Vasketid med vasketips

For at skåne dit tøj, miljøet, dig selv og din hud, og stadig få rent tøj, så er det godt at have kendskab til gode vasketips.

Der er selvfølgelig altid måder, hvorpå du kan vaske, så du skåner miljøet endnu mere, men det resulterer ofte i knap så rent tøj. Men find en god balance og vurder, hvad du sætter mest pris på.

Her deler vi nogle forskellige vasketips med dig!

 

Basic

Allerførst så sørg for at tømme dine lommer og luk alle lynlåse og knapper.

Vend tøjet med vrangen udad for at holde bedre på farven og for at skåne stoffet mest muligt.

Vaskemaskinen slider på tøjet, men ikke mere end håndvask. Værst er centrifugeringen, så undgå den, hvis du vil skåne tøjet ekstra meget.

Undgå helst at bruge tørretumbler. Den både slider på tøjet og er hammer dyr i strøm. Derudover får tøjet bare sådan en skøn frisk duft ved at tørre udenfor.

Brug helst en vaskepose til fine stoffer, pailletter og lignende. Put også gerne bh’er i en vaskepose for at undgå, at deres kroge griber fat i og kan ødelægge noget andet tøj i vaskemaskinen.

Naturprodukter, såsom bomuld, kan forventes at krympe med op til 5% ved vask.

 

Grader og sortering

For at undgå gråligt , grumset og krympet tøj, er det vigtigt at sortere tøjet efter farvenuancer og grader.

Tag altid udgangspunkt i vaskeanvisningen. Dog kan meget tøj godt nøjes med at blive vasket på lavere grader. Medmindre det er meget beskidt.

Vask undertøj, sengetøj, håndklæder, viskestykker og lignende på 60 grader. Ved lavere grader dræbes bakterierne ikke, men spredes i stedet rundt i al tøjet.

Kogevask gerne rengøringsklude og lignende for at sikre, at bakterierne er helt døde.

Som en lækker bonusinfo, så lever der husstøvmider i alt dit tøj, sengetøj osv. – og de har det skønt. De dræbes først ved 55+ grader, så tænk på det næste gang du vasker dit sengetøj.

Det anbefales, at du skifter dit sengetøj hver 14. dag.

 

Det evige jeans-dilemma

Der er mange teorier om, hvordan jeans skal ’vaskes’ – hvis de altså overhovedet skal vaskes.

Jeans producenter mener ikke, at jeans har godt af at komme i vaskemaskinen, så derfor skal du simpelthen bare lade være med at vaske dem og i stedet hænge dem ud i den friske luft.

Andre tror på, at bakterierne dræbes, hvis de lægges i fryseren, men det er desværre også bevist, at langt fra alle bakterier dør ved denne løsning. Og andre igen, at du skal lægge dem i bagende sol.

So what to do? Vi vil anbefale at du vasker dine jeans! Det kan umuligt være så skadeligt og så er det bare rarest at vide, at dit tøj er blevet vasket.

 

Undgå kemikalierne

Ofte er der overskudsfarve eller andre rester fra produktionen i dine nyindkøbte stykker stof. Det er derfor klart anbefalelsesværdigt at vaske dem inden brug.

Vi udsættes dagligt for mange kemikalier, så det er med at undgå dem, hvor det er muligt. Kemikalierne kan irritere huden og desuden fremprovokere allergi.

Undgå gerne parfume og optisk hvidt i vaskepulveret. I stedet for det optisk hvide, så viser tests, at vaskepulver i pulverform er bedst til at holde tøjet hvidt. Dog er det optisk hvide mest effektivt, men også det dårligste valg for dig.

Du kan også se på tøjets mærkninger. Ved den nordiske Svane-mærkning eller den europæiske Blomst har der været krav til produktionen, hvilket betyder, at tøjet er mindre fyldt med skidt.

Derudover er det også muligt at købe økologisk tøj – en decideret tendens i den skandinaviske modebranche, se bare på H&M og deres ”Concious Collection”!