De 33 vildeste halloweenkostumer fra dansk cosplay

Der findes folk, som ikke kun tager kostume på til Halloween og fastelavn – jeg er selv en af dem. Vi er cosplayere, og for os er det hverdag at arbejde morgen til aften på kostumer hele året rundt. Det er en anderledes og kreativ interesse, som jeg gerne vil sætte fokus på her ved denne højtid, der især handler om at iklæde sig frygtindgydende og opsigtsvækkende kostumer.

Jeg har samlet 33 utroligt smukke og detaljerede Halloween-inspirerede kostumer fra nogle af de bedste danske cosplayere, jeg kender, her op til højttiden. Deres kostumer er både skræmmende og eventyrlige.

Jeg er sikker på, de vilde detaljer og frygtindgydende udtryk kan inspirere jer til at begynde på jeres egne halloweenkostumer!

Læs mere om cosplay her.

Alice fra gyserspillet Alice: Madness Returns / Cosplayer: TinYasuo Cosplay (26 år, København) / Fotograf: Michel Takuma Photography

Alice fra gyserspillet Alice: Madness Returns står klar til at skære halsen over på sine fjender. Med dette steampunkede skin og det kolde ansigtsudtryk formår TinYasuo Cosplay virkelig at skabe en dyster stemning!

Megara fra Disneys Hercules / Cosplayer: Surine cosplay (Sørine G. karlsson, 26 år, København) / Fotograf: Zarsu.dk – Cosplay & Photography

Den smukke Megara fra Hercules – zombificeret! Er der andre end mig, der får lyst til at være zombie-prinsesse til Halloween? Jeg håber, Hercules kan redde hende fra de døde endnu en gang. Saksen er en fin detalje, som minder os om, at hun kan klippe vores livstråde over. Yikes!

Dark Elsa fra Disneys Frost / Cosplayer: Tamago cosplay (Akira, København) / Fotograf: Christer Gustafsson

Vi kender alle Disneys Frost. Men Tamago Cosplay har her portrætteret Dark Elsa, en fan-art version af Disneys kendte karakter. Giver det jer ikke også lyst til at lave jeres egen mørke Disney-prinsesse?

Cruela De Vil fra 101 dalmatinere / Cosplayer: Lillyn Cosplay (Louise Eriksen, 24 år, Ballerup) / Fotograf: N8e

Et fantastisk cosplay af den grusomt kolde Cruela De Vil. Er en ondskabsfuld diva som hende ikke det perfekte valg til Halloween? Lillyn Cosplay har lavet et mageløst cosplay af vores alle sammens gale og geniale pelselsker.

Seras Victoria fra Hellsing / Cosplayer: Rinaca Cosplay (Carina G. Karlsson, 26 år, København) / Fotograf: Den Grønne Fotograf

Her ser vi en kvindelig politibetjent. Det eneste twist er, at hun er blevet forvandlet til en vampyr, som arbejder for en organisation, hvis mål er at tilintetgøre alle vampyrer! Sikke et brutalt og fantastisk cosplay af den talentfulde Carina.

Zombie-elver / Cosplayer: Asha Nielsen, 19 år, Odense

Her ser vi Asha Nielsen som en frygtindgydende zombie-elver. Asha er især glad for at lægge makeup, og man kan i den grad sige, vi ser hende udfolde sine evner på dette billede!

Priscilla og Clare fra Claymore / Cosplayer: Mirazie Cosplay (Lea Olsen, 28 år) og Yoshu Cosplay (Josefine Hansen, 26 år, Greve) / Fotograf: Michael La-Cour

Her ses en blodig og intens kamp mellem en ung, kvindelig kriger og den tidligere kriger, der lod dæmonen inden i sig fortære hende. Som en gammel Claymore-fan er jeg vild med dette cosplay! Jeg synes især, vingerne er imponerende.

Snehvide / Cosplayer: Himo Cosplay (Camilla Albert Hansen, 25 år, København) / Fotograf: Kelevar Cosplay & Photography

En huntress-version af den kendte Disney-prinsesse Snehvide. Hun er åbenbart mere end blot den skønneste i landet her! Man kan ikke andet end at elske, når de traditionelle roller bliver byttet om. Der er ingen tvivl om, at kunstneren bag har forstået ironien i, at hende hvis hjerte skulle bringes til dronningen af en jæger, nu selv er blevet jæger. Og hvem mon hun jager denne gang?

Lightning fra Final Fantasy XIII / Cosplayer: Shinji Costumes and Tailoring (24 år, København) / Fotograf: Silas Kappel Staal

Med det passende navn Lightning er hun hovedpersonen i den trettende version af det populære japanske spil Final Fantasy, hvis første udgivelse kom i 1987. Final Fantasy har som spil eksisteret på langt de fleste spilplatforme og spilles også den dag i dag af mange garvede fans. Læg mærke til det imponerende håndværk, der er lagt i hendes våben!

Clockwork Droid fra Doctor Who / Cosplayer: Yoshu Cosplay (Josefine Hansen, 26 år, Greve) / Fotograf: Michael La-Cour

Dette cosplay forestiller en clockwork-droid fra serien Doctor Who, men minder lige så meget om noget fra en uhyggelig gyser fra 70’erne. Den frygtindgydende karakter kan kun tale for, at denne fabelagtige udklædning skulle med på listen. Den smukke kjole inspireret af det 18. århundrede står i stærk kontrast til den uhyggelige maske.

Tarzan og Jane fra Disney’s Tarzan / Cosplayer: Liv-is-alive og Mickey Juel Prüssing (26 år, Gøteborg) / Fotograf: Kelevar Cosplay & Photography

Disse to cosplayere forstår at virkeliggøre vores elskede Tarzan og Jane på bedste vis. Deres ansigtsudtryk er fabelagtige! Jeg er især imponeret over, hvordan Tarzans dreadlock-paryk er blevet så tro efter tegnefilmen.

Sally fra The Nightmare Before Christmas / Cosplayer: DeerHawk Cosplay (Monika Egeberg Gammelgaard, 23 år, Sønderjylland) / Fotograf: Josietheartistsniper

Den døde dukke Sally fra kultfilmen The Nightmare Before Christmas bliver her legemliggjort på skønneste vis. Man kommer virkelig i Halloween-stemning med dette cosplay!

Supergirl / Cosplayer: Misao Cosplay (Cecilie Bull Klarskov, 24 år, København) / Fotograf: Den Grønne Fotograf – Mads Brøndum

Hvem vil ikke gerne være en skøn superheltinde til Halloween? Her har vi det fineste billede af en af vores alle sammens ultimative favoritter: Supergirl! Så kan Superman godt gå hjem igen.

Zombier fra Copenhagen Zombie Crawl 2017 / Cosplayer: Misao Cosplay (Cecilie Bull Klarskov, 24 år, København, Joshua Alexandrovitsch (26 år, København) og Staffa Cosplay (Carina Beck, 22 år, København)

Tre cosplayere på Copenhagen Zombie Crawl 2017. Vi snakker altså om pubcrawl for zombier her. Dem har jeg bestemt ikke lyst til at møde en aften i byen i København! Har I?

Daenerys Targaryen fra Game of Thrones / Cosplayer: Zarsu.dk – Cosplay & Photography (Sascha Nielsen, 28 år, Aalborg) / Fotograf: Kenny Hansen

Hvem sagde Game of Thrones? Mens vi venter på næste sæson eller bog i serien, kan vi meget vel tage et kig på dette skønne cosplay af Dragemoderen, Daenerys Targaryen. Hun kan kun blive et hit til Halloween! Tør man mon lave en White Walker-version af den smukke dronning?

Dead Master fra Black Rock Shooter / Cosplayer: Spookylif Cosplay (Olivia Rasmussen, 20 år) / Fotograf: Zarsu.dk – Cosplay & Photography

Spookylif cosplay ses her som Dead Master, Yomi Takanashis andet jeg i mangategneserien Black Rock Shooter med sin ikoniske le, som Olivia her har genskabt på smukkeste vis. Det er virkelig et cosplay, der sætter de uhyggelige tanker i gang.

Necromancer Reaper fra Heroes of Might and Magic / Cosplayer: Stickweeds Arts and Crafts (Fabian-Kjær-Thomsen, 27 år, Esbønderup) / Fotograf: SollieFoto.se

Ligner dette ikke et menneske af kød og blod? Jo, du kan tro, der er en person bag den flotte rustning, der må ligge månedsvis af arbejde i. Hans navn er Necromancer Reaper, og han er en magiker, som bringer de døde til live for at tjene ham i kamp i spillet Heroes of Might and Magic. Frygtindgydende!

Wonder Woman / Cosplayer: ChikaraCosplay (Louise Larsen, 24 år, København) / Fotograf: Zarsu.dk – Cosplay & Photography

Wonder Woman er min absolutte yndlingsheltinde! Er hun også din? Der er i hvert fald ingen tvivl om, at hun er en superhelt, der har ændret sig meget gennem tiden. ChikaraCosplay har virkelig formået at få det bedste frem i denne fantastiske heltinde fra DC comics.

Scarecrow fra spillet Batman: Arkham Asylum / Staffa Cosplay (Carina Beck, 22 år, København) / Fotograf: Robert John Parker

En sindsforvirret tidligere psykolog er nu blevet til “Fugleskræmslet” – en superskurk og selv-proklameret “Master of Fear” i det kendte Batman-univers. Uhyggeligt og fortræffeligt cosplay!

Frollo og Esmeralda fra Klokkeren fra Notre Dame / Cosplayer: Emeyh Cosplay og Amalia Cosplay (Amalia Clemmensen, 21 år, København) / Fotograf: Bang Photography

Her ses dekanen Frollo og den fortryllende og forheksende Esmeralda, som han vist ikke kan stå for. Deres ansigtsudtryk er fantastiske!

Newt Scamander fra Fantastic Beasts and Where to Find Them / Cosplayer: Night Cosplay (Niklas Søndermølle Frandsen, 23 år, Aarhus) / Fotograf: Zarsu.dk – Cosplay & Photography

En flot og vellignende Newt Scamander fra det populære Harry Potter-univers og den nye film Fantastic Beasts and Where to Find Them. Jeg er især imponeret over hans følgesvend, den lille Bowtruckle! Sikke en fin detalje til et suberb cosplay.

Deadpool / Cosplayer: D-kitty (Christina Duedal, 24 år, Esbjerg) / Fotograf: Dennis Wassmann

Hvem elsker ikke Deadpool? Den komiske superhelt vandt i 2016 alle vores hjerter – både dem der kendte Deadpool før, og dem der blev for nysgerrige og måtte lære ham at kende. Christinas overbevisende Deadpool er ingen undtagelse. Hurra for en ukonventionel superhelt!

Oddbit fra Elverfolket / Cosplayer: Angels Attic (Mette Aaes, 30 år, Grenå) / Fotograf: Zuum Cosplay

Denne næsten 40 år gamle tegneserie er nærmest et stykke kulturhistorie som den længste, selvstændige fantasy-tegneserie i USA – og den er ikke færdigskrevet endnu. Her ser vi den griske, løgnagtige og manipulerende trold Oddbit fra selvsamme serie.

Rumleskaft fra Once Upon a Time / Cosplayer: Lupin Costume & Performance Artist (Line Maria Eriksen, København) / Fotograf: Michael La-Cour

Rumleskaft fra serien Once Upon a Time. Sikke en fantastisk fortolkning af dette karakteristiske eventyrvæsen med alle sine tricks og fiduser!

Bloody Mary og Bigby Wolf fra tegneserien Fables / Cosplayer: Zuum Cosplay (Sabine Birk Larsen) og Lupin Costume & Performance Artist (Line Maria Eriksen, København)

Bloody Mary og Bigby Wolf fra tegneserien Fables i heftig kamp med hinanden. Hvis du synes, billedet ligner en tegneserie, er det fordi, det netop er, hvad det skal ligne. De to cosplayere har brugt timevis på at male striber på både tøj, ansigt og parykker for at ligne karakterer fra en tegneserie. En fed teknik, som ser endnu bedre ud, når man mestrer den – ligesom de to forrygende cosplayere gør!

Victor og Emily fra Corpse Bride / Cosplayer: Amalia Cosplay (Amalia Clemmensen, 21 år, København) og Gwan Cosplay (Emma Petersen, 24 år, Silkeborg) / Fotograf: DLG Elvenmaid

Her ser vi Victor og Emily fra den ikoniske Tim Burton-film Corpse Bride. Makeuppen er lige i skabet, og jeg elsker den måde, hvorpå de har vist Emilys bare knogler. Det kan jo være svært, når man ikke lige selv har lyst til at save sin arm over for et cosplay. Men flot udførelse og fed idé!

Nepeta og Aradia fra webtegneserien Homestuck / Cosplayere: Fialiya Cosplay (Sophia Møller, 20 år) og Spookylif Cosplay (Olivia Rasmussen, 20 år)

Her ser vi Nepeta og Aradia i deres balkjoler. De er to trolls fra Homestuck, en webtegneserie. Det er en helt anden slags trolls, end dem vi kender her i Skandinavien, og bestemt også meget mere yndefulde!

Jinx fra League of Legends / Cosplayer: Lulu the Fae cosplayer (Lulu Svennevig, 19 år, Svendborg) / Fotograf: Ice of Tin

Den impulsive, spontane Jinx er en af karaktererne fra computerspillet League of Legends. En ret hardcore karakter, som, jeg personligt synes, at Lulus talent som cosplayer sagtens kan retfærdiggøre med dette cosplay. Hvad siger I til patronbæltet og hendes trofaste kanon, Fishbones?

Ursula fra Disneys Den Lille Havfrue / Cosplayer: SamieCosplay / Fotograf: JCM Photography

Den kendte skurk Ursula fra Den Lille Havfrue bliver her virkeliggjort, selvom den karakteristiske karikatur fra tegnefilmen forbliver i form af den mørke makeup, de optegnede øjenbryn og den blæksprutte-agtige paryk. Man håber næsten, hun får prinsen til sidst. Sikke en styling!

Harley Quinn fra Suicide Squad / Cosplayer: Nordballe Cosplay (Stine Nilsson, 19 år, København) / Fotograf: Msv-foto

Psykiateren, der blev sat til at kurere Jokeren, men i stedet blev forelsket i ham. Ingen tvivl om, at hun er en elsket karakter af mange, især for sin rolle i den forholdsvist nye film, Suicide Squad. Er I ikke vilde med hendes attitude?

Maleficent fra Disney’s Maleficent / Cosplayer: DoctorLise Cosplay (Lise Hansen, 23 år, Aarhus) / Fotograf: Fototid.se

Maleficent går i den nye Disney-film fra 2014 fra at være skurk til heltinde, da plottet vendes på hovedet, og vi ser historien fra hendes synspunkt. Siden da har mange cosplayere fortolket denne nye Disney-heltinde – også i lille Danmark. Lise viser her sin superb version.

Wonder Woman / Cosplayer: Bára Cosplay (Bára Krossteig, 26 år, København) / Fotograf: Zarsu.dk – Cosplay & Photography

Endnu en Wonder Woman – jeg kan simpelthen ikke få nok af min yndlingsheltinde, og det er jeg sikker på, I heller ikke kan. Wonder Woman har et væld af outfits gennem tiden, og denne rockede version er ikke mindre charmerende!

Captain Jack Sparrow fra Pirates of the Caribbean / Cosplayer: DJones Cosplay (Diana Windfeldt-Schmidt, 24 år, Nørresundby) / Fotograf: TMPhoto

Selvfølgelig skulle han med – Captain Jack Sparrow! Kaptajnen over alle kaptajner er ingen ringere end den folkekære, halvfordrukne, hykleriske pirat Jack Sparrow. Diana cosplayer her en – omend yngre – fantastisk version af vores alle sammens yndlingspirat!

 

Et japansk kulturfænomen kommer til Danmark

Cosplay er et fænomen, der stammer fra Japan. Du har måske ikke hørt om det før, men fænomenet er ved at tage til i Danmark, hvor der findes et væld af folk, der brænder for at cosplaye. Cosplay handler essentielt set om at forvandle sig til ens yndlingskarakterer på så virkelighedstro vis som muligt.

Ordet cosplay er en sammentrækning af ordene ”costume” og ”roleplay”. Og allerede her synes I måske, det lyder lidt nørdet? Det er det også. Men det er så meget mere end bare det. Det minder på nogle punkter om live rollespil, men hvor live rollespil fokuserer mest på at spille en rolle og udkæmpe kampe mellem de personer, man spiller, fokuserer cosplay især på kostumerne og de franchises, som kostumerne skal efterligne. Der tales nemlig som oftest om kostumer, som er lavet så virkelighedstro som muligt efter karakterer fra tegneserier, film, spil og japansk anime og manga.

I also can sew, if you dunno. Когда ты у мамы принцесса 👑

A post shared by злой крафтер (@green_angry_craft) on

En udfordrende forvandling

De fleste cosplayere opfinder ikke deres eget univers med deres egne karakterer, men til gengæld laver mange cosplayere twists på allerede eksisterende karakterer, for eksempel af modsatte køn, i fine gallakjoler eller menneskelige versioner af dyr som drager og enhjørninger. Formålet med cosplay er på alle tænkelige måder at forvandle sig til den karakter, man cosplayer, både hvad angår udseende, karakter, mimik og personlighed.

En myte, der bør aflives én gang for alle, er, at cosplay ikke er kreativt arbejde; ”de efterligner jo bare andres karakterer”. Men det er faktisk ekstremt udfordrende at skulle tænke 2D karakterer om til levende live. Man kan ikke bøje fysikkens love, ligesom mange tegneserier og spil ellers ynder at gøre, men på samme tid skal ens kostume være så virkelighedstro som muligt – det er en svær nød at knække, men det holder ikke os cosplayere tilbage fra at tage udfordringen op.

Kreativitet på et svimlende højt niveau

Cosplay tager det, vi normalt kalder ‘kreativ udfoldelse’ til et helt nyt niveau. En cosplayer kan bruge alt fra uger til måneder til år på et kostume, og det siger noget om den pli og den mængde arbejde, der skal lægges i denne tidskrævende interesse – som for øvrigt heller ikke er helt billig.

De fleste cosplayere laver det meste af deres kostume fra bunden, selvom nogen selvfølgelig også køber deres kostumer og fokuserer mere på den karakter, de skal spille, og det fællesskab, de er en del af, når de forvandler sig til deres mest elskede tegneseriekarakterer. Dog laver de fleste cosplayere alt fra bunden med undtagelse af små detaljer såsom knapper, parykker og sko. Men alt, hvad der kan laves selv, bliver det også, og er det muligt at modificere noget og gøre det til sit eget, så bliver det også det.

Mere end blot en fritidsinteresse

Cosplay er for de fleste mere end blot en interesse – det er en livsstil. I Danmark findes der flere tusinde rødglødende cosplayere som mødes på såkaldte anime conventions, hvor fokus ikke kun er på cosplay, men også på rollespil, computerspil, konsolspil, japansk anime, manga og sågar også vestlige franchises fra såvel Marvel som Disney. Og man ser lidt af hvert på en convention. Man vil møde bronies – fuldvoksne mænd klædt ud som karakterer fra My Little Pony – og furries, som er folk i fulde bodysuits, der forestiller dyr med menneskelige træk samt folk i lyserøde og blå parykker på rad og række.

Men man vil også opleve, at der er et helt specielt fællesskab mellem disse mennesker og at det er her, de har deres sociale omgangskreds og deres bedste venner. Cosplay bringer folk med anderledes interesser sammen, og i dette community er ingen forkert eller anderledes, fordi man er sammen om en fælles interesse, som er forenende og som skaber fællesskab.

Forberedt på livet

Cosplay forener mange forskellige discipliner, som en cosplayer har brug for at mestre på én og samme gang; Håndarbejde, skuespil, makeup-skills, budgethåndtering, tålmodighed, selvsikkerhed, krisehåndtering, sans for detalje, at arbejde praktisk og at kunne overholde en deadline. Evnerne, som en cosplayer tilegner sig gennem tiden, er ikke få.

Derfor vil jeg også vove at påstå, at selvom mange ikke helt forstår cosplay, er det en sund interesse, der giver nogle kvalifikationer og evner, som kan bruges resten af livet. Jeg har selv set, hvordan det at være en del af cosplaymiljøet kan redde folk ud af ensomhed og hjælpe dem på vej i livet. Jeg har også set, hvordan det giver en platform for kreativ udfoldelse, hvor grænserne er umådeligt få og hvor hjælpsomhed og fælles forståelse er i højsædet. Og jeg tror, at alle mine med-cosplayere kun kan give mig ret i, at det at blive cosplayer har hjulpet dem til en bedre livskvalitet.

Princess Daisy fra Super Mario / Cosplayer: Sarah Maria Gramstrup Berrada, 23 år, Aarhus / Fotograf: Christopher Thomsen

Her til sidst et lille billede af mig i et cosplay, jeg lavede i 2016. Jeg kan ikke helt hamle op med cosplayerne på listen ovenover. Men det handler jo bare om at have det sjovt med det, man laver, ikke?