bevæge dig uden problemer.

Her bør du også tænke over, hvilken årstid du skal bruge tøjet. Hvis du ofte er ude i de kolde måneder, er det en god idé med bukser og overtøj, hvor der er masser af plads under. Så har du plads til at fylde flere lag på, så du kan holde varmen. Det inderste lag bør altid være tætsiddende – men uden at stramme – mens de andre kan være løsere og dermed give mulighed for at udvide med flere lag.

Funktion

Skal du bruge dit outdoor-tøj til noget specielt? Måske skal du vandre den danske landevej tynd eller på fiskeferie ved en sø og sove i telt i en uge. Det kan også være, at du bare skal have outdoor-tøj til en ugentlig gåtur i skoven eller lange ture på legepladsen med børnene.

Her er det tøjets funktion, du skal kigge på. Skal jakken og bukserne have store, rummelige lommer, så du har plads til fiskegrej? Skal dine bukser kunne lynes af, hvis det bliver varmt og du hellere vil vandre i shorts? Og skal det være vindtæt, vandtæt og isolerende, så du kan holde dig varm og tør på selv de barskeste danske vinterdage? Det er værd at gøre dig lidt overvejelser inden du køber, så du får noget, der lever op til dine behov.

Inspiration til et komplet outfit

Når du skal opbygge en komplet garderobe til dine outdoor-oplevelser, kan det virke som et stort projekt. Men du kan faktisk klare dig med meget få items, og det er ret ligetil, hvis du bare starter med det mest nødvendige. Hvis du skal vandre meget, er et par gode, holdbare vandrestøvler førsteprioritet.

Herefter tilføjer du tøj, efterhånden du har plads til det i budgettet og brug for til dine ture. Start med at anskaffe en god jakke og eventuelt et par bukser, så du kan have et vindtæt og vandafvisende lag yderst. Efterfølgende bør du se på det inderste lag med uldundertøj, hvis det er til kolde dage, eller shorts og tynde, åndbare T-shirts til sommerdagene. Husk også nogle gode, svedtransporterende, åndbare og hurtigttørrende strømper – for eksempel af merinould – så dine fødder er tørre og hverken fryser eller koger i løbet af turen.

Med tiden kan du investere i en fleecetrøje eller et andet varmende mellemlag i et blødt og varmt materiale, så du holder en god temperatur og nemt kan tages af, hvis det bliver for varmt.

Klæd dig på til vejret

I inspirationen til din outdoor-garderobe ovenfor nævnte vi tre forskellige lag: inderlag (også kaldet baselayer), mellemlag og yderlag. De tre lag er vigtigte, når du er ude i koldt vejr – hvad enten det er fuldt ud vintervejr eller en kold og blæsende efterårs- eller forårsdag. En vandre- eller telttur bliver hurtigt ødelagt, hvis du bliver gennemkold og våd til skindet.

Kort sagt sørger det inderste lag for at transportere sveden væk fra din krop, så du ikke bliver kold. Det mellemste lag holder dig varm, og det yderste beskytter dig mod vind og vand. Bliver det for varmt, er det det mellemste lag, du tager af først – du har nemlig stadig brug for det svedtransporterende og åndbare inderste lag og det isolerende yderste lag. Det er samme princip, hvis du fryser – her er det det mellemste lag, du bygger videre på med flere sweatre, fleecetrøjer eller lignende.

Det kan også være, at du er på tur i godt, solrigt vejr. Her skal du selvfølgelig ikke pakke dig så godt ind, at du får hedeslag midt på dagen. Du skal stadig have et par gode vandrestøvler på – ikke noget med sandaler, klipklapper eller lignende, bare fordi det er varmt. Tag et par tyndere sokker på og hop i et par shorts, der er gode at gå i og lader dig ånde. I varmt vejr kan du nøjes med det inderste lag i form af en syntetisk T-shirt eller top, og så kan du altid tage et lag mere på, hvis det bliver køligt i løbet af dagen.

Sådan finder du balancen mellem praktisk og stilet outdoor-tøj

Outdoor-tøj skal selvfølgelig være praktisk. Du skal holde dig varm eller afkølet – alt efter vejret – og kunne vandre i timevis, sove i telt, eller hvad du ellers laver som friluftsaktivitet. Men mange synes, at det er næsten lige så vigtigt, at outdoor-tøjet sidder pænt, er stilet og rent faktisk er noget, der er værd at blive set i uden for skovens mørke eller de øde vandrestier.

Især outdoor-tøj til kvinder har været udfordret på den stilmæssige side. Mange af de store brands sætter heldigvis mere og mere fokus på en klædelig pasform og et flot udtryk, så det er muligt at få både praktisk og stilet tøj til outdoor-livet. Fleecetrøjer, bukser og jakker laves i højere grad i formsyede modeller, så de sidder både pænt og behageligt på mænd og kvinder. Du kan også få meget outdoor-tøj i andre farver end de klassiske grønne nuancer – blandt andet blå, orange og lilla.

Når du er ude efter outdoor-tøj, der både er pænt, stilet og praktisk, anbefaler vi dig først og fremmest at følge rådene ovenover om lag-på-lag. Det sikrer, at du ikke fylder den ene store uformelige sweatshirt oven på den anden, uden det holder dig varm i sidste ende.

Kig efter tøj, der passer til din kropsform. Gå væk fra unisex-modeller – outdoor-tøj til mænd er lavet i en bredere pasform, der passer til den klassiske mandlige fysik, mens outdoor-tøj til kvinder er lavet til at følge talje, hofter, lår osv., så det hele passer, som det skal.

Vil du bruge dit tøj til andet end outdoor-livet, kan du for eksempel kigge efter en neutral outdoor-jakke i en farve og et snit, der også passer til hverdagen. De fleste outdoor-jakker i dag kan sagtens passe til et normalt hverdagsoutfit, så du ser godt ud, lige meget om du er på vej på flere dages vandretur eller bare går en tur i nabolaget.

Vi håber, du kunne bruge vores guide, så du kan blive godt klædt på til de mange outdoor-eventyr, der venter forude. Del gerne gode tips til påklædning eller oplevelser i kommentarfeltet.