Det kolde gys – Alle fordele ved vinterbadning

Indholdsfortegnelse

Det kolde gys

Nu er vinteren så småt ved at komme, og selvom de fleste synes, at et lag sne er smukt og beroligende, er det ikke alle, der glæder sig. Kulden gør nemlig tit, at vi ikke ligefrem jubler af glæde over denne sæsons start.

Men iblandt den vemodige sommerlængsel kan man finde folk, som rent faktisk regelmæssigt opsøger det ’kolde gys’. Jeg snakker selvfølgelig om vinterbadere. Disse modige mennesker mødes i klubber for at dyppe kroppen i iskoldt vand i en kort periode for derefter at opsøge varmen. For de fleste er det nok ikke det, man har allermest lyst til, når man vågner op til en kold vinterdag.

Så hvad driver vinterbadere til at hoppe i det kolde vand, og hvorfor er det så sundt for kroppen og psyken?

Hos Katoni træner vi alle sammen og går ind for en sund krop. Jeg træner selv en del og tænker over, hvad jeg spiser, men blev nysgerrig efter, hvad vinterbadning kunne give mig. Og i takt med at jeg søgte på emnet, blev jeg mere og mere overbevist om fordelene ved denne besynderlige aktivitet. Dem er der nemlig masser af.

 

Fordelene ved vinterbadning

Uden overhovedet at have begyndt at søge på emnet sagde min fornuft mig, at det måtte have en effekt på selvtilliden. Der er jo en udfordring i at få sig selv til at sænke sig ned i iskoldt vand frivilligt. Og som mange af de hårde ting, man pålægger sig selv, får man tit en euforisk følelse samt et selvtillidsboost, når man er færdig.

Man skal bare kigge på vinterbadere for at se, jeg har ret. For når de går helt nøgne ned ad gangbroen med løftet brystkasse og et stort smil på læberne, ser de ret selvsikre ud.

Men det var ikke nok til at overbevise mig om at prøve det kolde gys. Så derfor søgte jeg hjælp hos min gode ven Google. Til min store overraskelse var der masser af pålidelige, videnskabelige artikler om emnet samt et utal af forsøg og debatter.

Bedre generel velfærd

Det første, der stod klart, var, at vinterbadere generelt er mindre stressede, har bedre hukommelse, er mindre trætte og får en bedre søvn.

monkey-winter

Dette er bevist ved at følge vinterbadere samt en kontrolgruppe bestående af folk med samme livsstil, men som ikke vinterbader, gennem flere måneder. Fysisk ser man også færre stresshormoner såsom cortisol hos vinterbadere.

Færre infektioner

Studier viser, at risikoen for, at vinterbadere bliver inficeret med halssygdomme, er 40% mindre end dem, der ikke vinterbader.

De fleste artikler peger også tydeligt på, at andre sygdomme forekommer mindre hos vinterbadere. Dog er specifikke studier for hver infektion endnu ikke lavet.

Mindsker ældningsprocessen

Inden I ringer til avisen for at sige, at I har fundet ungdommens kilde, så lad mig forklare.

Det er bevist, at vinterbadere har en bedre antioxidativ kapacitet end kontrolgrupperne, hvilket betyder, at de bedre kan beskytte sig imod oxidering af cellerne.

Kroppen vedligeholder en naturlig balance mellem oxiderede celler og antioxidanter, og oxiderede celler er faktisk vigtige, da de hjælper med at signalere til andre celler, hvad de skal regulere eller angribe. Den naturlige oxidering af vores celler er en af faktorerne for ældningsprocessen ifølge ”The Free Radical Theory of Aging”, som er den mest accepterede teori om ældningsprocessen.

old-older-oldest

Oxiderede celler kan også komme fra andre steder end kroppen, såsom cigaretrøg. Det kan skabe en ubalance, hvori kroppen ikke har nok antioxidanter til at beskytte os. Den større koncentration af oxiderede celler kan skade DNA i vores celler. Det ødelægger mange celler, hvoriblandt nogen af dem også er dem, som naturligt kæmper for at dræbe kræft i vores krop.

free-radicals

Vinterbadere er bedre til at regulere balancen mellem oxiderede celler og antioxidanter, da deres kroppe er bedre til at producere antioxidanter, når de skal bruge dem. Det er fordi, vinterbadning udsætter din krop for kortvarigt og mildt oxidativt stress uden at skade kroppen på samme måde, som langvarig kulde ville gøre.

Det betyder, at vinterbadere teoretisk set har en relativ langsommere ældningsproces samt mindre risiko for at få kræft og andre sundhedsproblemer relateret til oxidering af vores celler. Dette er dog ikke en garanti, men vinterbadning kan kun hjælpe med at få et længere og sundere liv.

Stærkere immunforsvar

Forskere har fundet flere hvide blodceller i blodet hos vinterbadere end i deres kontrolgrupper.

arm-endurance-exercises-for-boxing

 

De mener, det skyldes den kortvarige stress fra det kolde vand, som træner immunforsvaret, så det bliver stærkere. Ligesom når en bokser gentagne gange slår på boksepuden og på den måde bliver klar til den rigtige kamp.

Udløser endorfiner

Når du hopper ned i det kolde vand, udløser din krop endorfiner for at tage stikket af kulden. Din krop har nemlig 3 til 10 gange flere nervereceptorer til at føle kulde end til at føle varme.

Kroppen er simpelthen bygget til at reagere på kulde som en forsvarsmekanisme, og det træner din endorfinudløsning.

smile-2

Det betyder, at du føler dig lykkeligere, får en højere smertetærskel (dejligt, hvis du har kroniske smerter) og et stærkere immunforsvar. Endorfiner spiller nemlig også en rolle i vores immunforsvar, og det kan ses på hundredåriges udtalelser om deres lange liv. De fleste råder nemlig folk til at være positive og ikke lade nederlag tage overhånd, hvilket godt kunne pege på, at de har en høj endorfinudløsning.

Bedre sexliv

I mange online artikler bliver der skrevet, at man har fundet en højere østrogen- og testosteronproduktion hos henholdsvis kvinder og mænd, som vinterbader.

Disse hormoner er med til at styre vore libido (sex drive), men har også mange andre funktioner.

feet-sex

 

Efter lidt research fandt jeg dog andre videnskabelige kilder, der siger, at testosteronproduktionen var mindre efter kuldeterapi, og andre der siger, at varme skader endnu mere.

Der er med andre ord ikke noget videnskabeligt grundlag for dette udsagn, selvom det nævnes i mange artikler. Dog er mange af vinterbadningens andre positive effekter som søvn, stress, lykke og selvsikkerhed alle faktorer, som kan have positiv indflydelse på testosteronproduktionen og ikke mindst ens sexliv.

Faktisk siger flere bloggere at de har oplevet en forbedret libido efter kolde brusebade, men de mener det kommer af selvtilliden man får af at tvinge sig selv til noget ubehageligt.

Så alt i alt kan vinterbadning kun forbedre dit sexliv og muligvis også øge testosteronproduktionen, hvis man medtager andre effekter af vinterbadning end påvirkningen af kulden på gonaderne.

Bedre blodcirkulation og lavere blodtryk

Mange af de nævnte fordele har en direkte forbindelse med det forhøjede blodtryk, som det kolde vand forårsager i det pågældende øjeblik. Men generelt får man et lavere blodtryk samt en bedre blodcirkulation af at vinterbade, fordi man træner den del af nervesystemet, der kontrollerer trykket og cirkulationen. Disse faktorer hjælper desuden en med at tackle kulden, så man fryser mindre om vinteren.

Renere og pænere hud

Det kolde gys forhøjer din blodcirkulation, hvilket hjælper med at rense årer og porer i huden.

skin

Det skulle også nedsætte risikoen for at få appelsinhud, måske fordi det strammer huden eller måske fordi, at stress og lav metabolisme er en af faktorerne for udviklingen af appelsinhud. Der er dog ikke meget videnskabeligt bevis på det, fordi mange forskellige faktorer bestemmer, hvorvidt man får appelsinhud. Dog er der flere, der vidner, at det skulle virke rigtig godt.

Som nævnt tidligere er østrogen også med til at holde din hud fugtet.

Sundere og flottere hår

Den forhøjede blodcirkulation under vinterbadning er med til at transportere næringsstoffer til hovedbunden og håret, hvilket har en gavnende effekt. Det er dog sjældent, at vinterbadere putter hovedet under vandet, men hvis man slutter sit brusebad af med koldt vand, kan man opnå alle de andre fordele herunder.

Det er vigtigt at notere, at renser man sit hår med shampoo, er det bedre at bruge varmt vand og derefter skylle med koldt vand. Det er fordi, at det yderste lag åbner sig og gør, at sæben kan komme dybt ind og rense. Varmt vand hjælper også med at opløse ophobning af olie samt hårprodukter som lak osv.

Vores hårs yderste lag, også kaldt ”hair cuticles” på engelsk, hjælper med at beskytte håret, ligesom tagsten på et hus. Når de kommer i kontakt med koldt vand, forbliver de lukkede, eller flade, og reflekterer mere lys, hvilket får håret til at se skinnende og sundt ud.

depositphotos_13692697_m-2015

Koldt vand hjælper desuden med at rense hovedbunden mere, end varmt vand gør. Det skruer ned for olieproduktionen i hovedbunden og tørrer ikke dit hår ud, ligesom varmt vand gør.

Under min undersøgelse fandt jeg en masse mandlige vidner, der siger, at koldt vand har hjulpet dem til at reducere hårtab. Den forhøjede blodcirkulation kan være en faktor for det, hvis man kigger på vinterbadere. Men under bruseren får det kolde vand porerne i hovedbunden til at lukke sig, så de holder bedre fast i håret. Der findes dog ikke noget videnskabeligt bevis udover en masse glade mennesker på internettet, der kan anbefale det.

Bedre regenerering efter træning

Det kolde vand tvinger mælkesyrer og andre spildprodukter hurtigere ud af kroppen, hvilket betyder, at din krop heles hurtigere efter en omgang fysisk aktivitet.

workout

Ikke alle har tid til at hoppe ned i vinterbadningsklubben efter træningen, men heldigvis kan man med et koldt brusebad ligeledes opnå positive resultater.

 

Et lille eksperiment

Mange af disse fordele er jo ret utrolige, og de overbeviste mig lige så stille om at prøve vinterbadning. Derfor har jeg kontaktet en aarhusiansk vinterbader, som kan tage mig med som gæst i december.

I mellemtiden har jeg udført et lille forsøg på mig selv, da jeg nu er blevet meget nysgerrig efter at mærke det kolde gys på egen krop. Flere artikler og fora skriver nemlig, at man kan opnå mange af fordelene med at koldt brusebad. De foreslår, at man starter sit bad med varmt vand og slutter af med 2 minutters iskoldt vand, hvor man åbner helt op for hanen.

cold-shower

Det har jeg nu gjort i over en måned, og til min egen overraskelse er jeg blevet lidt afhængig af det.

Når det kolde vand begynder at ramme kroppen, mærker man med det samme, at kroppen reagerer:

  1. Man begynder at hyperventilere, og ens arme kaster sig ukontrolleret om ens torso som magneter på et køleskab for at beskytte organerne mod kulden. Jeg plejer at dreje rundt om mig selv, så vandet rammer alle dele af kroppen.
  2. Man kan nogle gange mærke, at man bliver lidt svimmel, og det kan være fordi, man hyperventilerer for meget. Så prøv at trække vejret dybt og langsomt.
  3. Efter 30 til 60 sekunder begynder kroppen at vænne sig til det, og vejrtrækningen bliver normal. Jeg prøver tit at koncentrere mig om vejrtrækningen ved at tage dybe indåndinger, da det gør, at jeg vænner mig til kulden hurtigere.

Efter chokket og den hurtige vejrtrækning, får man en slags fred, som er vanskelig at forklare. Man bliver helt rolig og får svært ved at tænke over noget, ligesom når man mediterer. Det er en fed oplevelse, fordi man føler sig mere i live end normalt uden at kunne fokusere på nogle af sine problemer. Det eneste, hjernen kan tænke på, er nemlig kulden.

Når jeg endelig kommer ud, føler jeg mig ekstra vågen og koncentreret samt super glad over at være i live. Man føler sig næsten stolt over, at ens krop er så god til at tilpasse sig, og at man kan tvinge sig selv til noget, som umiddelbart ikke er behageligt.

Og hvis man er typen, der tager lange brusebade, fordi man ikke har lyst til at stige ud i kulden, får man den modsatte effekt her. Det er pludseligt varmt og dejligt at komme ud af bruseren.

Jeg er generelt en glad og lykkelig person, men den euforiske effekt kan jeg stadig mærke tre timer efter brusebadet. Derfor tænker jeg, at et koldt gys kan have rigtig gode effekter på folk, som døjer med depression eller bare har brug for lidt mere livsglæde.

 

Spørgsmål til en ægte vinterbader

Jeg har kontaktet en vinterbader fra Aarhus, så jeg kunne stille ham nogle spørgsmål for at høre, hvad vinterbadning har gjort for ham, og hvad han synes om det.

real-vintebader

 1. Hvor lang tid har du vinterbadet?

“Det her er min tredje sæson i denne omgang, og jeg har haft en enkelt sæson tidligere, så fire sæsoner i alt. Det er meget forskelligt, hvor meget jeg får det brugt, men i gennemsnit kommer jeg nok afsted en gang eller to om ugen.”

 1. Har du prøvet kolde brusebade, og hvis ja, hvilke forskelle kan du mærke?

“Ja, jeg er begyndt at træne mig selv op til at kunne modstå kulde og kontrollere min vejrtrækning, både når jeg vinterbader, og når jeg er under den kolde bruser. Det virker rensende på mig, løsner følelsesmæssige spændinger – hvis det giver mening? Jeg har lettere ved at håndtere kulden fra bruseren end fra havvandet, men de fleste, jeg taler med, siger det modsatte. Begge gør underværker for sindet. Jeg har aldrig været særlig god til at meditere, men med det kolde vand kan jeg slukke hovedet og lære at fokusere.”

 1. Hvilke forandringer har du lagt mærke til, siden du startede med at vinterbade?

“Mere ro, tror jeg. Jeg har fået et frikvarter, hvor jeg kan få rusket noget stress ud af kroppen. Vekselvirkningen mellem det kolde vand og den varme sauna gør det ekstra effektivt. Det, at både mænd og kvinder bader nøgne, er enormt befriende. Man bliver ikke dømt på stil og udseende, vi er alle lige, og det er en stor del af oplevelsen. Det er næsten som om, at vi for et par timer melder os ud af samfundets stress og jag og hilser og snakker sammen i vores lille, kolde oase.”

 1. Hvornår var du sidst syg?

“I sommeren efter noget dårlig mad på en rejse. Jeg holder ikke regnskab, men jeg føler mig mere udholdende i forhold til vinterens kulde og mørke.”

 1. Hvilke argumenter vil du bruge til at overtale en ven til at vinterbade?

“Det er det bedste redskab imod vinterdepression. Det er følelsen af fællesskab, selv med folk man lige har mødt. Det er billig luksus. I Jomsborg, hvor jeg går, koster det 400 kr. om året, og der er åbent fra 06-23 næsten alle dage. Man kan lære noget om sig selv i forsøget på at håndtere kulden. Den gruppe mennesker, der er stærkest repræsenteret i Jomsborg, er læger og sygeplejersker, så noget godt må det gøre for helbredet.”

 1. Hvis du skal sige en ting til alle, der ikke vinterbader, hvad skal det så være?

“Jeg kan kun anbefale at prøve det. Det er en overvindelse at tage afsted første gang, men det er så meget det værd!”

Under min lille snak med den aarhusianske vinterbader fik jeg nogle interessante svar. Jeg blev blandt andet opmærksom på de sociale fordele, man får ved at tage det kolde gys med andre. Han bruger endda udtrykket ”den kolde oase”, hvilket har givet mig endnu mere lyst til at prøve vinterbadning og opleve det sammenhold, som bliver skabt af det.

 

En kvinde af stål

Jeg har fået kontakt med Mette BL Thomson efter hun så denne artikel, som er den første dansker der har svømmet 450 M i isvand, hvor hun hev en bronzemedalje med hjem. Hun er en slags kvindelig Arnold Schwarzenegger indenfor vinterbadning og is-svømning. Med det mener jeg at udover at have vundet flere medaljer er hun også med til at bringe danmark på verdenskortet indenfor is-svømning.

mette-bl-thomsen-med-bronze-25-m-bryst-300x225

Hendes kamp og rute mod sejren er en inspiration til alle der vinterbader eller vil prøve det, da det kan minde om den lille interne kamp man har med sig selv, om at skulle hoppe ned i iskoldt vand eller ud fra 10 meter vippen i svømmehallen.

Hun er også aktivt i gang med at gøre danmark kendt for vinterbadning, og arbejder på masser af spændende vinterbadningsprojekter helt frivilligt og på fuldtid. Så hvis man er vinterbader, skal man helt sikkert kende hende! Du kan læse mere om hende på iceswimmer.com

Jeg har kun talt med hende i telefonen, men har sjældent haft en samtale men en der lyder så motiveret og har så stærk livsglæde i stemmen. Mon det kan være det kolde vand som hun dypper sig selv i 5 gange om ugen? Det kan ihvertfald kun hjælpe.

 

Overvejelser inden man starter

Hvis dette indlæg har overbevist dig om at prøve vinterbadning, er der lige nogle råd og regler, som er gode at kende til. De følgende regler er udviklet af Rådet for Større Badesikkerhed i samarbejde med flere vinterbadeklubber. Jeg har dog valgt at uddybe nogle af dem, da jeg personligt har nemmere ved at huske og følge regler, hvis jeg forstår, hvorfor de er der.

lady-ice

Husk, at hvis man har højt blodtryk eller hjerteproblemer, skal man besøge sin læge, inden man begynder, da det kan lede til hjertestop og andre problemer.

 

Før du går i vandet

 1. Bad aldrig alene
 2. Tjek badeforhold og kend redningsudstyret
 3. Pas på is på trappe og bro
 4. Sænk kroppen roligt ned i vandet

Da der er en risiko for, at selv sunde mennesker kan besvime i vandet, er det klogest at have en med, som eventuelt kan redde dig ud af vandet uden selv at skulle i.

Som nævnt tidligere kan selv sunde mennesker gå i chok, og det er der større risiko for, hvis man bare hopper i med det samme. Man har også en ”gasp”-refleks, når kroppen rammer vandet, hvilket får kroppen til at suge en stor mængde luft ind. Hvis man er under vand, når det sker, og ikke er vant til det, kan man risikere at suge vand ned i lungerne og i værste fald drukne.

 

Når du er i vandet

 1. Træk vejret roligt
 2. Hold øje med hinanden
 3. Hold dig tæt ved trappe eller opgang
 4. Svøm aldrig under isen

Hvis man lader sin krop hyperventilere uden at trække vejret roligt og dybt, kan man risikere at besvime. Hvis du nu skulle føle dig svimmel, er det godt at kunne hive sig hurtigt op, inden man besvimer.

Hvis man kun er to personer, er det en god idé at skiftes til at sænke sig ned i vandet.

Gode begyndertips

En faktor, som ofte afholder folk fra at blive ‘rigtige’ vinterbadere, er, at man typisk vinterbader nøgen. Hvis tanken om at stå uden en trevl foran fremmede mennesker skræmmer dig en smule, kan du vælge at tage en badekåbe på, inden du hopper i. Den vil desuden være rar at få på, når du kommer op fra det iskolde vand.

Hvis det ikke er nok, kan du alternativt vælge at vinterbade i badetøj eller badeshorts. Det er måske ikke den mest udbredte praksis, men du kan stadig opnå mange af de positive effekter ved vinterbadning, trods at dele af din krop er dækket af stof.

 

Ingen tvivl

Jeg er ikke længere i tvivl! Vinterbadning er sundt for både krop og psyke. Det er selvfølgelig ikke nemt at tvinge sig selv til at gøre det, men hvad der ikke dræber os, gør os bare stærkere. Hvis man stadig er i tvivl eller bare vil prøve, kan man jo altid finde en i sin vennekreds, der vinterbader, og spørge løs.

Der er selvfølgelig ingen garanti for troværdigheden af de videnskabelige facts og studier, jeg fremlægger her i indlægget, men jeg har bestræbt mig på at finde videnskabelige peer-reviewed kilder, og man er altid velkommen til at læse kilderne, hvis man er skeptisk.

Går du også op i naturlig sundhed? Eller kender du én, der skal prøve det kolde gys? Så del indlægget med alle dine venner!

 

Infografik og plakat

Jeg har lavet en infografik for at give et let fordøjeligt perspektiv på de fordele, vinterbadning kan give, samt rådene og reglerne. Jeg har også lavet en printvenlig A4 plakat med reglerne, som man hænge op i sin vinterbadeklub eller på køleskabet derhjemme.

A4 plakat

Du kan se og downloade PDF’en her:

https://static.katoni.dk/images/content/vinterbadning.pdf

Infografik

Hvis du vil sætte infografikken op på din hjemmeside, kan du bruge denne embed kode:

<img src="https://static.katoni.dk/images/content/vinterbadning-630x4566.png" width="630" height="4566">

 

 

Kilder

www.en.wikipedia.org/wiki/Winter_swimming#Health_benefits

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10396606http://thenextchallenge.org/cold-water-swimming/

www.1vigor.com/article/cold-water-swimming-health-benefits/

www.hairlossrevolution.com/do-hot-showers-cause-hair-loss/

www.menprovement.com/benefits-of-cold-showers/

www.hairboutique.com/blogs_p/index.php/2015/05/17/8-hair-benefits-cold-water/

www.gettingstronger.org/2010/03/cold-showers/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2685276/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2987737

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1850635/

www.medicaldaily.com/benefits-cold-showers-7-reasons-why-taking-cool-showers-good-your-health-289524

www.psychologytoday.com/blog/inner-source/201407/cold-splash-hydrotherapy-depression-and-anxiety

www.qjmed.oxfordjournals.org/content/92/4/193

www.en.wikipedia.org/wiki/Reactive_oxygen_species

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2111221/

www.en.wikipedia.org/wiki/Free-radical_theory_of_aging

www.en.wikipedia.org/wiki/Cellulite

www.foreverhealth.com/blogs/forever-health/69756933-the-primary-roles-of-sex-hormones

www.outdoorswimmingsociety.com/swimming_tips/cold_water

www.undergroundhealthreporter.com/health-benefits-of-cold-water-therapy/

20 kommentarer til “Det kolde gys – Alle fordele ved vinterbadning”

 1. Er selv i fuld gang med min første “rigtige” sæson – og jeg savner lidt noget info om hvor meget der skal til. Er det måske negativt hvus man kun gør det en gang om måneden eller er det altid positivt? Altså jeg prøver at komme afsted hver uge og gerne flere gange men kunne godt tænke mig at vide mere om dette

  1. Hej Miriam

   Der er ikke meget information om hvor ofte man skal hoppe i vandet, men et studie peger på at vores krop kan huske det kolde gys i op til 6 måneder senere! Min fornuft siger dig til mig at det må være ligesom at træne eller løbe: En gang om ugen er bedre end nul.

   I mit brusebads eksperiment har jeg mærket at jeg bliver bedre til at modstå det kolde vand, med to iskolde brusebade om ugen på ca 3 min.(vandet i min bruser er virkeligt koldt)

   Håber det hjælper:)

 2. Hej 🙂

  Supergod artikel og gennemgang ??

  Jeg var med Mette i Sibirien og jeg vil lige tilføje at vinterbadning/saunabesøg har en gavnlig indvirkning på psyken. Kulden giver nogen fysiologiske reaktioner som du også selv beskriver efter dine kolde bade. I depression er der en væsentlig faktor, der hedder “automatisk negative tanker” -jeg plejer at kalde dem “hjernekværnen” og det er virkelig hjernen, der går i selvsving over alt det dårlige, negative, frygtelige man har oplevet i sit liv/vil opleve/kan risikere at opleve osv.

  Men koldt vand kan fuldstændig nulstille hjernen og tankerne slukkes, som ved at trykke på en kontakt. Nogen gange skal der længere tid til – flere timer med skift mellem vand og sauna – hvis man er hårdt ramt.

  Jeg har fundet et studie, der viser at kulde-induceret stress i hjernen sætter gang i et biokemisk respons, der rydder op i affaldsstoffer og “brugte” proteiner – det kan måske forklare denne effekt, men der sksl mere forskning til hvis det skal forklares tilbunds. Men et eller andet sted – fuck forklaringen bare det virker ?

  Se evt http://www.cryoheating.dk

  1. Hej Dorte!

   Tak for input!

   Jeg vil give dig ret i det med at det kolde vand tømmer ens tanker. Især under bruseren da vandet også rammer mit hoved rimeligt meget.

   Vandterapi er åbenbart blevet brugt i lang tid, måske fordi folk kunne mærke forskellen. Vi har først nu fået værktøjerne til at forklare hvad der sker. Der mangler bare en del forskning inde for emnet, hvilket jeg tror skyldes at man ikke rigtig kan tjene penge på det på samme måde som man kan med forskning i medicin (piller).

   Du kan læse lidt mere om vandterapi her: https://www.psychologytoday.com/blog/inner-source/201407/cold-splash-hydrotherapy-depression-and-anxiety

 3. Jeg har badet året rundt siden 1999, fra alm. sandstrand. Her kan også være lumsk isglat, man tror, det er vand!
  Jeg forstår slet ikke det med koldt brusebad, det er da ganske rædsomt. Jeg foretrækker at lægge mig ned og lade mig omslutte af vandet. Altid ned på ryggen har en vinterbadende læge tilrådet mig. Hjertet er en muskel, der ligesom alle andre muskler kan gå i krampe, derfor.
  Når jeg kommer op står jeg altid på min rygsæk på et håndklæde, som jeg, når det er rigtig koldt, lægger over fødderne. Tørrer og masserer anklerne først, så breder varmen sig og giver det boost, man altid får. Går sammen med andre 4 km før dukkerten og 1 km efter. Så er der ikke brug for sauna, som min hud ikke har godt af. Det er min morgenmedicin! (Pensionist)
  H

  1. Hej Astrid!

   Tak for tippene:)

   Ham i mit interview sagde også at det var sværere for de fleste at gøre det under bruseren, måske fordi det er en stor kontrast mellem hvor vandet rammer ens krop, og hvor den ikke gør. Dog får jeg stadig et “kuldechok” hver gang under bruseren, så jeg tror sagtens man kan opnå positive resulater derhjemme.

 4. Hej
  Jeg har efterhånden vinterbadet i det meste af et årti i forskellige klubber i den østjyske strækning mellem Århus og Asaa.
  Det der undre mig er at du først vil begynde at hoppe i til december hvorimod at sæsonen starter i oktober.
  Ved at starte i oktober vil du jo bare følge vandets skiftende temperatur di kroppen vil automatisk træne sig op til de virkelige kolde grader.
  Det andet der undre mig er at du kun skriver om et dyp. Jeg dypper mig typisk 2 gange med sauna i mellem og man kan vel ikke kalde det et dyp jeg går ned i vandet og finder min indre balance og får kontrol over min vejrtrækning også på tager jeg mellem 10-30svømme tag og jeg også kan finde på at flyde lidt i vandet.

  Nu nævner du udstyr jeg bruger en filtet uld hue til hovedet og dykker sko og handsker under mine “dyp”

  Men held og lykke med projektet og velkommen til de skøre ?

  1. Hejsa Pernille

   Jeg ville gerne have prøvet tidligere, men Jomsborg acceptere kun gæster fra December. Jeg har dog trænet i bruseren siden Oktober og de vand jeg får ud af den er iskoldt. Nok til at få smerter i hånden efter 2 sekunder under hanen.

   Hvad angår dyp kan jeg godt give dig ret i at ordet undervurdere oplevelsen, men det representerer bare så godt den relative korte periode i vandet (om sommeren kan jeg svømme rundt i timevis i vandet).

 5. Hejsa – jeg leger med tanken om at hoppe i det kolde vand 🙂 Min udfordring er, at jeg lider af “kulde-varme eksem”. Det vil sige, at jeg slår ud, når jeg fx om sommeren, når det er rigtig varmt slår ud, når jeg har været i vandet. Det ligner nældefeber og klør og svir helt vildt. Er det slemt bliver jeg også lidt svimmel. Er der nogen, som har erfaring med dette?
  De bedste hilsner
  Carina

  1. Hej Carina

   Jeg har desværre ikke erfaring med dette.

   Kan det mon være saltvandet der gør det? Jeg tror en dermatolog er bedst at snakke med, men du kan jo også prøve et kold dyp uden saunaen og se om der sker noget.

   Held og lykke med det.

   Mvh, Frederik

 6. Hej Frederik
  God artikel. Og godt uddybet. Jeg er selv vinterbader og kan varmt/koldt? anbefale, at du prøver at hoppe i havet. Fin hjemmeside i øvrigt.

  1. Hej Martin!

   Tak for de varme hilsener, og kolde anbefalinger : )

   Jeg har prøvet en enkel gang siden artiklen kom ud, og det var ret sjovt og opkvikkende. Jeg tror jeg vil søge ind i en vinterbadeklub tidligt til næste sæson, da jeg ikke er tiltrukket af at hoppe i uden en sauna i nærheden.

 7. Hej
  Jeg har kun været i det kolde vand et par gange, men jeg synes, det er befriende.
  Lige et enkelt spørgsmål. Jeg får voldsomt ondt i mine ankler.Hvorfor?

  1. Hej Dorthe!

   Dejligt at høre at du prøver det kolde gys.

   Hvad angår dine ankelsmerter, er det nok på grund af selve kulden. Hvis smerten stopper, så snart du bliver varm igen, er det nok bare kuldesmerter, som desværre ikke kan undgås. Hvis smerten bliver ved, efter du er blevet varm, kan det være fordi, dine fødder får mindre blod, da kroppen sender det ind for at beskytte de vigtige organer, hvilket kan udløse en inflammation i leddene. Der er desværre ikke meget forskning om forbindelsen mellem kulde og ledsmerter selvom det er et kendt fænomen.

   Det er også bevist, at lavere temperaturer gør allerede eksisterende ledsmerter værre. Men på længere sigt burde det hjælpe på disse smerter.

   Jeg håber du bliver ved med at vinterbade selvom du får smerter.

   Mvh, Frederik

 8. Hej et enkelt spørgsmål ang. svimmelhed efter vinterbadning…

  Jeg har vinterbadet siden sæsonen gik igang i år og oplever det efterfølgende som om gulvet sejler en smule – det kan vare et par timer efterfølgende.

  Forleden dag var jeg til en saunagus for første gang ca. 2 x 20 min hvor der var indlagte badeture. Da jeg stod op af vandet sidste gang kunne jeg næsten ikke stå på mine ben, det sejlede og jeg måtte sætte mig ned – det var ubehageligt, men jeg fik det under kontrol i løbet af ca. 20 min. Jeg vil næsten beskrive det som det sekund man finder ud af at man har drukket for meget og efterfølgende prøver at få fodfæste!

  Resten af aftenen føltes det som om jeg var lidt småfuld/høj og det var egentlig herligt nok.

  Da jeg var i vandet syntes jeg at jeg havde styr på min vejrtrækning og hyperventilerede ikke – såå:

  1. kan du komme med et bud på hvad jeg oplevede denne aften?
  2. Hvad sker der fysisk i kroppen(blodkar, blodgennemstrømning) når man går fra meget varm (saunagus) til meget koldt (vinterbadning)?

  Hilsen Rikke

  1. Hej RIkke

   Det lyder ikke specielt behageligt, men har selv oplevet den følelse af svimmelhed nogle gange, dog ikke i 20 minutter.

   Mit bud er, at når du rammer vandet, bliver dine blodårer mindre, hvilket giver mindre ilt til hjertet. Hvis dit hjerte ikke kan følge med og forøge blodtrykket, får du mindre ilt til hjernen, hvilket kan være grunden til svimmelheden. Den effekt er forstærket, hvis du kommer fra et meget varmt miljø såsom en sauna.

   For at være på den sikre side ville jeg tjekke med din læge, inden du vinterbader igen eller ihvertfald undgå at gå i sauna, inden du hopper i det kolde vand.

   Better safe than sorry 🙂

   Mvh, Frederik Drost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Frederik

Bonjour!

Jeg hedder Frederik og er uddannet multimediedesigner og digital konceptudvikler. Jeg kan se det positive i alt og elsker at male og generelt være kreativ! Især med mit tøj (wink wink).

Udover at hjælpe de andre med det grafiske styrer jeg også den franske hjemmeside, da jeg er vokset op i Frankrig og kan sproget.

Siden jeg begyndte hos Katoni, har jeg opdaget, hvor sjovt det er at skrive om forskellige emner og producere informative grafikker til mine blogindlæg. Det håber jeg, at I vil nyde godt af her på bloggen.

Skrevet den