Guide: festtøj til alle anledninger

Hvem elsker ikke en god fest? Og hvem har ikke prøvet at stå i en tøjkrise kort tid inden afgang? I denne guide forsøger vi at hjælpe dig, så du fremover kan nøjes med at se frem til festen og ikke skal bruge tid og energi på at stresse over dit outfit. Hvis du er vært, kan du også med fordel tage et kig på festguru.dk, som kan hjælpe dig med alle former for underholdning og musik, så din fest bliver helt uforglemmelig.

Festtøj til kvinder

Vi må nok indrømme, at kvinderne står for de fleste tøjkriser. Men vi har jo også så mange muligheder, når vi skal klæde os på! Nedenfor har vi samlet en række essentielle items. Med dem i din garderobe er du altid klar til enhver anledning, uanset om det er en low-key sommerfest eller et stort bryllup med royale vibes.

Maxikjoler

Til de større begivenheder såsom bryllup, galla og lignende er der sommetider en dresscode, som dikterer, at kvinderne skal have lange kjoler på. Hurra! Det er den perfekte undskyldning for at udleve den indre prinsessedrøm med en smuk maxikjole.

Hvis du ikke er til store skrud, kan du også sagtens få mere enkle modeller – vælg for eksempel en maxikjole med ærmer, hvis du vil skille dig ud, men det stadig skal være enkelt.

Blondekjoler

En blondekjole er super fin til alt fra barnedåb og konfirmation til julefrokoster og sommerfester. De findes i korte og lange modeller, stropløse og med ærmer og selvfølgelig i alverdens farver og snit. Det betyder, at du kan finde en kjole med blonder, der falder i din smag, og som passer til den type fest, du skal til. Blonderne giver et feminint touch til dit festtøj. Det kan du vælge at underbygge med feminine pastelfarver og diskret makeup. Du kan også give den feminine kjole modspil med et par tunge støvletter eller stiletter i en flot pangfarve.

Du finder et bredt udvalg af blondekjoler her.

Den lille sorte – LBD

LBD (Little Black Dress) er ikke til at komme udenom. Den bør være en fast del af enhver garderobe – og gerne i flere modeller. ”Den lille sorte” er en kort, sort kjole, som egner sig til stort set alle lejligheder. En model med tynde stopper eller bar ryg er perfekt til en aften i byen med veninderne, mens en mere afdæmpet kjole, for eksempel med små ærmer, er fin til familiefester eller firmamiddage.

Pailletkjoler

En pailletkjole er uundværlig til nytår. Det er denne ene dag om året, hvor vi kan gå all-in, uden det er for meget, så det skal selvfølgelig udnyttes til fulde. Giv den gas med pailletter i alle regnbuens farver, eller find en elegant glimmerkjole i sølv eller guld. Uanset hvad skal du nok blive aftenens stjerne og træde ind i det nye år med stil.

Stiletter

Stiletter komplementerer festtøj og gør det ekstra fint og feminint. Ud over det festlige touch får de også dine ben til at se længere ud, hvilket giver dig en helt særlig udstråling og holdning.

Der findes mange typer stiletter, og det er værd at overveje, hvilken type fest du skal til. Hvis du skal danse hele natten, vil du takke dig selv for et par med mellemhøje hæle, mens helt tynde hæle kan give en sexet vibe til en date night.

Accessories

Accessories er en uundværlige, når det handler om festtøj. De pepper dit look op og kan sætte prikken over i’et, uanset om du går all-in på farver og store kjoler, eller du holder dig til den lille sorte, som vi talte om ovenfor.

Smykker

Smykker er på toppen af vores liste over vigtige accessories. De kan både være diskrete og prangende, alt efter hvilket udtryk du går efter.

Skal din stil være gennemført feminin og minimalistisk, er hvide perler et godt valg. De kan bruges både til øreringe, armbånd og halskæder. I modsatte ende af skalaen kan store, farverige øreringe og et råt læderarmbånd bringe lidt rock’n’roll til dit udtryk.

Hårspænder

Hårspænder er lidt ligesom smykker: de kan understøtte et diskret outfit, eller de kan bringe lidt spræl til et ellers enkelt udtryk. Hårspænder er et vidt begreb, der går fra helt små klikspænder, der mest er til pynt, til store, farvestrålende klemmer, der kan holde alt dit hår i en knold.

Tasker og clutches

Små tasker er en af de mere funktionelle accessories, som ikke bare bidrager med stil til dit festtøj, men også har en praktisk funktion, så du kan holde styr på pung og nøgler hele aftenen. Hvis den står på bytur, hvor du skal danse hele natten, kan du med fordel gå efter en lille crossbody taske, som du kan have på dig hele aftenen, uden den er i vejen.

Hvis du skal til en mere selskabslignende fest med treretters menu, hvor I skal sidde ved bordet det meste af tiden, kan du i stedet finde en flot clutch, som matcher dit tøj. Den kan også holde styr på nøgler, pung, makeup, osv. og du kan have den liggende i skødet eller ved siden af din plads, hvor du kan holde øje med den.

Festtøj til mænd

Det er naturligvis ikke kun kvinder, der kan være i tvivl om påklædningen, når der er festlige arrangementer på programmet. Herrerne skal derfor ikke snydes for vores bedste tips til festtøj til forskellige anledninger.

Skjorter

Uanset om du går i overalls eller skjorte til hverdag, bør du have mindst én pæn skjorte i garderoben. Det er et basisitem, som kan dresses op eller ned afhængigt af anledningen. Skal du til en afslappet sommerfest, kan en farvet skjorte bruges sammen med et par denimshorts. Hvis det er mere formelt, kan du sætte en mørkeblå skjorte sammen med et par lange bukser i bomuld eller mørk denim.

Bukser

Bukser til mænd kan være noget af en jungle, men du kommer langt med at have lidt forskellige slags i garderoben, så du altid kan tilpasse din påklædning til sitationen. De fleste har et par jeans, som kan være tilpas pænt og casual sammen med en skjorte, hvis du skal til en afslappet fest. Et par klassiske chinos er vejen frem, hvis du skal til sommerfest, men ikke skal have shorts på. Og med et par traditionelle habitbukser er buksesamlingen komplet – så kan du selvfølgelig altid overveje at anskaffe de forskellige typer bukser i forskellige farver, så der er noget at skifte mellem.

Velourblazere

Hvis du skal stadses op, men det ikke skal være all-in med smoking, er en blazer i velour et genialt valg. Den vil helt sikkert tiltrække opmærksomhed, uanset om du er til julefrokost eller konfirmation. Det er en god måde at pifte et outfit op, uden du bliver overdressed.

Til netop julefrokost er en grøn eller rød velourblazer helt perfekt, men du kan også vælge en mere neutral farve, så du kan bruge den til flere forskellige fester i løbet af året.

Sko

Hvis du har brugt tid på at finde det helt rigtige tøj til lejligheden, må du ikke glemme skoene. Et par slidte gummisko kan ødelægge ethvert outfit, så brug lidt energi på at fuldende looket.

Nogle gange er sejlersko eller et par pæne sneakers vejen frem. Til sommerfester, fødselsdage og lignende kan et par hvide sneakers være super fede – for eksempel sammen med et par mørkeblå shorts eller sorte jeans. Grillfester er det oplagte sted at lufte dine sejlersko, som både kan være sjove i farver og stilede i brun eller blå.

Til de finere fester er det måske et par flotte snøresko, du skal have fat i. Her kan du med fordel have to par: et sort og et brunt. Så har du altid et par, der passer til resten af dit outfit.

Jakkesæt

Hvis du skal til bryllup eller nytårsfest, skal du selvfølgelig stå knivskarpt i et jakkesæt. Det svarer til ”little black dress” for kvinderne, det vil sige, et jakkesæt bør være en fast del af enhver herregarderobe. Du må gerne gå all-in og vælge et helt strømlinet sæt i kulsort. Så har du altid noget pænt festtøj at tage på til de finere anledninger.

Blå og grå er også populære farver til jakkesæt, så hvis du vil have noget at vælge imellem, kan du med fordel give dit sorte jakkesæt selskab af et gråt eller blåt.

Accessories

Mange tror, at accessories kun hører til hos kvinderne, men det er langt fra sandt. Der er masser af accessories til festtøj til herrer, og med små tilføjelser kan du skabe et helt gennemført look.

Slips og butterfly

Hvis der er bryllup eller gallafest på programmet, kommer du ikke uden om et slips. Det fuldender din påklædning og får dig til at se bragende godt ud.

De senere år har butterflyen dog også vundet indpas – særligt blandt unge. Hvis du vil shine til nytårsfesten, er en butterfly den perfekte accessory. En klassisk model i sort, mørkeblå eller bordeaux går du aldrig galt i byen med, men hvis det er nytår, kan du også gå all-in med en butterfly i guld eller med glimmer på. Det er jo kun nytår en gang om året!

Bælte

Et bælte er næsten lige så vigtigt som selve bukserne, især hvis du har jakkesæt eller habit på. Ud over at holde dine bukser på plads, giver det også et elegant touch til din påklædning. Og hvis du har pæne snøresko på, som vi talte om højere oppe, bør du matche dem med et bælte i samme farve. Det udstråler god stil og viser, at du har styr på dit outfit.

Armbåndsur

Det er ikke alle mænd, der er til smykker – selvom armbånd og halskæder sagtens kan være maskuline. Armbåndsure er dog gået under radaren hos de fleste, så de er at finde på de fleste håndled. Et flot ur kan være prikken over i’et, når du trækker i festtøjet.

Kortholder

Hvis du skal sidde en hel aften, kan det hurtigt blive generende, hvis du har din pengepung i baglommen. Det kan desuden også ses på dine bukser, når du rejser dig. Derfor kan en lille kortholder være en god løsning. Typisk har du ikke brug for andet end et par kort såsom betalingskort og kørekort, så de kan sagtens være i en kortholder, som du kan have i inderlommen på din jakke eller et andet diskret sted.